Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lösningen för klimatet är närmare än du tror

Okunskapen om möjligheterna är snart ett större hot än okunskapen om klimatförändringarna, skriver Svante Axelsson.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Känner du också klumpen i magen allt oftare när nya klimatfakta läggs på bordet?

Det är viktigare än någonsin att visa på hur ett fossilfritt välfärdsland kan skapas under ordnade former, skriver Svante Axelsson från Fosilfritt Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. 2020 är på väg att bli det varmaste eller näst varmaste året sedan mätningarna startade, vilket också skulle innebära att alla de tio varmaste åren har inträffat sedan 2005. Klockan tickar snabbt och det blir allt mer klart att vi spelar rysk roulett med vår planet.    

Därför är det självklart att otåligheten och vreden över det tröga klimatarbetet stiger till nya nivåer runt om i världen. Det är bra för att det sätter press på politikerna att agera och det lägger grunden för en växande marknad för klimatsmarta produkter och ett annat sätt att leva. Men vreden och otåligheten kan också bli kontraproduktiv. 

Förbudsivrarna göder motsättningar

Förenklade budskap om att lägga ned cementindustrin, raffinaderier, sluta använda biobränsle och införa flygförbud göder motsättningarna i samhället och förstärker i slutändan de hotbilder som populister runtom i världen målar upp och stärker deras inflytande med många års försening av klimatarbetet som följd. 

Det är inte snabbheten i förändringen som hotar välfärden, utan långsamheten.

Omställningen måste ha stöd hos folket och därför måste det bli tydligt hur de förändringar som nu ska genomföras, framför allt inom industrin, inte försämrar utan tvärtom kan förbättra människors livskvalitet. Om folket inte stöder förändringarna kommer de i praktiken bli omöjliga att genomföra.  Men det handlar inte om att skapa ett förenklat och förskönat budskap, det gynnar ingen. Utmaningarna är gigantiska men lösningarna för svenskt vidkommande är närmare än vad de flesta tror. 

Fosillfritt välfärdsland är möjligt

Därför är det viktigare än någonsin att visa på hur ett fossilfritt välfärdsland kan skapas under ordnade former. Vi måste visa hur vägen bort från fossilsamhället är en väg framåt snarare än bakåt, att det handlar om utveckling snarare än avveckling. Framgångsrika exempel är avgörande för att kunna öka tempot i hela världen.

Dagens situation är oerhört frustrerande. Människor i allmänhet tycks vara mer rädda för samhällsförändring än för klimatförändring. Trots att företrädare för industrin vittnar om att fossilfria affärsidéer snarare ökar välfärden än tvärtom. Omställningen är i full gång och industrin skriker till exempel efter effektivare beslutprocesser så att elen snabbare kan ersätta fossila bränslen i trafiken och industrin. 

Att inte ställa om kan öka arbetslösheten

Det är alltså inte snabbheten i förändringen som hotar välfärden, utan långsamheten. Arbetslösheten kan uppstå om Volvo cars inte hinner ställa om sin produktion till elbilar innan konkurrenterna kört ifrån dem, vilket skulle skapa en kris i hela Västsverige. Om SSAB inte hinner få fram sitt fossilfria stål försämras exportpotentialen, och om Preem inte snabbt får stöd med att gå över till att producera gröna drivmedel kan hela verksamheten hotas när efterfrågan på fossila drivmedel minskar i EU.

Okunskapen om möjligheterna är snart ett större hot än okunskapen om klimatförändringarna, i alla fall i Sverige. Fossilfritt Sverige arbetar aktivt med att samla den här berättelsen som både visar hur långt vi har kvar men också hur långt vi redan kommit, vad som är på gång just nu och att målet inte bara är möjligt att nå utan också något att se fram emot med tillförsikt om alla aktörer höjer tempot och ambitionerna. 

Fler jobb och stärkt välfärd

Sverige kan ställa om på ett sätt som skapar arbetstillfällen och stärker välfärden. Även om åsikter om hur målet ska nås går isär är det viktigt att politiker, företagsledare, fackföreningsrörelse och miljörörelse är med och berättar om hur det kan gå till. Vi får mer kraft i att förändra världen om vi ser att en annan värld är möjlig. 

Vi kan börja där vi har rådighet. Sverige kan!


Av Svante Axelsson

Nationell samordnare för Fossilfritt Sverige