Svenskarna betalar hög skatt och borde kunna räkna med att pengarna går till en vård man kan lita på, skriver Ebba Busch Thor (KD). Foto: SVEN LINDWALLSvenskarna betalar hög skatt och borde kunna räkna med att pengarna går till en vård man kan lita på, skriver Ebba Busch Thor (KD). Foto: SVEN LINDWALL
Svenskarna betalar hög skatt och borde kunna räkna med att pengarna går till en vård man kan lita på, skriver Ebba Busch Thor (KD). Foto: SVEN LINDWALL
Under regeringen Löfven har vårdköerna blivit längre, skriver Ebba Busch Thor. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGUnder regeringen Löfven har vårdköerna blivit längre, skriver Ebba Busch Thor. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Under regeringen Löfven har vårdköerna blivit längre, skriver Ebba Busch Thor. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Löfven måste ge ett svar om välfärdssveket

Publicerad

Sedan regeringen tillträdde har antalet personer som tvingas vänta på en operation i mer än tre månader nästan fördubblats. 

Sjukvården måste förändras i grunden – och Kristdemokraterna har planen för det, skriver Ebba Busch Thor.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I morgon möts alla partiledare i debatt i SVT:s "Agenda". Då vill jag att Stefan Löfven svarar på vad han tänker göra för att få ett slut på välfärdssveket inom vården. Vårdköerna växer, det saknas vårdplatser, förlossningsvården är i kris och väntetiderna på akuten långa. 

Det tillhör samhällets mest grundläggande funktioner att man ska kunna få en god vård den dagen man blir sjuk. Svenskarna betalar hög skatt och borde kunna räkna med att pengarna går till en välfärd man kan lita på. 

Så är det inte i dag och utvecklingen går åt fel håll. Väntetiden för operation eller annan åtgärd har blivit längre på bara några få år. När den rödgröna regeringen tillträdde 2014 fick 20 000 personer vänta i mer än tre månader på en operation inom specialistvården. Nu är antalet 38 000 personer. Nästan det dubbla. 

Nästan alla sjukhus är ständigt överbelagda vilket innebär att patienter ibland placeras på fel avdelning eller i korridorer. Det medför att patientsäkerheten minskar och risken för felbehandlingar ökar. 

Trots det stora behovet inom vården anser inte den socialdemokratiskt ledda regeringen att de kan lägga mer resurser där. Det är anmärkningsvärt när regeringen har ett reformutrymme på 40 miljarder kronor nästa år. 

Man bemödar sig inte heller med att försöka förstå vårdens problem vid sidan av resursbristerna. Det lilla man gör är att höja statsbidragen till kommuner och landsting – pengar som ska bekosta allt från vård till arenabyggen och infrastruktur. Den politiken har hittills inte fungerat. Resultaten har blivit sämre.   

Sjukvården behöver mer resurser. Men det räcker inte. Det krävs också en plan. Det krävs att sjukvården arbetssätt förändras i grunden. 

27,5 miljarder extra

Kristdemokraterna är det parti som satsar mest på vården och äldreomsorgen. Sammanlagt lägger vi 27,5 miljarder kronor mer än regeringen kommande tre år. Det är mer pengar och smartare pengar än regeringen eftersom våra reformer ger kommuner och landsting incitament att förändra sitt arbetssätt.

Vi föreslår i vår budget:

Fler vårdplatser. Landsting som klarar en beläggning på högst 90 procent ska få del av en prestationsbaserad ersättning. Med större marginaler i systemet kommer fler att få god vård i rätt tid. 

Återinförd kömiljard – kortare köer. Kristdemokraterna genomförde med alliansregeringen en kömiljard som gav kortare vårdköer. Den reformen skrotades obegripligt nog av den rödgröna regeringen. Vi vill återinföra kömiljarden så fort som möjligt.

Kvälls- och helgöppna vårdcentraler. Ingen ska behöva välja mellan en natt av smärta eller en helkväll på akuten. Framförallt inte äldre personer och barn.  Vi vill därför att vårdcentralerna få mer resurser så att de kan hålla öppet mer på kvällar och helger. På så vis avlastas även akutmottagningarna. 

Statligt ansvar för sjukvården. Möjligheterna att överleva vissa svåra sjukdomar är i dag olika, beroende på i vilket landsting man får vård. 

Cancerpatienter får vänta 54 dagar

Enligt cancerfonden får patienter med tjocktarmscancer i Västmanland i median vänta 25 dagar på behandling. I Sörmland är samma väntetid 54 dagar. Det påverkar naturligtvis patienternas chanser att klara sig. Patientsäkerheten ökar om till exempel kirurger får göra samma ingrepp ofta och får stor vana snarare än att de utför vissa ingrepp kanske bara några få gånger per år. Därför vill vi skrota landstingens ansvar för sjukvården och låta staten ta över. 

Kristdemokraterna har både en plan för en bättre vård och resurser att genomföra den. Vi är beredda att göra tuffa prioriteringar. Det är vårt välfärdslöfte för vård, omsorg och trygghet. Vi lovar inte allt men vi lovar att den viktigaste delen av välfärden ska fungera den dagen man behöver den. 

 

Av Ebba Busch Thor

Partiledare, Kristdemokraterna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag