Andreas Lauritzen Foto: PrivatAndreas Lauritzen Foto: Privat
Andreas Lauritzen Foto: Privat
Gustav Sönnerberg Foto: PrivatGustav Sönnerberg Foto: Privat
Gustav Sönnerberg  Foto: Privat
Det är lika onödigt att jämföra Alexander Isak med John Owoeri som att jämföra VD:s lön med medarbetarnas, skriver Andreas Lauritzen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENSTDet är lika onödigt att jämföra Alexander Isak med John Owoeri som att jämföra VD:s lön med medarbetarnas, skriver Andreas Lauritzen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Det är lika onödigt att jämföra Alexander Isak med John Owoeri som att jämföra VD:s lön med medarbetarnas, skriver Andreas Lauritzen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande Foto: SUVAD MRKONJICKarl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande Foto: SUVAD MRKONJIC
Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande Foto: SUVAD MRKONJIC

LO tramsar bort lönefrågorna

Publicerad

LO:s jämförelser är absurda till den grad att vi behöver vända oss till sportens värld för att förstå de extrema samband de lyfter fram, skriver Andreas Lauritzen.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I januari i år blev AIK:s försäljning av Alexander Isak klar. En tysk fotbollsklubb hade bestämt sig för att hosta upp drygt 82 miljoner kronor för att ta in den svenska stjärntalangen i sitt lag. Samtidigt sålde BK Häcken hela Allsvenskans skyttekung, John Owoeri, för i sammanhanget blygsamma 7 miljoner kronor. Den genomsnittliga svenska elitfotbollspelare som byter klubb inom Sverige gör det helt utan övergångssumma. Frågan uppstår då: är Alexander Isak 12 gånger bättre än Allsvenskans skyttekung 2016 och oändligt mycket bättre än den genomsnittliga elitfotbollsspelaren i Sverige? 

Är Alexander Isak oändligt mycket bättre än den genomsnittliga elitfotbollsspelaren i Sverige? 

En sådan jämförelse förbiser inte bara en rad omständigheter utan tenderar också att sluta i en poänglös diskussion. I samtliga fall har köpare och säljare helt enkelt kommit överens om vad de anser att spelaren är värd. När LO nu för 17:e året i rad väljer att presentera sin rapport om Makteliten uppstår återigen ett behov av att nyansera bilden. LO:s jämförelser är absurda till den grad att vi behöver vända oss till sportens värld för att förstå de extrema samband de lyfter fram. 

Rapporten jämför bland annat inkomst av tjänst och kapital för en av LO utvald grupp av verkställande direktörer i de största svenska börsbolagen med den genomsnittliga fasta grundlönen för en svensk industriarbetare. Budskapet förstärks av att pensionsavsättningar och inkomst av kapital enbart inkluderas för VD:ar och således jämför rapporten olika inkomstmått. Jämförelsen bör ses som ett populistiskt utspel. 

När LO väljer att jämföra vd-löner med arbetarlöner gör de inte bara en extrem jämförelse. De utelämnar dessutom den verkligt viktiga jämförelsen, nämligen skillnaden mellan de som har och de som inte har ett arbete att gå till.  

 

LÄS MER: Ingen tycks vilja ha ett "enklare jobb" i dag 

 

Översatt till sportens värld är det som att jämföra Alexander Isaks övergångssumma plus Isaks personliga sponsoravtal med övergångssumman för en ”vanlig” elitfotbollsspelare. Att LO återigen väljer att problematisera på detta felaktiga och missriktade vis blir än mer problematiskt om man lyfter blicken. Det är nämligen istället så att förhållandet mellan VD:s lön och snittlönen för medarbetare i nordiska bolag placerar sig mycket lägre än bolag av jämförbar storlek från övriga världens länder. Att nordiska bolag lyfts fram som internationella förebilder i detta förtroendeskapande område är därmed helt riktigt och något vi ska vara stolta över. Om detta står inget att läsa i LO:s rapport.  

 

LÄS MER: Unga arbetslösa – ni måste hugga i 

 

Enligt oss går den verkliga skiljelinjen vad gäller inkomster i samhället mellan arbetssökande grupper och dem som redan har ett arbete. Arbetslösheten i Sverige 2016 var 6,9 procent enligt SCB. Under samma år examinerades knappt 70 000 studenter från Sveriges universitet och högskolor och under 2015 och 2016 tog Sverige emot 191816 asylsökande, varav 110523 var vuxna. Att finna jobb till dessa människor kräver konstruktiva lösningar och är en verkligt solidarisk fråga, värd att slåss för - även för LO.  

Att finna jobb till dessa människor kräver konstruktiva lösningar och är en verkligt solidarisk fråga, värd att slåss för - även för LO.  

Vår fråga blir därför: för vem är LO:s lönepolitik solidarisk? Vi ser fram emot att tillsammans med LO nyansera debatten. Lönefrågor och arbetsmarknadsintegration är för viktigt för att tramsas bort. 

 

Andreas Lauritzen, Novare Pay Consulting, ledamot av Ersättningsakademien 

Gustav Sönnerberg, Student Handelshögskolan, f d tränare IFK Lidingö  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag