Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L:s assistanspolitik är ett luftslott

David Lega, Europaparlamentariker för KD.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Liberalerna röstar helt stick i stäv med de krav man ställer och de löften man ger om den personliga assistansen. Riksdagens protokoll ljuger inte, skriver David Lega (KD).   

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Liberalernas åtgärdsförslag för att förbättra den personliga assistansen är bra. Att stoppa minutjakten, se hela behovet som assistansgrundande och att helt slopa opåkallade och onödiga omprövningar är nödvändiga åtgärder. Kristdemokraterna driver på för samma sak. Problemet med Liberalernas åtgärdsförslag är inte innehållet, utan att de är åtgärdsförslag utan åtgärder. När det kommer till kritan röstar Liberalerna nämligen helt stick i stäv med de krav man ställer och de löften man ger. Riksdagens protokoll ljuger inte.    

Bengt Eliasson (L) säger sig dela Kristdemokraternas uppfattning om att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet. Det är därför anmärkningsvärt att han och hans partikamrater så sent som i juni i år röstade nej till vårt förslag om just detta. 

Sviker i sin egen hjärtefråga

Bengt Eliasson menar också att ett statligt huvudmannaskap för den personliga assistansen är en liberal hjärtefråga. Mig veterligen brukar man rösta för sina hjärtefrågor. Jag förutsätter därför att Bengt och hans partikamrater nu kommer stödja Kristdemokraternas, Moderaternas och Vänsterpartiets initiativ om ett förstatligande av assistansen. 

Misslyckas L är KD beredda att, precis som vi gjorde under processen kring andning och sondmatning, tvinga januaripartierna att dra tillbaka lagförslag

Men läser man mellan raderna i Bengt Eliassons replik så lutar det återigen mot ett ”nej”. Han försöker skapa en smitväg genom att hävda att alla de personer som i dag har kommunal assistans skulle förlora sin rätt till den om staten tog över ansvaret. Det han verkar ha missat är att alla de som i dag har kommunal assistans riskerar att förlora den vid årliga omprövningar. Detta då kommunerna inte omfattas av omprövningsstoppet och har samma strikta rättspraxis som Försäkringskassan att förhålla sig till. 

Självklart behövs övergångsregler

För Kristdemokraterna är det avgörande att ett statligt huvudmannaskap ska göra det bättre – inte sämre – för alla dem som har behov av personlig assistans. Självklart måste det till övergångsregler för dem som i dag har kommunal assistans. De måste få behålla sin assistans och omfattas av det statliga omprövningsstoppet. 

Liberalerna har genom sitt samarbete med regeringen möjlighet att säkerställa detta. Misslyckas de är vi kristdemokrater beredda att, precis som vi gjorde under processen kring andning och sondmatning, tvinga januaripartierna att dra tillbaka lagförslag som skulle försämra för personer i behov av personlig assistans. 

Liv fyllda av möjligheter

Det är lätt att sitta i kammaren och dyrt och heligt lova att rösta på ett sätt, för att sedan rösta helt motsatt. Då sitter jag hellre på läktaren och driver frågan om värdiga liv för personer med funktionsnedsättning – liv som är fyllda av möjligheter att förverkliga sig själva. Det är annat än man kan säga om Liberalerna.  


Av David Lega (KD)

Europaparlamentariker och beroende av personlig assistans