Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löjeväckande tävling i att misstolka Busch Thor

När Ebba Busch Thor försöker hitta lösningar på riktiga samhällsproblem, står hennes meningsmotståndare direkt beredda att missförstå, skriver debattören Mattias Lindberg.
Mattias Lindberg är debattör.

När Ebba Busch Thor försöker hitta lösningar på riktiga samhällsproblem har det i princip blivit en tävling hos meningsmotståndarna att tolka henne så ofördelaktigt som möjligt. Det blir helt enkelt lite löjeväckande, skriver Mattias Lindberg. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT Ebba Busch Thor (KD) skrev en debattartikel efter sin omtalade lunch med Jimmie Åkesson. Där uttryckte hon bland annat att Sverige har blivit ett land där ”kommuner inför könsuppdelade tider i sina simhallar” och att det inte går att omfamna jämställdheten och samtidigt stödja sådan separation av kvinnor och män. Hon vill att invandrare ska lära sig svenska och ta till sig svenska värderingar. 

I fredagens Rapport blev hon sedan utfrågad om vilka kulturella uttryck hon menar, och hon svarar att det till exempel handlar om att Sverige stått handfallet i diskussionen om hedersförtryck. Reportern pressar henne vidare och tar exemplet med en judisk familj som inte vill att deras barn ska fira julafton. Ebba Bush Thor svarar att man självklart ska få förhålla sig till högtider och traditioner på olika sätt, men att det skapas en bättre samhällsgemenskap om man också visar respekt för och bejakar det nya landets kulturer.

Det handlar om problem som inte är helt lätta att påverka genom lagstiftning, men är det mer rätt att då bara ignorera hur kvinnors frihet i hela områden blir beskuren?

En tävling i att missförstå mest

Efter inslaget i Rapport har det nästan varit en tävling hos hennes meningsmotståndare att missförstå och tolka henne så ofördelaktigt som möjligt. Dagens Nyheters politiska redaktör Per Svensson blir intervjuad i samma program och han menar att hennes retorik leder Sverige i en obehaglig riktning och att den syftar till att ”peka ut invandrargrupper helt enkelt, som inte varande svenskar... Då börjar man exkludera grupp efter grupp efter grupp”. 

Skribenten Alex Schulman tar upp både Ulf Kristerssons (M) och Ebba Busch Thors tal från Almedalen och undrar vad det är för svenska värderingar de pratar om. Han undrar om det är ”Sill på julbordet? Att man super sig kanon på midsommar?” Som om det inte skulle räcka med med den svenska lagen undrar han.

Journalisten Vilhelm Silberstein undrar på Twitter angående julen: ”måste jag ha gran och äta griskött för att kvala in och vara svensk? SD:s syn på svenskhet sprider sig.”

Det meningsmotståndarna gör här är ju bara att vantolka. Ebba Busch Thor är tydlig med att hon i första hand ser hedersförtryck och bristande jämställdhet som oacceptabla kulturella yttringar, och förklarar när hon blir tillfrågad att det är okej att inte vilja fira jul av till exempel religiösa skäl – men att det i allmänhet är positivt om invandrare kan respektera och bejaka svensk kultur och traditioner. Det är väl handen på hjärtat inte konstigare än att det anses positivt på jobbet att kunna vara med och fira Diwali när några kolleger med indiskt ursprung ordnar festen, men att det självklart också är okej att avstå om man så vill.

Komma åt beteenden utan att lagstifta

Det handlar om att försöka beskriva beteenden och kultur hos somliga invandrare som står i konflikt med västerländska ideal om jämlikhet och individuell frihet. 

Ett sådant exempel är den kultur som leder till att det nästan helt saknas kvinnlig närvaro på caféer i Tensta, vilket Erik Ullenhag (L) fick erfara i reportaget Gäst hos Verkligheten, när Paulina Neuding tog med honom dit för en intervju. Ett annat exempel är att många äldre bröder hämtar hem sina yngre systrar i Hjulsta så fort skoldagen slutar. Många tjejer förväntas där inte träffa kompisar på sin fritid. 

Det här är inte något som samhället särskilt lätt kan påverka genom lagstiftning, men är det mer rätt att då bara ignorera hur kvinnors frihet i hela områden blir beskuren? 

Beskriver bristfällig integration

Jag vet inte vilket som är bästa sättet att öka kvinnors frihet i förorten. Men jag är övertygad om att vad både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor försöker beskriva är bristfällig integration, något som ger verkliga problem med jämlikhet och individuell frihet, utöver de uppenbara problemen som att brister i svenska språket tenderar att leda till arbetslöshet. 

Hånet och undergångsretoriken mot politikers idéer om hur man kan lösa svåra samhällsproblem blir helt enkelt lite löjeväckande. Är det inte uppenbart för de flesta läsare att det handlar om medvetna vantolkningar?


Av Mattias Lindberg

Debattör