Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf & Sabuni – varför överger ni krogarna?

Annie Lööf (C) borde söka stöd hos oppositionen och infria de löften man gett till landets småföretagare, skriver debattörerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Det räcker inte med prat, vi krögare behöver se resultat, skriver Tareq Taylor och Niklas Ahlbom.
Foto: Dan Lepp

Det är dags för stödpartierna Centern och Liberalerna att rikta stödet till landets småföretagare i stället för att stötta regeringens tondöva näringspolitik och det pågående mordet på hela vår bransch, skriver krögarna Tareq Taylor och Niklas Ahlbom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Annie Lööf och Nyamko Sabuni hänvisar ständigt till januariöverenskommelsen som motiv till att stötta regeringen. Men kan de verkligen vara nöjda med hur regeringen lever upp till intentionerna i detta avtal? Båda stödpartierna säger sig värna och stötta landets småföretagare men vi kan, i sviterna av uteblivna kompensationsutbetalningar, konstatera att både L och C inte verkar ha något direkt inflytande på utfallet av januariöverenskommelsen. Det kanske är dags för dessa partier att rikta stödet till småföretagare och inte till regeringen. 

Lööf och Sabuni skramlar tomt

Partiledarna för C och L har i mediala sammanhang förfasat sig över hur de överenskomna miljarderna i stödpaketen fastnat i byråkrati och myndighetsreglering. Lööf gjorde nyligen uttalandet ”Låt oss höra klirret i restaurangernas tomma fickor snarare än slamret av grytor och kastruller”. Sabuni har krävt omedelbar kompensation till krog- och restaurangbranschen och föreslagit direkta branschstöd. Trots dessa uttalanden möts vi dagligen av företagare som belånar hus och hem i väntan på beslut om ersättning. Det räcker inte med prat, vi krögare behöver se resultat. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES

Låt oss vara tydliga: Krögarna är INTE mot att branschen skall medverka till att begränsa smittspridningen. Ett rimligt anständighetskrav är att regeringen ersätter företagen skyndsamt och presenterar belägg för att åtgärder jämförbara med näringsförbud verkligen ger avsedd effekt. 

Väldigt få fall kopplat till krogmiljö

Utifrån uppgifter från Folkhälsomyndigheten så har vi fått fram att under v 39 till v 49 då 204 965 personer smittades kan man härleda 336 fall till ”andra miljöer”. En kategori som innefattar restauranger. Det visar att ca 1,6 promille har kopplingar till restaurangmiljön. 

Det är därför anmärkningsvärt att man vidtagit nedstängning först till kl 22.00 och därefter till kl 20.00. Dessa åtgärder har ur smittspridningshänseende sannolikt ingen eller försvinnande liten effekt på spridningen av Covid – 19 i samhället. De skulle till och med kunna leda till en ökning av nettoeffekten av spridningen via fler tillställningar i hemmen eller på andra platser. 

Att det parti som lanserade Matlandet Sverige och som i goda tider använde landets krögare som skyltfönster för svensk matexport, nu tolererar att regeringen dribblar bort de intentioner kring företagande som finns inom ramen för Januariöverenskommelsen är häpnadsväckande. 

Sök stöd hos oppositionen

Både Liberalerna och Centerpartiet var vid regeringsbildningen stolta över de delar i Januariöverenskommelsen som skulle underlätta för landets småföretagare. Vi menar att hanteringen av krisstöden i samband med pandemin visat på motsatsen. 

De verkar ha bakbundit sig själva och låtit regeringen diktera villkoren och begrava aviserade ersättningar, i otydliga direktiv och komplicerade regelverk. Är det verkligen så C och L tolkar januariöverenskommelsen? I annat fall är det kanske dags att söka stöd hos oppositionen och infria de löften man gett till landets småföretagare.

Ett justitiemord av hela vår bransch

Vi skickade in en hemställan till finansdepartementet redan i juni med förslag om ersättningar via ett ”Lönekostnadsstöd” som tillsammans med omställningsstödet skulle lösa problemen för de krisande företagen. Det har visat sig gång på gång att de omständliga och kostsamma korttidspermitteringarna inte är en lösning för restaurangbranschen. Vi skickar den nu direkt till Annie Lööf och Nyamko Sabuni samt berörda i deras parti och inväntar ett svar med tillförsikt.

Det är dags för stödpartierna att rikta stödet till landets småföretagare i stället för att stötta regeringens tondöva näringspolitik och det pågående justitiemordet av hela vår bransch.


Av Tareq Taylor & Niklas Ahlbom

Krögare, aktiva i nätverket ”Tillsammans ur krisen”

0