Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställ krav på systemet, L, inte bara på människorna

Det djupt beklagar att svenska partier, medräknat Liberalerna, tagit till så drastiska åtgärder för att minska antalet flyktingar i stället för att satsa på att förstärka flyktingmottagandet, skriver Simona Mohamsson, Luf.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Simona Mohamsson, förbundsordförandekandidat i Liberala ungdomsförbundet, Luf.
Vi bryr oss, och just därför ställer vi tuffa politiska krav på Liberalernas nya partiledning, skriver LUF. Förra veckan tillträdde Nyamko Sabuni som ny partiledare för L.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det verkar vara den ideologiskt svajiga och smått apokalyptiska kravliberalismens återkomst nu i Liberalerna. Att ställa krav på människor är inte att bry sig, det är ett sätt att slippa ställa krav på systemet, skriver Simona Mohamsson, förbundsordförandekandidat i Luf.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I början av 2000-talet myntades begreppet ”att ställa krav är att bry sig” av den dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg. Sedan dess har uttrycket använts flitigt genom åren av flera partier och applicerats i flera av politikens områden. 

Den ideologiskt svajiga och smått apokalyptiska kravliberalismen verkar nu göra återkomst i Liberalerna. Detta kan komma bli den friheliga liberalismens backlash. Att ställa krav på människor är inte att bry sig, det är ett sätt att slippa ställa krav på systemet och dess politiska hantverkare.  

Senaste åren har Sverige blivit hem för många människor som kommer från ett blodigt inbördeskrig där de har anhöriga kvar. Jag är imponerad av att vissa av dem ens orkar stiga upp ur sängen. Det kan vara ett stort misstag att ställa hårda krav på stressade och traumatiserade människor. 

Inte flyktingens fel att Bert Karlsson gör miljonvinster

Det djupt beklagar att svenska partier, medräknat Liberalerna, tagit till så drastiska åtgärder för att minska antalet flyktingar genom den tillfälliga lagen som infördes 2016, i stället för att satsa på att förstärka flyktingmottagandet. Att fler länder i EU borde ställa upp mer och ta emot de asylsökande som omfördelas är en självklarhet, men förvänta er inte att det kommer att ske genom att Sverige sänder ut signalen att flyktingmottagande är en stor belastning. Särskilt oroliga borde vi vara för vad denna signal leder till i Sverige. Vi bekräftar de främlingsfientliga krafternas människosyn.  

Liberalerna ska stå för solidaritet, öppenhet och framstegsoptimism, inte anpassa sig till den breda massans åsikter av rädslan för opinionssiffrorna.

Det är inte en flyktingens fel att Bert Karlsson gjorde miljonvinster på svenska staten under migrationsvågen 2015 genom att utnyttja bristen på boende och ta dyrt betalt –det är den svenska byråkratins fel. Det är inte flyktingens fel att det svenska biståndet hänsynslöst används för att bekosta flyktingmottagandet i svenska kommuner, det är riksdagspartiernas fel. Det är inte flyktingens fel om det är svårt att känna att Sverige är ett hem, när rasism och främlingsfientlighet har blivit vardag för många människor. Det är inte flyktingens fel att integrationen inte går fortare, det är den svenska staten som försvårar för familjer att återförenas, vilket ökar risken för depression och posttraumatiskt stressyndrom.

Lägg energi på lösningar i stället

Vi önskar att den energi som nu läggs på att minska antalet flyktingar till Sverige i stället skulle läggas på att finna ambitiösa lösningar. Vi bryr oss, och just därför ställer vi tuffa politiska krav på Liberalernas nya partiledning. 

Luf kräver att Liberalerna är pådrivande för att stoppa utvisningar till Afghanistan och att unga ensamkommande ska ges amnesti. Att det nuvarande tillståndssystem för arbetskraft tas bort och att den som ordnat ett jobb i Sverige enligt avtal endast ska anmäla detta till migrationsverket. Att biståndspengar inte ska användas för att finansiera flyktingmottagande i Sverige och att temporära uppehållstillstånd återgår till permanenta. 

Tidigare allierade som flörtar med populister

Vi lever i en tid där Liberalernas tidigare allierade partier blir allt mer konservativa och inte verkar tveka en sekund inför att byta ut solidaritet, öppenhet och medmänsklighet mot slutenhet, skepticism och flörtade med unkna populister.

Liberalerna ska stå för solidaritet, öppenhet och framstegsoptimism, och inte anpassa sig till den breda massans åsikter av rädslan för opinionssiffrorna. De här kraven som ska ställas på världens mest utsatta människor borde inte vara möjliga att överväga för ett liberalt parti, för då har man slutat att bry sig. Liberalernas fiender är ofrihetliga krav, inte utsatta människors rätt att skapa sig en framtid i fred och frihet. 

 

Av Simona Mohamsson 

Förbundsordförandekandidat Liberala ungdomsförbundet, Luf