Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO:s dubbla stolar gynnar SD:s tillväxt

Ulf Lindberg och Markus Welin från Almega kritiserar LO för att börja i fel ände.
Foto: Almega och Hasse Holmberg/TT

LO:s Tobias Lundin Gerdås och Johan Ulvenlöv se vill se en mobilisering för att bryta Sverigedemokraternas problemformulering.

Men för att lyckas med det behövs tydliga, konkreta reformförslag. Inte nya problemformuleringar som spretar åt olika håll, skriver Almegas Ulf Lindberg och Markus Welin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Att den offentliga debatten bör handla mindre om migration och mer om jobb, utbildning och integration är vi överens om. Men LO börjar i fel ände. Det handlar inte bara om att mobilisera och dela i sociala medier – utan om vad vi vill säga. Och där har LO ett stort problem då de sitter på dubbla stolar. Samtidigt som LO ska se efter de svenska löntagarnas intressen så ska de också stå upp för solidaritet och öppenhet.

Många LO-medlemmar inser naturligtvis att det inte är helt enkelt att både stå för solidaritet och öppenhet och samtidigt vägra reformera arbetsmarknaden. Alla som välkomnas till Sverige kommer i förlängningen behöva ett jobb och i dag är trösklarna höga. Eftersom LO väljer att inte vara konstruktiva i diskussionen om sänkta trösklar och fler enklare instegsjobb känner sig många då antagligen hotade och väljer bort solidariteten. SD är numera största parti bland arbetarväljare.


De främlingsfientliga krafterna erbjuder en tydlig lösning – att strypa åt gränserna och ta emot färre. Det är den främsta orsaken till att de får så stor spridning på nätet, även om den opinionsbildande infrastrukturen givetvis hjälper till.

Alla vi som vill motverka detta behöver därför vara lika tydliga. Det har vi varit den senaste tiden i samband med flyktingkatastrofen – sifforna Lundin Gerdås och Ulvenlöv presenterar gläder givetvis på den punkten – men vi behöver också vara det gällande hur vi hjälper alla som kommer hit att hitta ett jobb och en trygghet i tillvaron.

Det engagemang som såväl opinionsbildare politiker visat den senaste tiden får inte stanna vid att enbart välkomna människor till Sverige. Vi måste även välkomna dem in på arbetsmarknaden. Almega har under året presenterat en rapport med evidensbaserade reformförslag för en mer kostnadseffektiv integrationspolitik. Sammantaget kan reformerna öka sysselsättningen bland utlandsfödda med 110 000 fler i arbete. Vi behöver möta utmaningarna med reformer – inte enbart med kommunikation.


Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega

Markus Welin, ansvarig digital opinion