Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven missar det väsentliga med landsbygden

Frida Demervall, företagare i södra Hälsingland.
Foto: Yvonne Ekholm
De mindre orterna dör ut men statsministern är inte intresserad av lösningar, skriver debattören.
Foto: ALEXANDER DONKA

Stefan Löfven åker på Sverigeturné till mindre orter men levererar inga lösningar till oss som bor där, skriver Frida Demervall. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under sommaren var Stefan Löfven ute på en Sverigeturné på mindre orter, som i vanliga fall hamnar i politikens och mediernas skugga, för att diskutera utmaningar i samhället.

Det är i grunden bra att statsministern skaffar sig en bredare förståelse för hela landet och hur förutsättningarna skiljer sig från norr till söder. Men som bosatt och företagare på landsbygden kan jag ändå inte låta bli att tänka att han missar det mest väsentliga. 

För det finns en fråga som är gemensam och livsviktig för att hela Sverige ska leva och det är frågan om hur vi möjliggör för företagande och jobbskapande. Jag vågar faktiskt påstå att företagande och jobbskapande är en central del i allt som regeringen tycker är viktigt, såväl när det gäller hur vi stärker välfärden som till hur vi klarar integrationen i Sverige. För utan ett väl fungerande system som prioriterar det som skapar jobben kommer varken Stockholm eller Haparanda att klara sig särskilt bra. 


LÄS MER: Hur länge ska landsbygden stå ouppkopplad? 


Stefan Löfvens regering har hittills med största tydlighet visat sig synnerligen ointresserade av att uppmuntra företagande och jobbskapande. 

Man skulle faktiskt kunna säga att regeringen Löfven har gjort precis tvärtom och lagt förslag på förslag som försämrar förutsättningarna för svenskt företagande.

Så om Stefan Löfven under sin Sverigeturné hade kommit till byn där jag bor för att lyssna in och diskutera våra utmaningar, hade han sannolikt fått höra om hon som drömde om att starta förskola, men som på grund av utredningar, som den om vinst i välfärd, valde att avstå. 


För oss på landsbygden innebär det här att de jobb som är så avgörande för att bygden ska leva inte kommer till.

Eller om företaget som funderade på att satsa och nyanställa, men som under snart ett år väntat på hur regeringens förslag om försämrade 3:12 regler och en ny skatt på entreprenörer skulle falla ut.

Riksdagsmajoriteten har nu stoppat den chockhöjda skatten på småföretag, och förmodligen kommer oppositionen även stoppa förslaget om vinst i välfärden. Men förslagen i sig, som alltså inte ens gått igenom, har redan lyckats med bedriften att försämra för företagsamheten genom att peka ut entreprenörskap som något som ska bekämpas genom beskattning och vinstförbud.


LÄS MER: Klart vi "lantisar" blir förbannade av raljerandet 


För oss på landsbygden innebär det här att de jobb som är så avgörande för att bygden ska leva inte kommer till. För en större ort är det negativt om företagandet går ner, men för en liten ort kan det vara förödande. För utan jobben dör orten ut. 

För mig som företagare på landsbygden är dessa frågor av yttersta vikt. För jobben behöver inte försvinna. Det gäller bara att skapa ett Sverige där risken för företagandet är värd att ta.

Så Stefan Löfven, svaret på frågan om hur vi kan påverka samhällsutmaningarna på mindre orter i en positiv riktning kan i mångt och mycket besvaras med hur vi skapar växande företag.  Det är därför min förhoppning att Stefan Löfven och regeringen nu börjar ta företagarfrågorna på allvar. 

Det handlar inte bara om att stoppa de företagarfientliga förslag som regeringen lagt fram hittills. Det handlar om att skapa ett bättre företagsklimat, ett där fler än i dag kan starta och driva företag. För utan företag stannar Sverige.


Frida Demervall

Jobbar med politiskt opinionsarbete i företaget Demervalls i södra Hälsingland. Tidigare pressansvarig hos Centerpartiet Stockholm.


Texten har uppdaterats med mer utförlig information om skribentens yrke (31/8).