Ulf Lindberg och Markus Welin från Almega kritiserar LO för att börja i fel ände. Foto: Almega och Hasse Holmberg/TT
Ulf Lindberg och Markus Welin från Almega kritiserar LO för att börja i fel ände.  Foto: Almega och Hasse Holmberg/TT

LO:s dubbla stolar gynnar SD:s tillväxt

Publicerad

LO:s Tobias Lundin Gerdås och Johan Ulvenlöv se vill se en mobilisering för att bryta Sverigedemokraternas problemformulering.

Men för att lyckas med det behövs tydliga, konkreta reformförslag. Inte nya problemformuleringar som spretar åt olika håll, skriver Almegas Ulf Lindberg och Markus Welin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Att den offentliga debatten bör handla mindre om migration och mer om jobb, utbildning och integration är vi överens om. Men LO börjar i fel ände. Det handlar inte bara om att mobilisera och dela i sociala medier – utan om vad vi vill säga. Och där har LO ett stort problem då de sitter på dubbla stolar. Samtidigt som LO ska se efter de svenska löntagarnas intressen så ska de också stå upp för solidaritet och öppenhet.

Många LO-medlemmar inser naturligtvis att det inte är helt enkelt att både stå för solidaritet och öppenhet och samtidigt vägra reformera arbetsmarknaden. Alla som välkomnas till Sverige kommer i förlängningen behöva ett jobb och i dag är trösklarna höga. Eftersom LO väljer att inte vara konstruktiva i diskussionen om sänkta trösklar och fler enklare instegsjobb känner sig många då antagligen hotade och väljer bort solidariteten. SD är numera största parti bland arbetarväljare.

 

De främlingsfientliga krafterna erbjuder en tydlig lösning – att strypa åt gränserna och ta emot färre. Det är den främsta orsaken till att de får så stor spridning på nätet, även om den opinionsbildande infrastrukturen givetvis hjälper till.

Alla vi som vill motverka detta behöver därför vara lika tydliga. Det har vi varit den senaste tiden i samband med flyktingkatastrofen – sifforna Lundin Gerdås och Ulvenlöv presenterar gläder givetvis på den punkten – men vi behöver också vara det gällande hur vi hjälper alla som kommer hit att hitta ett jobb och en trygghet i tillvaron.

Det engagemang som såväl opinionsbildare politiker visat den senaste tiden får inte stanna vid att enbart välkomna människor till Sverige. Vi måste även välkomna dem in på arbetsmarknaden. Almega har under året presenterat en rapport med evidensbaserade reformförslag för en mer kostnadseffektiv integrationspolitik. Sammantaget kan reformerna öka sysselsättningen bland utlandsfödda med 110 000 fler i arbete. Vi behöver möta utmaningarna med reformer – inte enbart med kommunikation.

 

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega

Markus Welin, ansvarig digital opinion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag