Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vad hade hänt om de mördade hette Erik?

I måndags sköts en man i 25-årsåldern till döds när han satt och åt på en pizzeria i Rinkeby. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Debattören Seluah Alsaati vädjar nu till statsministern: Det behövs en krisplan mot våldet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Seluah Alsaati är aktiv i nätverket "Förorten mot våld". Foto: PRIVAT

Jag messade en vän i förrgår för att höra vem det var som blev skjuten. Frågan är inte längre om någon kommer dödas, utan vem.

Stefan Löfven, jag vänder mig till dig. Det finns ingen ursäkt – gör något för att stoppa våldet! skriver Seluah Alsaati.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Till Stefan Löfven,

Var brukar du äta pizza? Jag och mina barn har ett favoritställe i Skärholmen. I måndags kväll blev en kille skjuten i huvudet på pizzerian i Rinkeby. Han dog.

När han sköts fanns redan rosor och ljus på torget. Inte för att någon förutspått vad som skulle hända, utan för att en annan ung man dödades i ett garage i närheten på nyårsafton.

Sen går allt på rutin. Ringa föräldrarna och ge kondoleanser, delta på minnesstund, gå på begravning.

Desperationen breder ut sig i Rinkeby

"Vi kan inte begrava våra ungdomar en gång i veckan" säger Abdimalek som är ordförande för föräldrarådet i Rinkeby.

Föräldrarna arrangerade ett krismöte i förrgår. Polis, tjänstepersoner, föräldrar, civilsamhälle och ungdomar på plats. Du vet hur det ser ut när en person ska brista ut i gråt, det börjar med att ögonen blir röda och glansiga. Det fanns många såna ögon på plats. Desperation. Sorg. Hopplöshet.

Alla gråter inte. Vissa agerar mer informationsbaserat. Vem sköts, vilka var med honom, vem kan det ha varit, vad händer nu? Sen går allt på rutin. Ringa föräldrarna och ge kondoleanser, delta på minnesstund, gå på begravning.

När jag var liten sade mamma att en förälder ska dö före sitt barn. Allt annat är fel. Tanken på att min mamma skulle dö före mig gjorde mig skräckslagen. Men nu förstår jag vad hon menar. 

 

LÄS MER: Leif GW om "dödspatrullen": Kan ta en halv miljon kronor för ett mord

 

Stefan Löfven, jag vänder mig till dig. Gör något för att stoppa våldet!

Vi bevittnar en nationell kris. Dödsskjutningarna hotar målen för samhällets säkerhet, människors liv och hälsa kan inte garanteras. Det är inga engångshändelser. Det är systematiskt. Och det händer i många delar av landet.

Vi känner igen nationell krishantering från Skogsbranden i Västmanland, attentatet på Drottninggatan och den så kallade flyktingkrisen. Det behövs också en krisplan nu.

Många i Järvaområdet röstade på Socialdemokraterna

Du var här under politikerveckan i Järva. Du sade att det inte finns några ursäkter för att kasta sten på ambulans. Jag håller med dig. Men finns det ursäkter för att låta mamma efter mamma förlora sin son utan att man gör något?

Jag messade en vän i förrgår för att höra vem det var som blev dödad. Frågan är inte längre om någon kommer dödas, utan vem.

Stefan, du vet att många röstade på Socialdemokraterna här i Järva förra valet? Det förpliktigar. Hur röstar folket nästa gång?

Abdimalek är en föreningspersonlighet jag så väl känner igen i Järva. Tillsammans med andra organiserar han kaféverksamhet på Ungdomens hus, fotbollsturnering på jullovet och föreläsningar – samtidigt som han beställer in möbler från Ikea till den nya föreningslokalen och hjälper sina barn med läxorna. Nu behöver han dessutom krishantera ännu en dödsskjutning.

 

LÄS MER: Brotten, skulderna, bakgrunden – sanningen om de gängkriminella i Stockholm 

 

Minns du när du gick i skolan, Stefan? Tänk om bara hälften av dina klasskompisar skulle gått ut med fullständiga betyg. Här är det en normalitet.

Vad hade du tänkt om en helikopter hade snurrat utanför klassrumsfönstret? Barnen i våra områden vet att det betyder problem. De små ber sina föräldrar gå in på nätet för att se om någon blivit dödad. Vad säger man till sitt barn som undrar varför det ligger blommor på gatan på väg till förskolan? 

Jag ser på Socialdemokraternas hemsida att ni kallar er Framtidspartiet. "Tryggheten ska öka i hela landet", skriver ni. Vilken framtid? Vilken trygghet?

Vissa säger att vi är tysta i orten. Att vi låter makten köra över oss. Men det stämmer inte. Vi skriker. Frågan är om ni lyssnar, skriver Seluah Alsaati. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vi uppfostrar framtida statsministrar, civilingenjörer och förskollärare i orten. Men vissa får en kula i huvudet innan de ens är i närheten. Ibland hör man att det är lättare att fixa ett vapen än att fixa ett jobb.

Hur hade det låtit om offren hade svenska namn, Löfven?

För drygt ett år sen skapades nätverket "Förorten mot våld". Då sades det att 18 personer dödats de senaste två åren i norra Stockholm. 2017 sköts ett 40-tal personer ihjäl i Sverige. Åtta dagar in på 2018 skjuts den första personen ihjäl det här året.

Om alla de mördade hade hetat Erik, hade vi haft samma tystnad från politiker, media och etablissemang? Eller hade någon utropat "Det är en nationell kris!" och sen hade alla tävlat om att komma på de bästa åtgärderna?

Vad hade du gjort om du satt och åt en capricciosa och din barndomsvän som sitter bredvid dig blir skjuten i huvudet?

Vissa säger att vi är tysta i orten. Att vi låter makten köra över oss. Men det stämmer inte. Vi skriker. Frågan är om ni lyssnar. 

Du är statsminister för det här landet. Erkänn krisen. 

Led oss ur mardrömmen.

FOTNOT: Den här texten publicerades först i en längre version på skribentens Facebookkonto.

 

Av Seluah Alsaati

Artist och skådespelare. Aktiv i nätverket "Förorten mot våld".