Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven måste våga vara socialdemokrat

Daniel Suhonen menar att (S) kan vinna mycket på att våga vara socialdemokrater. Foto: Sven lindwall
Foto: Christian Örnberg

Vinden har vänt. Stödet för den socialdemokratiska samhällsmodellen är  starkare än på länge. (S) har ett gyllene tillfälle att växa om man  vågar vara tydligare socialdemokrater. Det skriver Daniel Suhonen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Freds- och konfliktforskaren Hans Abrahamsson brukar tala om gyllene tillfällen. Det är unika tillfällen i politiken när radikala krav och drömmar plötsligt blir möjliga eftersom även andra grupper upptäcker att en förändring är nödvändig. Abrahamsson brukar använda exemplet med början av 2000-talet, efter 11-september attentaten när amerikanska säkerhetsintressen insåg att den ökande globala ojämlikheten var en säkerhetsrisk. Jag tror den svenska socialdemokratin står inför ett sådant gyllene tillfälle att ändra spelreglerna kring politikens inriktning - om man inte låter tillfället gå förlorat.

1 Den ekonomiska politiken:

Den ekonomiska krisen biter sig fast i Europa och även i Sverige äter sig massarbetslösheten fast på åtta procent. För att lösa denna kris behövs massiva investeringar i människor, utbildning, bostäder, klimat och infrastruktur. Ekonomkåren förespråkar nu ett övergivande av de överskottsmål som både alliansen och Socialdemokraterna kramar sig fast vid. Medan både TCO och LO kommit med konkreta förslag om program för att verkligen skapa hundratusentals arbeten genom nödvändig efterfrågestimulans och statliga investeringar som skulle göra Sverige starkare så passar de stora politiska alternativen. S borde våga göra upp med överskottsmål och slentrianmässiga budgetregler för att skapa de arbeten deras politiska budskap bygger på. Risken är annars att man är sist på bollen när den ekonomiska normpolitiken ger vika efter 25 års välde.

2 Skatterna:

Samtidigt som det blir uppenbart att regeringen misslyckats med sin satsning på skattestimulanser så är S-ledningens svar förvånansvärt passivt. Man är kritisk till ett femte jobbskatteavdrag men vägrar röra tidigare skattesänkningar. Att låta jobbskatteavdragen kvarstå skulle vara okej om man samtidigt hade skarpa skatteförslag för att återföra resurser till välfärdens på andra sätt och öka omfördelningen och jämlikheten. Exempelvis genom miljöskatter och beskattning av fastigheter, höga inkomster över en miljon och förmögenheter. När till och med Kjell-Olof Feldt säger att Socialdemokraterna måste våga stå upp för att försvara den gemensamma välfärden då är det dags att svänga om.

3 Klimatkrisen:

Vår tids stora ödesfråga är klimatet. Socialdemokraterna har absolut en bättre miljöpolitik än alliansen, men man är även här förvånansvärt passiv. Att låta Miljöpartiet sköta den frågan är inte framtidsinriktat eller klarsynt. Klimatfrågan kräver socialdemokratins samhällsmodell för att kunna lösas utan att demokratin avvecklas. Då måste arbetarrörelsen ha ett eget svar och inte hänga i Romsons och Fridolins kjolar. Genom att förena ett löfte om jämlikhet kombinerat med en teknisk omställning kan partiet återfinna sitt uppdrag.

4 Ta strid för välfärden:

I SOM-institutets senaste stora välfärdsundersökning framkom två fakta som var spännande. Att svenska folket motsätter sig fritt vinstuttag ur vård, skola, omsorg och att stödet och tilltron till den offentliga sektorn ökat och är större än på mycket länge. I SCB:s stora valundersökning visades också att skattemotståndet sjunkit sedan många år och var historiskt lågt i valet 2010. I de grundläggande frågorna om välfärden har den socialdemokratiska samhällsmodellen starkare stöd än på mycket länge. Socialdemokraterna måste våga göra valet 2014 till ett välfärdsval på riktigt och ta strid om sin modell. För i vassen lurar stora företag som vill rulla upp solidariteten och föra in ökade inslag av privatfinansiering av vård, skola, omsorg. Mot detta måste Stefan Löfvens parti ta strid.

Vinden har vänt. Människor ser att ohejdade marknadslösningar inte hjälper. Att skattesänkningar inte hjälper eller att jobben inte kommer om inget görs. Kraven växer på klassisk socialdemokratisk reformism som dessvärre inte hörs tydligt från Socialdemokraterna eller möts upp med verkliga förslag.

Partiet har en stor potential att växa om man vågar vara tydligare socialdemokrater. Verkligen springer Socialdemokraterna till mötes. Men det krävs att Socialdemokraterna vinkar tillbaka så att man inte går förbi tidsandan, igen.


DANIEL SUHONEN

Chef fackliga idéinstitutet Katalys, författare och socialdemokrat.