Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven har fel om skogen och klimatet

Den svenska skogsindustrin orsakar större utsläpp av koldioxid än all annan industri och trafik i Sverige gör tillsammans, skriver Isadora Wronski.
Foto: Anders Good/TT
Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace.

Regeringen vill att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Då måste man ta till sig vetenskapen och inse att dagens skogsbruk inte löser våra klimatproblem, utan tvärtom är en av våra största utsläppskällor, skriver Greenpeace Sverigechef Isadora Wronski.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Socialdemokraterna vill ha ett starkt EU, som kan lösa stora problem, såsom klimatkrisen, terrorism och pandemier. Men så fort det handlar om skogsbruk, då drar Socialdemokraterna i nödbromsen och börjar prata om överstatlighet och självbestämmande.

Vi såg det när regeringen urholkade EU:s lagstiftning kring förnybara bränslen, i direkt strid med forskningen. Vi såg återigen när EU-kommissionen ville föreslå ett förbud mot kalhyggen i sin nya skogsstrategi. 

Värre än all annan industri

Nu är vi där igen. ”För att klara klimatet behöver skogen användas för att ersätta fossila produkter, samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Det är inte på EU-nivå som man bäst hittar den balansen”, skriver Stefan Löfven och Hans Dahlgren i en debattartikel i Expressen. 

Menar Löfven allvar i klimatfrågan? frågar sig Greenpeace Sverigechef.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Problemet är att det inte stämmer. Den svenska skogsindustrin orsakar större utsläpp av koldioxid än all annan industri och trafik i Sverige gör tillsammans. En ny studie visar att det tar mer än 100 år innan dagens skogsbruk gör nytta för klimatet. Det är tid vi inte har. Det bästa vi kan göra för klimatet är i stället att minska avverkningen, visar studien.

Det viktigaste vi kan göra

Om Stefan Löfven och Socialdemokraterna menar allvar i klimatfrågan måste de inse att det viktigaste vi kan göra för att rädda klimatet är att skydda skogen och använda det vi avverkar till långlivade produkter – inte till förbränning. Att å skogsindustriernas vägnar sabotera EU:s miljö- och klimatarbete är att göra Sverige, skogen och klimatet en stor björntjänst.


Av Isadora Wronski

Sverigechef för Greenpeace