Marie Winald Karlström och sonen Jesper. Foto: Suvad MrkonjicMarie Winald Karlström och sonen Jesper. Foto: Suvad Mrkonjic
Marie Winald Karlström och sonen Jesper.  Foto: Suvad Mrkonjic
Åsa Regnér. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXPÅsa Regnér. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Åsa Regnér.  Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Lever vi på samma planet, Åsa Regnér?

Publicerad

Jag trodde aldrig att jag, efter 21 år, fortfarande skulle sitta här och räkna minuter, bli ifrågasatt eller behöva utsättas för Försäkringskassans ”tillsyn” och ”övervakning”, skriver Marie Winald Karlström.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Min son har Downs syndrom och ett svårt hjärtfel och har haft assistans i hela sitt liv. I 21 år har jag kämpat mot de vindar som blåser kring LSS-reformen. Aldrig har de varit så iskalla som nu.

Åsa Regnér. Du vill komma åt de oseriösa aktörerna på assistansmarknaden? Du menar att lagen inte har ändrats, så därför har den assistansberättigade samma rätt i dag som i går till assistans? Hallå? Lever vi på samma planet? Du skrämmer mig. Jag kan åtminstone verksamheten, till skillnad mot dig, det är ju uppenbart.

För varje aktiv assistanstimme betalar Försäkringskassan ut 288 kronor. Av dessa försvinner en mycket liten del ner i oseriösa byxor. De allra flesta faktiskt som har eller som utför assistans, är hederliga. Håller du inte med? Nej, jag vet att du inte gör det.

Vi blir numera behandlade som brottslingar hela bunten. Jag trodde aldrig att jag, efter 21 år i svängen, fortfarande skulle sitta här och räkna minuter, bli ifrågasatt eller behöva utsättas för Försäkringskassans omättliga begär på tolkningsföreträde av enkla ord som ”tillsyn” och ”övervakning”.

Min son dör om han inte får assistans dygnet runt. Han är som andra människor som behöver assistans: beroende.

 

LÄS MER: Bolagen gör vinst på assistanstimmarna

 

Vill du spara statens pengar? Släng då ut förtroendeläkarna (vilket lustigt ord i sammanhanget!) som leker på Försäkringskassan och anställ i stället ordentligt utbildade läkare som kan se skillnad mellan diagnoserna.

Anställ folk som kan förstå vad en timme hit eller dit betyder, inte bara i min sons liv, utan även i övriga familjens liv. Jag kan alla fördomar du och även andra har mot mig och jag känner till de flesta falska argument.

En timmes assistans för oss innebär att ”vårt” assistansbolag får några kronor. För denna lilla peng får jag hjälp med löner, pensionssparande, försäkringar, hålla koll på antalet timmar, beräkna assistansen, planera semestrar, anställningssamtal, anställa nya assistenter, planera vår vardag. Jag får hjälp med vikarier, stöttning vid kriser, vid behov tillgång till psykologer. Jag kan få hjälp med att hålla reda på när assistenterna fyller år, köpa presenter, ha medarbetarsamtal. Hjälp med utarbetning av arbetsplaner, scheman, att skola in assistenter, utbildningar och att komma i kontakt med andra i samma situation. Med mera.

Och vet du vad, Åsa Regnér? Denna hjälp är ovärderlig för att jag ska orka hålla min familj flytande. Jag älskar min son, har alltid jour, för min 21-åriga femåring litar på att mamma finns här. Jag styr skutan så att assistansen ska fungera och gud, du ska veta att vårt liv är ett heltidsjobb.

 

LÄS MER: Min bror är ingen fuskare – han vet inte vad det är

 

En obetydlig del av dessa 288 kronor går till att avlöna juristerna som är anställda på ”vårt” assistansbolag. Här slirar dina slutsatser ordentligt, Åsa. Kan det bero på att sådana som du, som inte kan den verklighet jag lever i, tror att de flesta som sysslar med assistans (givare som tagande) bluffar sig igenom livet? Tack och lov finns juristerna till hjälp så att jag numera kan lägga ner lagboken och ägna mig åt min son Heppe i stället. Att kunna lagen är nämligen en förutsättning för att överleva på den här sidan, till skillnad mot där du är.

Du, om jag ville skulle jag ändå inte orka fuska. Som man får kämpa för att få assistans, så finns det enklare sätt att tjäna pengar. Finns ju andra, mycket mer lukrativa branscher som slukar statens portmonnä.

Sätta åt de som luras? Självklart! Se till att utbilda Försäkringskassans handläggare att läsa, lyssna, förstå och värdera rätt, men prata inte skit, Åsa Regnér! Visa assistansberoende- och berättigade människor åtminstone denna ynka respekt! Just nu bedriver Försäkringskassan inte krig mot fusk, utan mot försvarslösa. Skäms!

Du tror att du kan finta mig, Åsa, men jag är så mycket mer insatt än du. Mitt liv hänger nämligen på dessa få timmar, så jag är grymt motiverad att genomskåda dig. Kom hit och lär dig hur verkligheten ser ut innan du uttalar dig nästa gång. Jag sätter på kaffe, men du får stå ut med att här är ostädat. Lovar i gengäld insyn i ett liv du aldrig ens kan drömma om.

 

Marie Winald Karlström

Mamma

Författare till boken "Modig nog att leva"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag