Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lösningen på S-krisen: En rejäl skattesänkning

Politik handlar om att våga ta initiativ, det går inte att leva på gamla meriter, skriver Thomas Bodström. Nappar Löfven på förslaget?Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Advokaten och socialdemokraten Thomas Bodström var justitieminister 2000-2006.Foto: TT

Socialdemokraterna kan ta tillbaka initiativet i den politiska debatten i stället för att fortsätta som slagpåse.

Sänk skatten med fem procentenheter för dem med lägst inkomster. Återinför arvs- och förmögenhetsskatten och ändra fastighetsskatten för att kompensera, skriver Thomas Bodström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att det går dåligt för Socialdemokraterna har nog inte undgått många människor. Den bittra sanningen är att man likt sina systerpartier i Europa riskerar att närmast minska drastiskt. Men det finns ett enkelt sätt för S att ta initiativ i den politiska debatten, vinna tillbaka sina väljare och leva upp till sina ideal. 

När skattesänkningar diskuteras är det nästan alltid för de som är rikast; värnskatt, förmögenhetsskatt, arvskatt och aktieutdelningsskatt för att nämna några. Det är märkligt att aldrig en skattesänkning som skulle de gynna de som har de lägsta inkomsterna diskuteras. Just därför finns chansen nu, men inte så länge till – för annars kommer säkert SD eller något annat parti att göra det. 

Många människor får det bättre

Förslaget innebär att man inför ett jobbskatteavdrag på ytterligare fem procentenheter för människor med inkomster upp till 25 000 kronor. Det skulle det bli oerhört positiva konsekvenser för många människor. Socialarbetare, undersköterskor, vårdbiträden, poliser, lokalvårdare, butiksbiträden – för att inte tala om alla ungdomar – skulle få mer i plånboken. Varje månad!

Då kan Socialdemokraterna åter börja använda begreppet solidaritet.

Naturligtvis kommer det att innebära skattebortfall för kommunerna som måste kompenseras. Men en hel del av det som samhället går miste om i första ledet beskattas i andra och tredje ledet. Låginkomsttagare köper inte fastigheter i utlandet eller spar i fonder. Många kommer i stället att konsumera för de extra slantarna, vilket gör att bland annat momsintäkterna ökar, men det skulle även resultera i andra ökade skatteintäkter. 

Kompensera med andra skatter

För att ytterligare finansiera skattesänkningarna för de lägsta inkomsterna kan förmögenhets- och arvsskatten återinföras, likaså en rättvisare fastighetsskatt samt ökad aktieutdelningsskatt, så kallade 3:12-regler (som i dag är 20 procent, dvs lägre skattesats än med det här förslaget). Dessutom borde förslaget, i likhet med när rotavdragen infördes, minska svarta löner, vilket ytterligare ökar skatteintäkterna.  

Integrationen förbättras

Det finns många stora fördelar för Socialdemokraterna att vinna på skattesänkningar för låginkomsttagarna. Här kommer några exempel: 

Det blir mer jämlikhet i stället för ökade inkomstklyftor som är fallet nu.

Eftersom invandrare har betydligt sämre inkomster kommer integrationen att förbättras, vilket i förlängningen kommer minska brottsligheten.   

Arbetslösa får ökat incitament att söka arbete.

Socialdemokraterna kan vinna tillbaka många av de hundratusentals LO-medlemmar som gått till SD.

Slopandet av värnskatten, en del av januariavtalet, bli lättare för Socialdemokraterna att försvara. 

Socialdemokraterna tar åter initiativet i den politiska debatten i stället för att vara den slagpåse man är nu.

Socialdemokraterna lever upp till att vara ett parti som också tänker på dem som har det sämst och kan åter börja använda begreppet solidaritet.

Även om förslaget inte går att genomföra just nu är det en fråga som man kan driva ändå fram till nästa val. Politik handlar om att våga ta initiativ, det går inte att leva på gamla meriter. Det är dags för Socialdemokraterna att göra det nu för att åter kunna bli det ledande partiet i Sverige.    

 

Av Thomas Bodström

Socialdemokratisk justitieminister 2000-2006

Veckan med Viktor: Hur många påhopp från MP kan S ta?