Stefan Löfven (S). Foto: Jens L'Estrade / Xp / Scanpix
Stefan Löfven (S). Foto: Jens L'Estrade / Xp / Scanpix

Löfven: Blir förbannad på Annas situation

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt har ännu inte besvarat Anna Berglunds uppmärksammade brev - här får hon i stället svar av statsministerkandidaten Stefan Löfven.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej Anna, 

jag vet att det inte var mig som ditt brev riktade sig till, men jag skulle ändå vilja visa dig respekten att skriva till dig och alla som är i din situation.

Din berättelse, om att tvingas bo på tio platser under fem år, och om känslorna av osäkerhet och otrygghet som följer i en tillvaro av korttidskontrakt och andrahandsboenden, är upprörande.

Tyvärr är den alltför vanlig, jag möter berättelser som din nästan varje dag. Även personer i min familj har fått flytta runt gång på gång utan fast punkt, och det är ändå bara lite av det du varit med om.

Bostadsbristen är en skam för Sverige. Vi är ett rikt land, och det gör att vi ska ha möjligheten att ge alla - både gamla och unga - rätten till ett tryggt och modernt boende.

Vi måste se att bostadsbristen har växt fram under flera decennier, utan att samhället har agerat tillräckligt. Under de senaste åren har utvecklingen tyvärr blivit än mer akut. Byggandet har fallit kraftigt, och förra året byggdes det bara 1 722 nya ettor. Det är den lägsta nivån på 23 år, samtidigt som vi medborgare ständigt blir fler.

Du har med ditt brev lyckats få många att se att den här utvecklingen måste brytas. Din situation, och så mångas situation, kan göra vem som helst förbannad. Jag är en av dem. Jag har inte möjligheten att med regeringsmakten påbörja förändringen i dag, men jag har möjligheten att visa ett alternativ för framtiden.

Vi behöver helt enkelt börja bygga bostäder. Det kostar pengar, men kostnaden att unga inte kan flytta hemifrån, inte kan plugga eller jobba, eller i värsta fall saknar hem är mycket större. Det är en vetskap vi måste ta på allvar.

Därför vill vi skapa en statlig byggbonus för lägenheter för unga, just så att det byggs betydligt fler studentlägenheter och billiga ettor. Många har inte möjlighet att köpa lägenhet, så därför måste vi tillsammans bygga fler hyreslägenheter. Vi vet av erfarenhet att det är en väg som fungerar.

Många lägenheter, kanske framför allt i miljonprogrammen runt om i Sverige, behöver också bli moderna. Samtidigt behöver Sverige tillsammans med resten av världen förbruka mindre energi. Därför vill vi också skapa ett system med kreditgarantier så fastighetsägare kan renovera bostäderna och göra dem attraktiva och klimatsmarta.

Samtidigt har mina partivänner i Stockholm, där både du och jag bor, avsatt medel i sin senaste skuggbudget för att fördubbla byggtakten i staden. Jag hoppas att den borgerliga majoriteten som styr också förstår hur stort behovet verkligen är.

Det kom också en ny plan- och bygglag förra året, med regler för hur man ska bygga. Tyvärr så verkar det som den stjälper mer än den hjälper. Byggandet tar lång tid, och är omgärdat av krångliga processer och dyra kostnader. Är vi ärliga med det så måste vi lägga prestigen åt sidan, och jobba över partigränserna för att lösa det.

Sen är det en annan del av ditt brev som är väldigt viktig, om situationen på dina jobb.

Precis som vi måste bygga nya bostäder behöver vi bygga en modern arbetsmarknad. Där vi både kan se till att skapa fler jobb, men också att du får skälig lön. Där du kan se heltid som en rättighet och deltid som en möjlighet. Där du behandlas som en människa och inte ett redskap, och får möjlighet till utbildning och utveckling i arbetslivet för att varje dag bli bättre. Det stärker inte bara dig, utan även hela samhället. Det är också en viktig värderingsfråga för mig.

Men, jag vill inte hävda att vi socialdemokrater sitter inne med alla lösningar, vare sig när det kommer till ett modernt arbetsliv eller ökat bostadsbyggande. Fler måste bidra med både att lyfta fram både problemen och komma med lösningar.

Därför vill jag också uppmana dig, och alla unga, att skriva fler brev och fler artiklar. Engagera er för förändring. Var inte bara en blåslampa på politikerna, bli politikerna, bli den förändring ni vill se.

Vårt mål ska inte bara vara att vinna din röst, utan att göra din röst hörd. Så jag hoppas att jag med detta korta brev kan bidra till att skapa ett intresse för den här frågan, och göra att du får fler svar och en verklig förändring.

 

Med värme och respekt,

Stefan Löfven, partiordförande för Socialdemokraterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag