Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna måste rösta nej till Ulf Kristersson

Vi har varnat för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära sedan Liberalernas vägval i mars 2021, skriver flera företrädare för Luf.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Berg, 1:e vice ordförande Luf
Foto: Tom Samuelsson
Alex Nilsson, förbundsstyrelseledamot Luf.
Foto: Tom Samuelsson
Karin Pettersson, förbundsstyrelseledamot Luf.
Foto: Tom Samuelsson
Gabriella Toftered, förbundsstyrelseledamot Luf.
Foto: Tom Samuelsson
Elin Hjelmestam, förbundsstyrelseledamot Luf.
Foto: Tom Samuelsson
Anton Holmlund, förbundsstyrelseledamot Luf.
Foto: Tom Samuelsson
Olle Johnsson, 2:e vice ordförande Luf
Foto: Tom Samuelsson
Ulla Lovcalic, förbundsstyrelseledamot Luf.
Foto: Hamid Ershad Sarabi
1 / 10

Vi kampanjade för ett liberalare Sverige. 

Tidöavtalet är i punkt efter punkt auktoritärt. 

Nu måste liberalerna rösta nej till Ulf Kristersson och återvända till förhandlingsbordet, skriver flera företrädare för Liberala ungdomsförbundet. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under fredagsförmiddagen presenterade partiledarna för Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna den överenskommelse som förhandlats fram de senaste veckorna. 

En del av innehållet är bra. Exempelvis har Liberalerna fått stort inflytande över punkterna som rör utbildningspolitiken. 

Resten av innehållet står dock långt ifrån liberalismen och vårt parti. 

Därför kräver Liberala ungdomsförbundet att Liberalerna röstar nej till Ulf Kristersson på måndag och går tillbaka till förhandlingsbordet. 

Vi har varnat för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära sedan Liberalernas vägval i mars 2021. 

Det var just därför vi i Expressen sommaren 2021 hotade med att kampanjstrejka i valrörelsen om vi inte fick igenom våra specifika röda linjer. 

Eftersom LUF var nödvändiga för att Liberalerna skulle klara riksdagsspärren togs hotet på stort allvar. På landsmötet i november fick vi igenom samtliga röda linjerna i det allmänpolitiska yttrandet. 

I punkt efter punkt återfinns förslag som inte går att kalla annat än auktoritära.

Utöver de röda linjerna vann vi dessutom många andra liberala segrar under landsmöteshelgen. Vi lyckades få Landsmötet att rösta nej till anonyma vittnen, nej till visitationszoner, ja till permanenta uppehållstillstånd, nej till att kunna dra tillbaka medborgarskap och ja till att värna familjeåterföreningen. Det är intressant att se hur våra segrar har värderats av partiet i förhandlingarna. 

De röda linjerna och de övriga vinsterna på landsmötet gjorde att vi kände oss trygga i att kampanja i valrörelsen. Med med de tydliga beskeden vi hade fått så gav vi oss ut och kampanjade. Utan oss hade inte Liberalerna suttit i riksdagen i dag. 

Undermåligt och dåligt

Vi kampanjade för ett friare och liberalare Sverige. Tidöavtalet som nu presenterats är motsatsen till det vi liberaler kämpar för. I punkt efter punkt återfinns förslag som inte går att kalla annat än auktoritära. Det här är inte det liberala maktskifte vi gick till val på. På följande fem områden ser vi att avtalet är både undermåligt och dåligt.

Den liberala kärnan i Sveriges rättspolitik slås sönder genom införandet av anonyma vittnen och kronvittnen, visitationszoner och ökad hemlig avlyssning. Utökad kameraövervakning och tiggeriförbud är inte någonting som hör hemma i ett liberalt samhälle.

Migrationen läggs på en absolut lägstanivå för vad som ens är tillåtet i världen, där fanns inte ett enda frihetligt förslag. Man drar in antalet kvotflyktingar med 85%, det är alltså den flyktinggrupp som är framtagna av FN som de med absolut störst behov av skydd. Familjeåterföreningen dras ned maximalt och rätten till tolk ska begränsas. Förvisso behålls asylrätten i teorin men i praktiken gör man allt man kan för att människor på flykt inte ska ta sig till Sverige. Vi får med avtalet EU:s tuffaste migrationspolitik förutom Danmark som har undantag från reglerna. Det är rent av pinsamt. 

I avtalet finner vi flera exkluderande ”integrationspolitiska” förslag. Man vill kunna dra tillbaka medborgarskap, se över hur återvandring kraftigt kan stimuleras och rätten till tolk ska begränsas. Det är tydligt att nya svenskar inte ska känna sig välkomna i det nya landet.

Det skärs i biståndsbudgeten. Vi lever i en imperfekt värld, det är Sveriges förbannade ansvar att göra sitt för att människor som har varit mindre lyckligt lottade också får chansen att växa upp i frihet. Eftersom såväl Liberalerna som Kristdemokraterna tidigare så stolt stått upp för biståndet är det högst märkligt att det nu sänks så mycket. Att avräkningarna försvinner är en för liten ljusglimt i ett biståndspolitiskt mörker.

Klimatpolitiken riskerar att omöjliggöra Sveriges chanser att nå klimatmålen. Istället för skattesänkningar på fossila drivmedel måste Sverige genomföra en grön skatteväxling där priset på utsläpp förblir högt. Vi saknar satsningar på återställande av våtmarker och utfasningen av klimatskadliga subventioner. Det är i nuläget oambitiöst och otillräckligt. Vi förväntar oss mer av liberalerna som är borgerlighetens gröna röst.

Gör om, gör rätt

Liberalerna har två alternativ framför sig. Antingen förhandlas avtalet om eller så måste partiledningen erkänna att LUF och liberalismen har svikits. 

Vi vet att vi är ett litet parti. Men fortfarande kommer Liberalernas mandat att behövas för att Kristerssons regering ska kunna tillträda.

Gör om, gör rätt. Sätt er ner med de övriga tre partierna i samarbetet och fortsätt förhandla. 

De stora förlorarna på Tidöavtalet är egentligen inte vi i LUF. Det är flyktingarna, människorna som växer upp i utsatthet och varenda individ i Sverige som vill leva i en rättsstat. Varje liberal som vill se tillbaka på denna tid med stolthet kan bara göra en sak: Trycka på den röda knappen och säga nej till Tidöavtalet.


Av Erik Berg 

1:e vice ordförande Luf

Olle Johnsson 

2:e vice ordförande Luf

Elin Hjelmestam 

förbundsstyrelseledamot Luf

Anton Holmlund 

förbundsstyrelseledamot Luf

Ulla Lovcalic 

förbundsstyrelseledamot Luf

Alex Nilsson 

förbundsstyrelseledamot Luf

Karin Pettersson

förbundsstyrelseledamot Luf

Gabriella Toftered

förbundsstyrelseledamot Luf


Andersson: ”Kan ju vara läge för namnbyte för Liberalerna”

Avgående statsminister om Liberalernas vägval