Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lös slutförvaret eller avgå, Annika Strandhäll

Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S).
Foto: OLLE SPORRONG
Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala studenter.
Foto: Willhelm Sundman

Inget regeringsärende har någonsin varit så väl förberett eller enkelt att fatta som det om slutförvaret av kärnavfall. Men om regeringen fortsätter vägra kommer elkrisen bli allt djupare. 

När kärnkraftsmotståndarna i MP nu lämnat Rosenbad är det hög tid för sossarna att ta sitt förnuft till fånga – eller hitta en ny miljöminister, skriver Christoffer Heimbrand, Liberala studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I förra veckan stod det klart att Annika Strandhäll (S) blir miljö- och klimatminister i den nya socialdemokratiska regeringen. Hennes företrädare Per Bolund (MP) lämnar efter sig akuta problem som behöver lösas omgående. Det mest brådskande är beslutet i slutförvarsfrågan av kärnbränsle. Ansökan från SKB skickades in redan för 10 år sedan och har tillstyrkts av samtliga expertmyndigheter och berörda kommuner. Ändå har regeringen inte gjort sitt.

Det är uppenbart att frågan har förhalats. Det beror inte på att den behöver utredas vidare, utan på att beslutet innebär att Miljöpartiet skulle förlora sitt argument mot kärnkraften. Miljöpartiet behöver kärnavfallet. Paritets hela existens, och dess motstånd mot kärnkraften som sådan, bygger på att det är ett stort problem.

Misstroendehotet behöver verkställas

Nu står det klart att regeringen inte kommer fatta ett formellt beslut i frågan förrän efter årsskiftet. Det innebär att missförtroendelöftet från Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni behöver aktualiseras. Om regeringen inte har fattat ett beslut före lucia tänker Liberalerna försöka få miljö- och klimatministern avsatt.

Elsystemet i södra Sverige är redan kraftigt försvagat. Det är inte alls givet att vi klarar att en reaktor faller bort.

Det irrationella kärnkraftsmotståndet har skadat Sverige. Sedan millennieskiftet har sex reaktorer stängts ner i förtid. Det har skett genom direkta politiska nedstängningsbeslut eller indirekt genom beslut fattade av ägarna, men mot bakgrund av det ofördelaktiga politiska landskapet. Att politiken rycker undan mattan för den fossilfria kärnkraften genom skatter, avgifter och orimliga krav är alltså inte något nytt.

30 procent av elförsörjningen hotas

Om inte ett beslut om slutförvaret tas omgående kommer kvarvarande reaktorer stanna med början i maj 2024. All svensk kärnkraft – eller motsvarande 30 procent av vår elförsörjning är hotad. Elsystemet i södra Sverige är redan kraftigt försvagat. Det är inte alls givet att vi klarar att en reaktor faller bort. Risken för omfattande strömavbrott ökar markant från en redan hög nivå om vi förlorar mer kärnkraft.

En förlust av mer kärnkraft skulle allvarligt fördjupa den elkris vi befinner oss i. De senaste dagarna har vi sett rekordhöga elpriser i hela landet. Det beror delvis på låga temperaturer, mojnande vindar och isläggning på älvarna – men är också resultatet av en havererad energipolitik i Sverige och andra delar av Europa. Vi behöver pålitlig och planerbar elproduktion. Ska den också vara fossilfri är kärnkraften det enda alternativet.

Släng av er MP-bojorna

Socialdemokraterna har möjligheten att slänga av sig de miljöpartistiska bojorna. Precis som den folkpartiska enpartiregeringen fick mandat att lösa den då akuta kärnkraftsfrågan på 70-talet kan Socialdemokraterna nu göra detsamma. Efter 40 år av vetenskapliga och demokratiska förberedelser står allt klart för regeringens beslut om slutförvaret. 

Frågan är inte heller i grunden politisk men har stor betydelse för svensk konkurrenskraft och vår fossilfria elproduktion. Alternativet, att stänga ner fullt fungerande kärnkraft i förtid sätter käpparna i hjulen för den gröna omställningen och skulle innebära enorm kapitalförstörelse. Inget regeringsärende har någonsin varit så väl förberett eller självklart enkelt att fatta. Ändå verkar den nya regeringen tveka.

Det är hög tid att Strandhäll och Socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga. Miljöpartiets problem är inte längre regeringens. Klimatet kan inte vänta.


Av Christoffer Heimbrand

Ordförande Liberala studenter 

0