Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luf: Därför borde Erik Ullenhag leda partiet

Liberala ungdomsförbundet har bestämt sig i partiledarfrågan. Det är Erik Ullenhag som gäller. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Joar Forssell är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.Foto: LUF

Att välja Erik Ullenhag till partiledare vore att bryta med raden av partiföreträdare som genom år av inkonsekventa utspel fördärvat Liberalernas trovärdighet och sänkt partiet under fyraprocentsspärren. 

Med Ullenhag ser vi fram emot intellektuell höjd och långsiktighet, skriver Luf:s ordförande Joar Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vårt parti befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Liberalerna behöver en långsiktig och stabil trovärdighet i socialliberala värderingar och en modernare profil. Det behövs förändring, både i politiken men också i kulturen och organisationen. Erik Ullenhag har de visioner, värderingar och det ledarskap som krävs för att lyfta partiet. Därför vill Liberala ungdomsförbundet se Erik Ullenhag som ny partiledare för Liberalerna.

Liberalerna behöver hitta tillbaka till en konsekvent, socialliberal politik. Det måste bli ett stopp på de spretiga, ogenomtänkta utspelen. Sorgligt nog har det ofta varit en uttalad strategi i Liberalerna att göra många mediala utspel och hålla tummarna för att någon av dem går hem. Som i valet 2002 när missnöjda moderatväljare sökte sig till det borgliga parti som för stunden fick mest mediautrymme: Folkpartiet. Just den gången råkade L träffa rätt, men metoden inte är särskilt långsiktig. Denna kulspruta av motstridiga värderingar har tvingat väljare efter väljare på flykt. Om man inte kan lita på vilken politik man får, varför rösta på Liberalerna? 

Ullenhag står för något nytt

Vi är övertygade om att Erik Ullenhag kommer vara en viktig del i lösningen på denna kortsiktighet som så länge har förvirrat väljare. I ett politiskt landskap där politiker startar twitterbråk för att få medverka i hetsiga debattprogram på tv och där arga partiledare hytter med nävarna hellre än lägger fram politik kan en sansad, tydlig och värderingsstyrd politiker få långsiktigt förtroende. Ullenhag sticker ut bland Liberala partiledare och representerar något nytt. Att välja honom till partiledare vore att bryta med raden av partiföreträdare som genom år av inkonsekventa utspel fördärvat Liberalernas trovärdighet och sänkt partiet under fyraprocentsspärren. Med Ullenhag ser vi fram emot intellektuell höjd och långsiktighet.

Inte argast eller stökigast

Utrymmet för ett parti och en partiledare som inte är argast eller stökigast utan som snarare lägger fram värderingsmässigt stringenta förslag som svarar mot verkliga problem finns inte i någon av politikens ytterkanter. Där ska vi heller inte leta väljare. De väljarna kanske hörs mest, men de är inte nödvändigtvis flest och de är oftast inte liberaler. Vi är övertygade om att Erik Ullenhag är den partiledarkandidat som är bäst lämpad för att nå ut till och vinna förtroende hos den stora massan mittenväljare. De delar vår trötthet på tjafs och känner sig inte hemma med hur det politiska samtalet förs. Men framför allt delar de våra grundläggande socialliberala värderingar.

Erik Ullenhag är stabilt grundad i just de socialliberala värderingarna och genomtänkt i sitt politiska arbete. Med Ullenhag kan Liberalerna med hög trovärdighet bli ett modernt parti som lägger tuffa klimatförslag, leder den feministiska debatten och aldrig vacklar när det gäller att ta strid för mänskliga rättigheter. Men även med en politik för friare företagande och låga skatter, som ju är en förutsättning för välstånd och därmed välfärd. Erik Ullenhag är en trovärdig bärare av just den här socialliberalismen. Det är värderingar vi i Liberala ungdomsförbundet delar och de kan dessutom locka moderna, frihetliga, progressiva och liberala väljare.

Polariseringen ger möjligheter

Det kommer vara ett tufft arbete att både lyfta Liberalerna från de nuvarande opinionssiffrorna och ena partiet inför nästa val. Partiet är medialt sargat och har i del tappat sin identitet och unika socialliberala vision. Samtidigt finns det enorm potential. Partiet har de senaste åren sett ett stigande medlemstal, det är späckat med kompetens och har stora kampanjkrafter. Det höga tonläget i den politiska debatten ger utrymme för ett sansat tilltal. Polariseringen öppnar upp för ett parti som fångar upp den socialliberala idéströmningen i mitten. Med Erik Ullenhag som ledare är vi i Liberala ungdomsförbundet övertygande om att det går att hitta långsiktighet och en modern vision som svarar på nutidens problem. Det är vägen framåt för Liberalerna.

 

Av Joar Forssell

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet