Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven vek inte ned sig i EU-förhandlingarna

EU-minister Hans Dahlgren (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nationalekonomen Mark Brolin är kritisk till coronastödet.

Stefan Löfven drev en hård förhandlingslinje när EU:s återhämtningspaket mejslades fram i somras. Historiska rabatter på Sveriges EU-avgift kunde säkras. 

Det är raka motsatsen till att vika ned sig, skriver EU-minister Hans Dahlgren (S) i en replik till Mark Brolin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Mark Brolin ondgör sig i en artikel på Expressen Debatt över EU:s återhämtningspaket, som han påstår att Sverige missgynnas av. Vidare hävdar han att regeringen ”viker ner sig” i EU-sammanhang. Båda dessa påståenden är helt felaktiga.

Den ekonomiska kris som följt i pandemins kölvatten påverkar oss alla, runtom i Europa. Och denna påverkan förstärks av hur sammanflätade de europeiska ekonomierna är. Detta är särskilt uppenbart för oss i Sverige, eftersom merparten av vår handel sker med andra EU-länder.

Världen går nu igenom den värsta krisen sedan andra världskriget. Nu är det inte läge att hänge sig åt isolationism, och gömma sig i sitt eget land.

Svenska jobb är beroende av utvecklingen i EU. Därför är denna exceptionella engångsinsats helt rätt, också för Sverige.

Löfven en hård förhandlare

Stefan Löfven drev en hård förhandlingslinje när paketet mejslades fram i somras. Tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna såg regeringen till att återhämtningspaketets finansiering nu sker på ett ansvarsfullt sätt. Ett viktigt system för att villkora utbetalning av EU-pengar med respekt för rättsstaten. Samtidigt kunde historiska rabatter på Sveriges EU-avgift säkras. Det här är raka motsatsen till att vika ned sig.

Världen går nu igenom den värsta krisen sedan andra världskriget. Nu är det inte läge att hänge sig åt isolationism, och gömma sig i sitt eget land. 

Om det är något pandemin gjort uppenbart så är det att vi behöver mer av samarbete, inte mindre. Därför kommer regeringen att fortsätta driva en solidarisk och ansvarsfull EU-politik.


Av Hans Dahlgren (S)

EU-minister