Konfliktlinjen går inte mellan Sverige och utlandet. Det handlar inte arbetare mot arbetare. Det handlar om kamp för lika rättigheter, skriver Thord Ingesson, utredare LO i sin replik till Fredrik Segerstedt.
Konfliktlinjen går inte mellan Sverige och utlandet. Det handlar inte arbetare mot arbetare. Det handlar om kamp för lika rättigheter, skriver Thord Ingesson, utredare LO i sin replik till Fredrik Segerstedt.

Löntagare är ingen handelsvara

Publicerad

Sent förra året i Hjorthagen, Stockholm dör två polska byggnadsarbetare när en 40 ton tung vägg rasar ner. En tredje skadas svårt. På en arbetsplats där facket upprepade gånger konstaterat allvarliga brister.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Arbetet med att bygga en ny järnvägstunnel under Stockholm är stressigt. I maj 2011 kläms en polsk arbetare ihjäl när borrjiggen välter. I juni 2013 ramlar en ung man, anställd vid ett irländskt företag, från en stege och dör.

Dödsfallen är inte slumpartade. Utländska arbetare är kraftigt överrepresenterade i olyckor. Arbetsmiljöverket varnar genom annonser i Baltikum och Polen för dålig arbetsmiljö i Sverige. En verklighet i bjärt kontrast mot det Fredrik Segerfeldt påstår – att inget har förändrats på svensk arbetsmarknad.

Vi menar att ett nytt arbetsliv har etablerats i Europa och i Sverige. På Blocket erbjuds flytt, städ och bygg för 99 kronor i timmen. Familjer på andra sidan Östersjön splittras när mamma och pappa söker bättre villkor i rikare länder. Han, typiskt som chaufför eller på ett bygge. Hon kanske på ett rut-jobb, där den egna familjen får betala för att ett välavlönat par i en villaförort ska få "livspusslet" att gå ihop.

Oschyst konkurrens har även fått företag att reagera. Många har tvingats lägga ner. Inte minst inom bygg och transport. Där står fack och arbetsgivare tillsammans i krav om konkurrens på lika villkor.

Konfliktlinjen går inte mellan Sverige och utlandet. Det handlar inte arbetare mot arbetare. Det handlar om kamp för lika rättigheter. Alla som jobbar i Sverige ska ha svenska löner. Vi välkomnar ett öppet Europa, men löntagare är ingen handelsvara.

 

Thord Ingesson,

utredare LO

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag