Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lönekravets negativa effekter överdrivs

Lunds universitet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: ALI LORESTANI/TT

Gruppen utländska studenter – drygt 1 900 personer – som inte når upp till Moderaternas föreslagna lönekrav må vara viktig, men den är knappast avgörande för Sveriges framtid som kunskapsnation, skriver Maria Malmer Stenergard (M) i en replik till Timbro och SFS. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. De generösa reglerna för arbetskraftsinvandring infördes 2008. Sverige har under tiden dessutom haft en asylinvandring på mycket höga nivåer och en dåligt fungerande integration. Arbetslösheten är rekordhög. Sverige behöver bli bättre på att ta till vara den arbetskraft som finns i landet, även akademiker. Nya siffror från Saco visar att arbetslösheten bland unga akademiker har ökat med 40 procent under pandemin. Utöver dessa finns hela EU som marknad för företag som behöver rekrytera.

Kunskapsnationen inte hotad

Enligt Edström och Rehbinder stannar ungefär en av fem utländska studenter kvar i Sverige för att jobba efter examen. Debattörerna är oroade över att en del av dem inte kommer att kunna göra det om Moderaternas lönekrav för arbetskraftsinvandrare på drygt 31 000 kr blir verklighet.

Läsåret 2019/20 kom det omkring 24 500 utländska studenter till Sverige. Studenter från EU/EES omfattas dock inte av vårt förslag, vilket innebär att det bara är de 9 600 som dokumenterat kommer från länder utanför EU som skulle kunna vara berörda. En femtedel av dessa är drygt 1 900 personer. Den gruppen må vara viktig, men den är knappast avgörande för Sveriges framtid som kunskapsnation. För att sätta siffrorna i perspektiv kan sägas att läsåret 2019/20 så utfärdades drygt 84 000 examina vid svenska universitet och högskolor.

Den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen är och kommer fortsättningsvis att vara viktig för Sverige. Också med Moderaternas förslag till regler för arbetskraftsinvandring.


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson