Ronna. Foto: SUVAD MRKONJIC
Ronna. Foto: SUVAD MRKONJIC

Ligister skapar kaos i svenska förorter

Publicerad
Uppdaterad
I veckan har tunnelbanan mellan Tensta och Rinkeby i Stockholm stoppats på grund av ungdomsgäng. Tidigare hotades och misshandlades journalister i Bergsjön i Göteborg. I Rosengård i Malmö vågar brandkår och ambulans inte åka utan poliseskort. Det är dags att sluta romantisera förorten, och det är dags att föräldrar tar ansvar för sina bråkiga ungdomar. Det anser liberala invandrarförbundets ordförande Gulan Avci. Sluta skylla på "samhället", skriver hon i dag.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Stenar flyger i luften och krossar glas. Ungdomsgäng vandaliserar byggnader och bilar. Busschaufförer vågar inte längre köra sina rutter. Det här är inte en förort till Paris utan Tensta norr om Stockholm. Unga ligister har i veckor attackerat passagerare och personal på bussar och på tunnelbanan med stenar och tillhyggen.
Kollektivtrafiken i Stockholm tvingades nu i veckan stänga av Tensta tunnelbanestation och flera busslinjer.
Allt detta får förödande konsekvenser för det invandrartäta Tensta. Folk kan inte ta sig till sina jobb, den lokala näringsverksamheten blir lidande och boendemiljön försämras när rädsla och otrygghet tar över.
Det är dags att vi säger stopp!

Tensta är ett exempel av många. Varken brandkår eller ambulans vågar sig in i Rosengård i Malmö längre om inte polisen följer med som skydd. I Bergsjön i Göteborg blev en pressfotograf brutalt nedslagen, en medarbetare på SVT fick sin fotoutrustning förstörd och en reporter på TV4 hotades till livet och tvingades lämna området utan sin utrustning.
I Södertälje stoppades all busstrafik i början av året på grund av stenkastande ungdomsgäng som krossade rutor och utsatte passagerare och chaufförer för direkt livsfara.
Polisstationen blev förra året beskjuten med automatvapen, poliserna tvingades krypa längs golvet för att undkomma de skarpa skotten. Minst fyra fönster krossades och attacken var nära att kosta flera poliser livet.
Varför kastar vissa ungdomar sten mot räddningspersonal? Varför anlägger de bränder? Varför förstör de butiker, bilar och ägodelar för redan socialt utsatta människor? Varför sprider de skräck i hela bostadsområden så att människor inte vågar sig ut efter vissa klockslag?
En rad förståsigpåare, ofta med åsikter till vänster, har i åratal ursäktat detta och struntat i att söka några förklaringar. I stället har de skyllt allting på "samhället". Samhället är något väldigt diffust, det betyder nämligen både allt och ingenting på en och samma gång.

Att skylla på samhället är i dag samma sak som att skylla ifrån sig. Det är ansvarslöst och populistiskt. Det är de enkla lösningarnas politik. En person som kastar ner en kundvagn på tågrälsen har nämligen också ett ansvar. Ju mer individens eget ansvar viftas bort och folk skyller det på samhället - desto fler kundvagnar kommer att kastas ner på spåren i framtiden.

I SVT:s "Debatt" (3 april) försvarade vänsterdebattörerna America Vera Zavala och rapparen Nabila Abdul Fattah misshandeln i Bergsjön. De tyckte att journalisterna hade sig själva att skylla eftersom de bara kommer till förorten när något negativt inträffar.
Men en misshandel kan inte ursäktas med sådana argument.
Ungdomarna som attackerade journalisterna var varken hotade eller förföljda. Tvärtom gick de till attack. Om något våld i det sammanhanget skulle kunna ursäktas, vore det nödvärn - det vill säga om journalisterna hade slagit tillbaka.
Det är dags att sluta skylla alla problem på någon annan eller på "samhället". Det är dags att föräldrar tar sitt ansvar och ser till att deras ungar inte ränner ute halva nätterna.
Det är dags att de som är utsatta för våld ,och som drabbas av att områdenas status sjunker ännu mer, får komma till tals. Det är bara vi själva som kan bryta den destruktiva utvecklingen.

Integrationspolitiken har i åratal genomsyrats av tillfälliga och meningslösa projekt. Under socialdemokraternas tolv år vid makten byggdes politiken på ett ovanifrån-perspektiv.
De åtgärder ansvariga statsrådet Mona Sahlin lanserade var sällan för- ankrade i verkligheten.
Satsningarna på jobb, språk och utbildning uteblev. När vänsterdebattörer skyller allt ansvar på samhället bidrar de till att stigmatisera förorten och att skapa en kultur där människor först och främst ser sig som offer.
Det kramar energi och kraft ur människor och gör det svårare att förbättra situationen i områdena. Den utvecklingen är farlig och måste förhindras.

Invandrare är inte omyndiga offer som inte kan göra egna val. Vi är som folk är mest. Men när folk begår brott i invandrartäta områden kan det inte ursäktas. Jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen.
För det första måste de boende själva inse att samhället inte kan lösa alla problem, här krävs eget ansvarstagande av såväl föräldrar som grannar för att skapa en positiv utveckling på lokal nivå.
Jag skulle därför vilja uppmana invånarna i Tensta, Rinkeby, Ronna, Bergsjön med andra, samt andra medborgare, att demonstrera mot de ligister som förstör för så många.
Likt nyckeldemonstranterna i Linköping som lyckades få bort nynazister från sina gator bör vi alla visa att stenkastande ligister i förorterna inte ska få förstöra vår tillvaro.
Det är dags att sluta vara offer och att börja ta ansvar.

GULAN AVCI
Ordförande Liberala Invandrarförbundet, Gulans uppväxt i Stockholmsförorten Bredäng har inte varit en dans på rosor, men hon vägrar att se sig som ett offer eller låta någon annan göra detsamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag