Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lita på att S sätter stopp för smusslet

Kräver öppenhet. I Sverige ska man inte kunna köpa sig politiska fördelar, anser Mikael Damberg och Carin Jämtin, därför ska alla bidrag till politiska partier redovisas öppet. Foto: Jens L'Estrade

"Väljarna måste vara säkra på att de politiska partierna inte är korrumperade.Om M inte tagit fram ett lagstopp mot anonyma partibidrag senast den 15 oktober kommer vi agera med ett skarpt utskottsinitiativ i riksdagen, skriver Carin Jämtin och Mikael Damberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag, den andra söndagen i september är det exakt ett år till valet. Vi ser fram emot en valrörelse där alternativen i svensk politik blir tydliga för väljarna. Det är också viktigt att valrörelsen sker med öppna kort. Vi socialdemokrater vill ha en lag om öppen redovisning av bidrag till politiska partier. Väljarna måste vara säkra på att de politiska partierna inte är korrumperade. I Sverige ska man inte kunna köpa sig politiska fördelar.

Om vi ska ha en lagstiftning på plats i valrörelsen 2014 måste vi agera nu. Vi har gett Moderaterna en tidsfrist till den 15 oktober på att komma med en proposition till riksdagen. Annars tar vi saken i egna händer och agerar genom ett skarpt utskottsinitiativ i riksdagen.

Detta utskottsförslag till ny lag bygger på två viktiga grundbultar:

Öppen redovisning av alla bidrag som överstiger 20 000 kronor.

Stopp för anonyma bidrag.

På så sätt kan vi faktiskt ha en lag- stiftning på plats i valrörelsen trots regeringens ovilja, obstruerande och förhalande.

Vi har under flera år arbetat för att få till stånd en lagstiftning om öppen redo- visning av bidrag till politiska partier. Moderaterna har länge varit emot en lag om detta, men för två år sedan bytte de uppfattning. Det välkomnar vi. Men att prata och agera är inte samma sak. Moderaterna och regeringen har för- halat en lagstiftning, vilket får som konsekvens att Sverige är ett av få länder i Europa som inte har en lag om detta. Det är bara Malta, San Marino och Schweiz som står utan lagstiftning om öppenhet kring hur de politiska partierna finansieras.

Det är viktigt att allmänheten känner till vilka enskilda personer eller företag som skänker pengar till de politiska partierna. Inte minst nu, när fler och fler privata aktörer vill in på en skattefinansierad välfärdsmarknad. Det finns stora pengar att tjäna på ett politiskt beslut i en viss riktning. Just därför måste de politiska partierna redovisa vem som ger dem pengar.

En viktig grundbult i lagen om öppen redovisning av bidrag till politiska partier är stopp för anonyma bidrag. Anonymiteten kan bli ett sätt att dölja bidragsgivare som till exempel muntligt meddelar partiet att vi kommer att ge ett anonymt bidrag inom några dagar på ett visst belopp. Bidragsgivare som på detta sätt vilja dölja sin identitet kan vara ett led i en korrupt hantering. I dag finns en frivillig överenskommelse mellan sju av riksdagens partier. Men vi tycker inte att det räcker. I juni i år lade regeringen ett förslag till lag om redovisning av bidrag till politiska partier. Förslaget sågades av de borgerliga partisekreterarna. Regeringen har alltså lagt ett förslag som inte ens de egna regeringspartierna tror är möjligt att genomföra. Nu hotas hela lagstiftningsarbetet försenas så att det inte blir någon redovisning före valet 2014.

Är det så att Moderaterna och övriga regeringspartier försöker förhala lagstiftningen om redovisning av hur partierna finansieras? Det är svårt att tolka på något annat sätt än att allt bara är ett spel för gallerierna för att slippa en lagstiftning och därmed slippa redovisa hur man finansierar sin verksamhet inför valet 2014.

Det viktigaste nu är att vi får till en lag om öppen och transparent redovisning inför 2014 års val. För att möjliggöra detta är tidplanen av yttersta vikt. Vi är mycket tydliga med att vi vill prioritera arbetet så att lagen kan införas helst från den 1 januari 2014 men absolut senast från den 1 april 2014. Om så inte sker ligger ansvaret helt och fullt hos rege-ringen - Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern.

Mikael Damberg, S, är gruppledare i riksdagen

Carin Jämtin, S, är partiets partisekreterare.