Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf försöker dölja sanningen med floskler

Centerledaren Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Miljoner arbetande i Sverige riskerar att bli provanställda på livstid, skriver Jonas Sjöstedt och Ali Esbati (V).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Annie Lööf och Centerpartiet måste inse att miljoner löntagares arbetsvillkor inte kan ersättas med floskler och talepunkter, skriver Jonas Sjöstedt och Ali Esbati (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är begripligt att Annie Lööf och Martin Ådahl känner sig trängda, när de i Expressen försöker sminka över förslagen i las-utredningen. Det är ju förslag som skulle slå sönder den svenska arbetsmarknadsmodellen och göra miljoner arbetande i Sverige till provanställda på livstid. 

Närmast rörande blir det när de försöker få det till att vi i Vänsterpartiet ”inte har läst eller inte förstått” utredningen. Då gäller detta också en samlad svensk fackföreningsrörelse – arbetarnas, tjänstemännens och akademikernas organisationer – samt en rad forskare och experter, inklusive en av utredningens egna!

Låt oss hålla oss till verkligheten. I jämförelse med många andra EU-länder är det billigt för arbetsgivare att säga upp personal. Det las ger visst skydd mot, är godtycke vid uppsägning. Att luckra upp detta skulle gå ut dels över gamla trotjänare, dels över den som står upp för egna och andras rättigheter på jobbet och därmed riskerar att uppfattas som ”besvärlig”.

Inget skydd skulle kvarstå

Vad föreslår då utredningen?

Alla arbetsgivare ska kunna undanta fem personer från turordningsreglerna (i dag max två, endast i mindre företag). Detta betyder kraftigt ökade möjligheter för arbetsgivare att handplocka folk vid uppsägningar. Utredningen föreslår att detta kombineras med krav på mindre turordningskretsar och dessutom ska det kunna upprepas var tredje månad. I princip inget skydd skulle då kvarstå.

Kraftigt inskränkta möjligheter att bestrida uppsägning av ”personliga skäl”. Arbetsgivare ska inte behöva betala lön under pågående tvist, vilket gör det dramatiskt svårare att få fallen prövade. Dessutom ska sådana uppsägningar inte alls kunna ogiltigförklaras i mindre företag. 

Arbetsgivare ges ett diffust ansvar för kompetensutveckling. Det ska dock bara prövas efter en uppsägning. Samtidigt minskas arbetsgivarens skyldighet till sådan kompetensutveckling som gör att någon kan omplaceras till ny tjänst. 

Det blir inte fler jobb

Den sammantagna effekten av förslagen är stor och entydig. De fackliga möjligheter som finns att förhandla om flexibla lösningar i samband med minskning eller omorganisation av personalstyrkan, försvinner. Det drabbar anställda i små och stora företag; industriarbetare och ingenjörer, lärare och lokförare. 

Något regeringsunderstöd till de blåbruna partierna kommer vi aldrig att ge.

Lööf och Ådahl antyder att resan tillbaka mot daglönarvillkor skulle vara ett sätt att få ned arbetslösheten. Det säger en del om Centerns handfallenhet i jobbpolitiken. Något historiskt och empiriskt stöd för detta finns dock inte, vilket faktiskt till och med utredningen själv erkänner. 

Magstark SD-anklagelse

Till sist blandar Lööf och Ådahl in Jimmie Åkesson. Vänsterpartiet sägs ägna sig åt ett ”politiskt spel” med SD. Magstarkt, när SD kommer in i den här bilden just via Centerpartiets hattande fram och tillbaka. Vi har varit glasklara hela tiden. Vi accepterar Stefan Löfven som statsminister – men inte om han väljer att torpedera las eller införa marknadshyror. Något regeringsunderstöd till de blåbruna partierna kommer vi aldrig att ge. Centerpartiet har däremot tvekat i valet mellan att acceptera en anständig arbetsrätt och att släppa fram en SD-stödd regeringskonstellation.

Nu finns det en ypperlig möjlighet att gå vidare. C behöver släppa sin låsning vid en utredning som mött kompakt motstånd i den svenska fackföreningsrörelsen. Inse att miljoner löntagares arbetsvillkor inte kan ersättas med floskler och talepunkter. Regeringen kan då hedra den svenska modellen och dra tillbaka hotet från utredningen, så parterna får möjlighet att i förhandlingar finna fram till flexibla lösningar.  

 

Av Jonas Sjöstedt

Partiledare (V)

Ali Esbati

Arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)