Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven har slarvat bort en urstark högkonjunktur

Under Stefan Löfvens ledarskap har Sverige slösat bort den starkaste högkonjunkturen sedan 1980-talet, skriver M-topparna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

För många familjer lönar det sig knappt att gå från bidrag till jobb. Moderaterna är nu redo att än en gång städa upp efter Socialdemokraternas misslyckade jobbpolitik och bidragsberoende, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson (M) i en slutreplik.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. När den borgerliga regeringen tog över efter Socialdemokraterna 2006 fanns ett betydande utanförskap. Skatterna hade blivit så höga och bidragen så många att det inte lönade sig att arbeta. För att snygga till arbetslöshetssiffrorna hade Socialdemokraterna 2005 förtidspensionerat 540 000 människor. Till och med Göran Persson insåg att situationen var helt ohållbart och myntade ”halveringsmålet” för sjuktalen.

Arbetslinjen blev en mänsklig framgång

Men det var Moderaterna som återupprättade arbetslinjen. Tillsammans med Alliansen tog vi Sverige igenom den värsta finanskrisen i modern tid och Anders Borg korades till Europas bästa finansminister. Sjukskrivningar sjönk och tusentals svenskar gick från bidrag till jobb. Det var en ekonomisk framgång för hela Sverige som också blev en mänsklig framgång när hundratusentals människor lämnade utanförskap för gemenskap.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JONAS LINDKVIST/TT

Allt detta vet naturligtvis Magdalena Andersson. I synnerhet då hon först var emot alla jobbskatteavdrag, därefter accepterade dem och sen lovade att behålla dem.

Ännu ett massivt jobbfiasko från S

Nu har Socialdemokraterna än en gång misslyckats med jobben. Under Stefan Löfvens ledarskap har Sverige slösat bort den starkaste högkonjunkturen sedan 1980-talet.

Redan innan coronakrisen hade Sverige lägst tillväxt per person i hela EU. Magdalena Andersson pratar inte längre om löftet att Sverige precis nu skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet. För vi tillhör tvärtom de länder som har allra högst. Antalet arbetslösa är högre än någon gång under 2000-talet. För många familjer lönar det sig knappt att gå från bidrag till jobb.

Vi kommer att genomföra en bidragsreform som ser till att de samlade bidragen aldrig kan vara mer än inkomsten från ett jobb, och sänker skatten för de som tjänar minst.

Vi ser hur utanförskapet växer. Barn som inte ser sina föräldrar gå till jobbet på morgonen, kvällen eller någon dag i veckan. Detta är starkt kopplat till den misslyckade integrationen och de låga kraven på människor som är nya i vårt land.

Så ska M bryta utvecklingen

Moderaterna erbjuder ett politiskt alternativ som bryter utvecklingen. Vi har en ekonomisk politik för att återupprätta arbetslinjen. Vi kommer att genomföra en bidragsreform som ser till att de samlade bidragen aldrig kan vara mer än inkomsten från ett jobb, och sänker skatten för de som tjänar minst. Vi vill se till att svenska företag får bättre förutsättningar att konkurrera internationellt. Och vi vill att den som redan har kommit till Sverige lär sig svenska och gör sig anställningsbar.

Sverige måste bli bättre på att ta tillvara på människors potential. Det är motsatsen till Socialdemokraternas bidragspolitik. Moderaterna vet att människor som bor här kan bidra till vår gemensamma framgång. Men för att det ska bli möjligt krävs en ny regering med en ny ekonomisk politik. Arbetslinjen är ett av fundamenten i vår politik för en ny kurs för Sverige.


Av Ulf Kristersson (M) 

Partiledare

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomiskpolitisk talesperson

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.