Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO riskerar bekräfta rasistiska myter

Maja Dahl
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Få frågor är omgivna av så mycket falska uppgifter som invandringsfrågan i Sverige, skriver Maja Dahl, med anledning av LO:s debattartikel i ämnet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Få frågor är omgivna av så mycket mytbildning och falska uppgifter som invandringsfrågan i Sverige. I ett debattklimat där vi blir allt mer polariserade kräver det tydlighet och medvetenhet om ords betydelse och påverkan.

Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitik som Socialdemokraterna historiskt har stått för” skriver LO efter att i meningen innan beskrivit den ohållbara situation som de menar uppstod med antalet asylsökande i Sverige 2015. Det är inte svårt att se att läsaren kan tolka detta som att LO menar att vi inte hade reglerad invandring 2015.

Det är en vanligt förekommande myt att Sverige inte har reglerad invandring. Jag har i större delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat inom antirasistiska organisationer och rörelser och ingen myt var så svår att ta död på som den. Vi måste vara medvetna att varje gång vi skriver att Sverige måste ha reglerad invandring utan att förklara att vi faktiskt har det och att det inte finns ett enda riksdagsparti som förespråkar fri invandring så spär vi på den myten.


LÄS MER: Sätt inte hänglås på arbetsmarknaden, LO


Reglerad invandring är att ett land bestämmer vem som får komma in och vem som sen får stanna.

I Sverige har vi bestämt att människor som flyr undan krig, förtryck och förföljelse har rätt att söka skydd här. Vi har även bestämt att de måste ta sig in i Sverige för att söka asyl. Vi har genom EU bestämt att ha ett transportörsansvar som gör det omöjligt för människor att via flyg-, tåg- och bussbolag ta sig till Sverige för att söka asyl och på så sätt bestämt att enda vägen in är via smugglare.

Vi har bestämt att alla som kommer hit och söker asyl måste genomgå en process där de själva måste bevisa att de uppfyller de krav som Sverige har satt för att de ska få asyl. Gör de inte det, så nekas de asyl i Sverige. Vilket 23 procent gjorde förra året.

Vi har reglerat arbetskraftsinvandringen i Sverige. Det ställs krav på lönenivåer och arbetsvillkor för att en person ska få arbeta i Sverige.

Vi har alltså reglerad invandring. Vill man diskutera hur den ska regleras måste man alltså förtydliga att det är det man menar.


LÄS MER: Allas ansvar att hålla borta SD från makten


Myten om att Sverige inte har en reglerad invandring är en väsentlig del i bilden av Sverige som ett land som hotas av invandring. Ett land utan kontroll över vem som kommer in eller vad de människorna som kommer in sen gör här. Den lägger grunden till bilden av invandraren som någon som inte hör hit och inte har rätt att vara här.

LO:s kommunikatörer har tvingats att på twitter förtydliga vad LO menar med artikeln. En debattartikel som lyfter invandring i dagens debattklimat får inte vara så luddig att den kräver förtydligande. Det spelar dessutom in i händerna på de som vill påstå att LO är medvetet otydliga för att tilltala de ca 25 procent av LO:s medlemmar som stödjer SD.

Oavsett orsak till grumligheten i artikeln har den heller inte kunnat komma mer olägligt då vi befinner oss mitt i ett stort och viktigt samtal om hur vi bemöter felaktigheter och mytspridning i det offentliga samtalet. Vi behöver solklara ställningstaganden för solidaritet och inte luddiga formuleringar som riskerar att bekräfta rasistiska myter. LO är en av Sveriges största och viktigaste folkrörelser. Det medför ett stort ansvar och ett ännu större krav på tydlighet.


Maja Dahl

Kommunikationsansvarig på Arena Idé