Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lever vi på samma planet, Åsa Regnér?

Marie Winald Karlström och sonen Jesper.
Foto: Suvad Mrkonjic
Åsa Regnér.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Jag trodde aldrig att jag, efter 21 år, fortfarande skulle sitta här och räkna minuter, bli ifrågasatt eller behöva utsättas för Försäkringskassans ”tillsyn” och ”övervakning”, skriver Marie Winald Karlström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Min son har Downs syndrom och ett svårt hjärtfel och har haft assistans i hela sitt liv. I 21 år har jag kämpat mot de vindar som blåser kring LSS-reformen. Aldrig har de varit så iskalla som nu.

Åsa Regnér. Du vill komma åt de oseriösa aktörerna på assistansmarknaden? Du menar att lagen inte har ändrats, så därför har den assistansberättigade samma rätt i dag som i går till assistans? Hallå? Lever vi på samma planet? Du skrämmer mig. Jag kan åtminstone verksamheten, till skillnad mot dig, det är ju uppenbart.

För varje aktiv assistanstimme betalar Försäkringskassan ut 288 kronor. Av dessa försvinner en mycket liten del ner i oseriösa byxor. De allra flesta faktiskt som har eller som utför assistans, är hederliga. Håller du inte med? Nej, jag vet att du inte gör det.

Vi blir numera behandlade som brottslingar hela bunten. Jag trodde aldrig att jag, efter 21 år i svängen, fortfarande skulle sitta här och räkna minuter, bli ifrågasatt eller behöva utsättas för Försäkringskassans omättliga begär på tolkningsföreträde av enkla ord som ”tillsyn” och ”övervakning”.

Min son dör om han inte får assistans dygnet runt. Han är som andra människor som behöver assistans: beroende.


LÄS MER: Bolagen gör vinst på assistanstimmarna


Vill du spara statens pengar? Släng då ut förtroendeläkarna (vilket lustigt ord i sammanhanget!) som leker på Försäkringskassan och anställ i stället ordentligt utbildade läkare som kan se skillnad mellan diagnoserna.

Anställ folk som kan förstå vad en timme hit eller dit betyder, inte bara i min sons liv, utan även i övriga familjens liv. Jag kan alla fördomar du och även andra har mot mig och jag känner till de flesta falska argument.

En timmes assistans för oss innebär att ”vårt” assistansbolag får några kronor. För denna lilla peng får jag hjälp med löner, pensionssparande, försäkringar, hålla koll på antalet timmar, beräkna assistansen, planera semestrar, anställningssamtal, anställa nya assistenter, planera vår vardag. Jag får hjälp med vikarier, stöttning vid kriser, vid behov tillgång till psykologer. Jag kan få hjälp med att hålla reda på när assistenterna fyller år, köpa presenter, ha medarbetarsamtal. Hjälp med utarbetning av arbetsplaner, scheman, att skola in assistenter, utbildningar och att komma i kontakt med andra i samma situation. Med mera.

Och vet du vad, Åsa Regnér? Denna hjälp är ovärderlig för att jag ska orka hålla min familj flytande. Jag älskar min son, har alltid jour, för min 21-åriga femåring litar på att mamma finns här. Jag styr skutan så att assistansen ska fungera och gud, du ska veta att vårt liv är ett heltidsjobb.


LÄS MER: Min bror är ingen fuskare – han vet inte vad det är


En obetydlig del av dessa 288 kronor går till att avlöna juristerna som är anställda på ”vårt” assistansbolag. Här slirar dina slutsatser ordentligt, Åsa. Kan det bero på att sådana som du, som inte kan den verklighet jag lever i, tror att de flesta som sysslar med assistans (givare som tagande) bluffar sig igenom livet? Tack och lov finns juristerna till hjälp så att jag numera kan lägga ner lagboken och ägna mig åt min son Heppe i stället. Att kunna lagen är nämligen en förutsättning för att överleva på den här sidan, till skillnad mot där du är.

Du, om jag ville skulle jag ändå inte orka fuska. Som man får kämpa för att få assistans, så finns det enklare sätt att tjäna pengar. Finns ju andra, mycket mer lukrativa branscher som slukar statens portmonnä.

Sätta åt de som luras? Självklart! Se till att utbilda Försäkringskassans handläggare att läsa, lyssna, förstå och värdera rätt, men prata inte skit, Åsa Regnér! Visa assistansberoende- och berättigade människor åtminstone denna ynka respekt! Just nu bedriver Försäkringskassan inte krig mot fusk, utan mot försvarslösa. Skäms!

Du tror att du kan finta mig, Åsa, men jag är så mycket mer insatt än du. Mitt liv hänger nämligen på dessa få timmar, så jag är grymt motiverad att genomskåda dig. Kom hit och lär dig hur verkligheten ser ut innan du uttalar dig nästa gång. Jag sätter på kaffe, men du får stå ut med att här är ostädat. Lovar i gengäld insyn i ett liv du aldrig ens kan drömma om.


Marie Winald Karlström

Mamma

Författare till boken "Modig nog att leva"