Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ljuger verkligen kvinnor om sexövergrepp?

Peter Wahlbecks påståenden om kvinnor som anmäler övergrepp behöver nyanseras, menar Johanna Bladh.
Foto: Patrik C Österberg/TT
Johanna Bladh, journalist och influencer.
Foto: Johan Strindberg

Komikern Peter Wahlbeck satt i radio och spred myter om kvinnor som anmäler sexuella övergrepp. Det gör att verkliga offer känner sig misstrodda, dåligt bemötta och blir ännu mindre anmälningsbenägna.

Jag blev så paff att jag lämnade studion, skriver Johanna Bladh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag var inbjuden till radioprogrammet ”Gott Snack” för att prata om sexism i tv. Men jag hann inte mer än kliva in genom dörren förrän jag möttes av något liknande det jag skulle prata om.

I intervjustolen satt komikern Peter Wahlbeck. Han blev intervjuad av de två killar som håller i programmet, samt av en tredje som satt med som gäst.

Från ingenstans börjar Wahlbeck med hånfull ton haspla ur sig påståenden om att kvinnor ljuger om sexuella övergrepp. Påståenden som att häktet i Stockholm är fullsmockat av stackars oskyldiga pojkar som blivit arresterade av farbror blå efter att tjejer ”ångrat ett ligg”. Det nämns även att kvinnor skulle tjäna pengar på att anmäla män för våldtäkt.

Jag lämnade studion

Dessa anklagelser pågår under en, för mig, obegripligt lång tid utan att någon av männen runt bordet byter ämne, avbryter eller nyanserar samtalet med någon form av statistik. Det verkar inte ens föresväva herrarna att någon av deras lyssnare, eller kvinnan i rummet, kan ha blivit utsatta.

Jag blev i ärlighetens namn så paff över situationen, att jag inte förmådde annat än filma med min mobil. Jag lämnade sedan studion. Filmen har blivit viral efter att jag postat den på Instagram och nu har tusentals människor engagerat sig i debatten kring att massvis av kvinnor skulle ljuga om övergrepp.  

Falska anmälningar ytterst ovanligt

Så hur många kvinnor ljuger egentligen i sin anmälan om våldtäkt? Det är så klart svårt att svara på, men 2009 skrev Expressen om en undersökning kring ämnet:

”I ett forskningsprojekt vid Stockholms universitet om familjevåld och sexualbrott granskades nästan 10 000 anmälningar. Det visade sig att endast 1,5 procent var falska anmälningar.”

Prata rättssäkerhet, på ett nyanserat och sakligt sätt. Men glöm inte bort alla som lämnas kvar med skammen, utan upprättelse.

Vad menas då med en ”falsk anmälan”? Enligt Josefin Grände, en av landets främsta experter på sexuellt våld mot kvinnor som intervjuas i samma artikel, behöver en felaktig anmälan inte vara falsk:

 ”Helt falska våldtäktsanmälningar är ytterst ovanligt. Även om den påstådda våldtäkten är falsk finns det ofta i bakgrunden något annat övergrepp. Som kvinnan inte kan eller våga anmäla.” 

Många vågar inte anmäla faktiska brott 

Med det sagt ska vi inte sluta prata om rättssäkerheten. Att bli falskt anklagad är inget jag önskar min värsta fiende. Låt mig dock flytta fokus till ett, enligt mig, mycket större problem: att kvinnor inte vågar anmäla sexualbrott.

2019 anmäldes 7 940 våldtäkter mot kvinnor i Sverige. Samma år föll 333 domar om våldtäkt (våldtäkt, grov våldtäkt och oaktsam våldtäkt, ej mot barn), enligt Brå.se. En annan rapport från samma hemsida visar att de senaste åren har endast 5 procent av alla anmälningar resulterat i fällande dom.

Och även om få döms så verkar mörkertalet kring de här brotten vara ännu större. 90 procent av kvinnorna svarar nämligen själva att de inte anmält efter att ha blivit utsatt för ett sexualbrott, enligt en trygghetsundersökning från Brå.

Inte ens de som söker vård anmäler

Sexualbrott innefattar dock flera nivåer av att bli utsatt och inte bara våldtäkt, men inte ens när man söker vård efter sexuella övergrepp vågar alla anmäla. Av alla som sökt vård på kvinnokliniken i Kalmar de senaste sex åren är det nästan hälften som inte vågat anmäla, enligt kliniken själva.

Så varför vågar inte alla kontakta polisen efter ett övergrepp?

”Många oroar sig för den juridiska processen, polisförhören och kanske handlar det om en känsla av skam” sa verksamhetschefen Ann-Marie Berglund på Kalmars kvinnoklinik när hon intervjuades av Sveriges Radio kring statistiken förra året. 

Wahlbeck skapar misstro

Och givetvis är det lätt att förstå den rädslan när en man får sitta i radio och beskriva kvinnor som anmäler som lömska golddiggers som bara vill sätta dit sitt ex. Myten om dessa kvinnor gör att verkliga offer känner sig misstrodda, dåligt bemötta och blir ännu mindre anmälningsbenägna.  

Så prata rättssäkerhet, på ett nyanserat och sakligt sätt. Men glöm inte bort alla som lämnas kvar med skammen, utan upprättelse.  


Av Johanna Bladh 

Journalist och influencer