Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lockdown-länderna har högre andel döda än Sverige

Resenärerna i London övervakas, munskydd är ett krav.
Foto: ALEX LENTATI//SHUTTERSTOCK
Lena Einhorn är en av debattörerna som Bo Rothstein kritiserar.
Foto: AGNETA ÅKESSON/ NORSTEDTS
Bo Rothstein är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: JOHAN WINGBORG

Nästan alla länder i Europa har nu, de senaste två veckorna, högre andel avlidna som andel av befolkningen än Sverige.

De debatterande forskarna, senast 26 till antalet, plockar systematiskt russinen ur kakan. Det är strängt förbjudet, vilket de borde ha snappat upp på grundkursen i forskningsmetodik, skriver professor Bo Rothstein i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en av många liknande debattartiklar varnar en grupp forskare för farorna med den svenska coronapolitiken. Man jämför de svenska förhållandena med våra nordiska grannländer och kan då visa att antalet smittade i nuläget är betydligt högre i Sverige än i Danmark, Finland och Norge. Man kritiserar Folkhälsomyndigheten för felaktiga beslut och kräver en hårdare politik vad gäller karantänsregler och regler för kontakter med andra människor samt krav på munskydd i olika sammanhang.

Det finns emellertid vissa saker som man inte får göra som forskare och som man lär sig på grundkurserna i forskningsmetodik. En av de viktigaste är att man inte i förväg bara ska välja de fakta som man i förväg vet bekräftar de teorier och de hypoteser som man vill driva. 

Systematisk fulmetodik

Det är med andra ord strängt förbjudet att försöka visa att man har rätt genom att ”plocka russinen ur kakan”. Men denna grupp forskare bryter systematiskt mot denna grundregel. De presenterar inte några argument för varför man bara skall jämföra Sverige med våra nordiska grannländer. 

Strängare restriktioner förefaller inte ha hjälpt de länder som infört dylika åtgärder.

Tittar man ut över Europa ser det nämligen väldigt annorlunda ut. De Europeiska länderna utanför Norden som har genomfört en mycket strängare nedstängningspolitik och har krav på munskydd i olika sammanhang har i nuläget genomgående en värre covid-19-situation än Sverige. EU:s myndighet för dessa frågor (European centre for disease control and prevention) presenterar dagligen data för antalet smittade och avlidna de senaste två veckorna. 

Länderna med högre andel avlidna

Dessa visar nu att nästan alla länder i Europa har högre andel avlidna som andel av befolkningen än Sverige. Det gäller t ex Danmark, Belgien, Grekland, Italien, Frankrike, Nederländerna, Polen, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Skillnaderna är synnerligen stora – under dessa två veckor är andelen avlidna som andel av befolkningen i tidigare hårt nedstängda länder som Storbritannien, Frankrike och Spanien tio till femton gånger högre än i Sverige. För länder som Belgien, Tjeckien och Ungern handlar det om 15 till 25 gånger så många avlidna. 

Vad gäller antalet smittade är skillnaderna inte lika stora men Sverige ligger klart under medeltalet för EU-länderna. Detta kan naturligtvis ändra sig framför, men enligt min mening är det i nuläget otillständigt av denna grupp forskare att presentera larm av detta slag där man valt att bortse från hur den just nu aktuella situationen faktiskt ser ut i huvudparten av de länder i världen som har med Sverige likartade sociala, politiska och ekonomiska förhållanden. 

Hårda åtgärder har inte hjälpt

Om deras krav på strängare restriktioner skulle vara så effektiva som de hävdar återstår för dem att svara på frågan varför en sådan politik så långt inte förefaller ha hjälpt de länder som infört dylika åtgärder.


Av Bo Rothstein

Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet