Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven måste ge ett svar om välfärdssveket

Svenskarna betalar hög skatt och borde kunna räkna med att pengarna går till en vård man kan lita på, skriver Ebba Busch Thor (KD).Foto: SVEN LINDWALL
Under regeringen Löfven har vårdköerna blivit längre, skriver Ebba Busch Thor.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sedan regeringen tillträdde har antalet personer som tvingas vänta på en operation i mer än tre månader nästan fördubblats. 

Sjukvården måste förändras i grunden – och Kristdemokraterna har planen för det, skriver Ebba Busch Thor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I morgon möts alla partiledare i debatt i SVT:s "Agenda". Då vill jag att Stefan Löfven svarar på vad han tänker göra för att få ett slut på välfärdssveket inom vården. Vårdköerna växer, det saknas vårdplatser, förlossningsvården är i kris och väntetiderna på akuten långa. 

Det tillhör samhällets mest grundläggande funktioner att man ska kunna få en god vård den dagen man blir sjuk. Svenskarna betalar hög skatt och borde kunna räkna med att pengarna går till en välfärd man kan lita på. 

Så är det inte i dag och utvecklingen går åt fel håll. Väntetiden för operation eller annan åtgärd har blivit längre på bara några få år. När den rödgröna regeringen tillträdde 2014 fick 20 000 personer vänta i mer än tre månader på en operation inom specialistvården. Nu är antalet 38 000 personer. Nästan det dubbla. 

Nästan alla sjukhus är ständigt överbelagda vilket innebär att patienter ibland placeras på fel avdelning eller i korridorer. Det medför att patientsäkerheten minskar och risken för felbehandlingar ökar. 

Trots det stora behovet inom vården anser inte den socialdemokratiskt ledda regeringen att de kan lägga mer resurser där. Det är anmärkningsvärt när regeringen har ett reformutrymme på 40 miljarder kronor nästa år. 

Man bemödar sig inte heller med att försöka förstå vårdens problem vid sidan av resursbristerna. Det lilla man gör är att höja statsbidragen till kommuner och landsting – pengar som ska bekosta allt från vård till arenabyggen och infrastruktur. Den politiken har hittills inte fungerat. Resultaten har blivit sämre.   

Sjukvården behöver mer resurser. Men det räcker inte. Det krävs också en plan. Det krävs att sjukvården arbetssätt förändras i grunden. 

27,5 miljarder extra

Kristdemokraterna är det parti som satsar mest på vården och äldreomsorgen. Sammanlagt lägger vi 27,5 miljarder kronor mer än regeringen kommande tre år. Det är mer pengar och smartare pengar än regeringen eftersom våra reformer ger kommuner och landsting incitament att förändra sitt arbetssätt.

Vi föreslår i vår budget:

Fler vårdplatser. Landsting som klarar en beläggning på högst 90 procent ska få del av en prestationsbaserad ersättning. Med större marginaler i systemet kommer fler att få god vård i rätt tid. 

Återinförd kömiljard – kortare köer. Kristdemokraterna genomförde med alliansregeringen en kömiljard som gav kortare vårdköer. Den reformen skrotades obegripligt nog av den rödgröna regeringen. Vi vill återinföra kömiljarden så fort som möjligt.

Kvälls- och helgöppna vårdcentraler. Ingen ska behöva välja mellan en natt av smärta eller en helkväll på akuten. Framförallt inte äldre personer och barn.  Vi vill därför att vårdcentralerna få mer resurser så att de kan hålla öppet mer på kvällar och helger. På så vis avlastas även akutmottagningarna. 

Statligt ansvar för sjukvården. Möjligheterna att överleva vissa svåra sjukdomar är i dag olika, beroende på i vilket landsting man får vård. 

Cancerpatienter får vänta 54 dagar

Enligt cancerfonden får patienter med tjocktarmscancer i Västmanland i median vänta 25 dagar på behandling. I Sörmland är samma väntetid 54 dagar. Det påverkar naturligtvis patienternas chanser att klara sig. Patientsäkerheten ökar om till exempel kirurger får göra samma ingrepp ofta och får stor vana snarare än att de utför vissa ingrepp kanske bara några få gånger per år. Därför vill vi skrota landstingens ansvar för sjukvården och låta staten ta över. 

Kristdemokraterna har både en plan för en bättre vård och resurser att genomföra den. Vi är beredda att göra tuffa prioriteringar. Det är vårt välfärdslöfte för vård, omsorg och trygghet. Vi lovar inte allt men vi lovar att den viktigaste delen av välfärden ska fungera den dagen man behöver den. 

 

Av Ebba Busch Thor

Partiledare, Kristdemokraterna