Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven saknar trovärdig plan för vaccineringen

Alle man måste upp på däck för att hjälpa till i massvaccineringen. Kommer regeringen välkomna hjälp från Försvaret? undrar Ebba Busch.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Jag vill inte höra några fler ”det där är regionernas ansvar” från Sveriges statsminister. 

Stefan Löfven, det är dags att presentera planen för hur massvaccineringen ska kunna genomföras, skriver Ebba Busch (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi längtar alla efter tiden bortom pandemin. I sommar hoppas de flesta åter kunna leva sina vanliga liv, träffa vänner och familj, fika med jobbarkompisarna, rädda sina kämpande företag. Tyvärr finns i nuläget ingen trovärdig nationell plan för detta.

Sverige står inför den största massvaccineringen i vårt lands historia. Regeringen och SKR har kommit överens om att staten sköter inköp och kostnader för vaccinet, medan regionerna står för själva vaccinationerna. Det är på många sätt en naturlig ansvarsfördelning. Regionerna är ansvariga för sjukvården och det är de som har personal och vårdinrättningar. 

Hur ska tiden räcka till?

Men det här är inte vilket läge som helst. Sverige förlorar omkring 25 miljarder av BNP för varje månad som pandemin fortgår. Det mänskliga lidandet är omätbart. Tidtabellen kommer att bli väldigt snäv. Låt oss bara stanna upp ett tag och betrakta siffrorna. Den 30 juni ska alla som tillhör en riskgrupp, alla som arbetar i vården, 80 procent av alla som är över 70 år och 70 procent av alla som är mellan 18 och 69 år ha vaccinerats. Totalt har över 8 miljoner svenskar rätt att få vaccinet. 

Löfven måste presentera en nationell plan för vaccineringen, menar KD-ledaren.
Foto: JESSICA GOW/TT

Just nu vaccineras äldre i särskilt boende, hemtjänstbrukare och personal. Uppskattningsvis närmare 700 000 personer. När den fasen är över ska minst 80 procent av övriga över 70 och alla inom vården vaccineras. Totalt omkring 1,3 miljoner människor och detta beräknas pågå till slutet av april. 

Det betyder att övriga 6 miljoner ska vaccineras under maj och juni. På två månader ska minst 70 procent av 6 miljoner få två vaccinationssprutor. Det innebär att regionerna ska hantera mer än 8 miljoner patientmöten med vaccinering, på sextio dagar inklusive helger. Närmare 140 000 vaccinationer per dygn!

Ska misslyckandet upprepas?

Coronakommissionens första rapport innehåller tung kritik mot bristen på statlig styrning och samordning under pandemin. 21 regioner och 290 kommuner blev sittande med varsin strategi. Kommissionen blottade de strukturproblem som vi kristdemokrater larmat om i åratal, men som regeringen inte har velat kännas vid. Jag är rädd att samma fel kan begås under vaccineringen. 

Regionerna ska göra sitt arbete, men fler kommer behöva hjälpa till. Sverige har redan en överdödlighet, vida värre än våra grannländers. Därför måste alle man upp på däck: 

Vi kräver därför att regeringen tar fram en nationell plan för vaccineringen 

  Försvaret har erbjudit sig att hjälpa till, kommer regeringen välkomna hjälpen? 

Apoteken har erbjudit sig att hjälpa till, hur kan den resursen utnyttjas? 

Kan andra yrkesgrupper utbildas så att man kan vara till stöd i vaccineringen under övervakning av läkare och sjuksköterskor? 

Vi kristdemokrater föreslog redan i våras olika bonusar för vårdutbildade som inte längre jobbar i vården, men som tillfälligt återvänder dit under pandemin. Kommer regeringen göra verklighet av det? 

Faran inte över i sommar

Jag vill inte höra några fler ”det där är regionernas ansvar” från Sveriges statsminister. Stefan Löfven, det är dags att presentera planen för hur massvaccineringen ska kunna genomföras. För som det nu ser ut så kommer faran inte att vara över ens i sommar.


Av Ebba Busch (KD)

Partiledare