Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leninpriset hedrar en av historiens värsta massmördare

Författaren Nina Björk tilldelas Leninpriset 2021.
Foto: OLLE SPORRONG
Gunnar Hökmark är ordförande för tankesmedjan Frivärld och fd Europaparlamentariker (M).

Lenin förintade all opposition med samma grymhet som IS i vår tid och med samma förakt för människoliv som nazisterna. 

Det säger något när en stor grupp inom svensk vänsters beundrade elit väljer att hedra Lenin med sina namn, skriver Gunnar Hökmark.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Syrien och i Irak har den islamistiska mördarsekten IS förskräckt världen genom folkmord av yazidier, kristna och oliktänkande muslimer. Det terrorvälde som IS skapade hade två syften. Det ena var att erövra mark och territorium. Det andra att genom terror skrämma till lydnad. 

Lenin – extremisternas mästare

Att halshugga människor, bränna tillfångatagna, våldta kvinnor och krossa små barns skallar faller sig naturligt för dem som genom sin extremism passerat medmänsklighetens gränser. Men terrorns teori har de extrema rörelserna lärt sig genom sin mästare: 

”Häng så många bönder som möjligt, rika män och kapitalister men se till att människor ser det! Publicera namnet på dem som ni mördat! Ta allt vad de äger. Ta gisslan och hota att mörda även dem oavsett ålder och kön. På det viset kan ni underkuva folket. Se till att de lever i terrorns skräck! Se till att ni förfogar över hårda män som inte skyr något!” 

Ungefär så formulerade med dagens språk Lenin ett av många telegram till sina anhängare när de självägande bönderna – kulakerna – runtom i Ryssland skulle krossas. 

Statlig terror i kommunismens namn

Det blev starten på ett statligt terrorvälde i kommunismens namn där forskarna tvistar om det sammantaget blev 40 miljoner eller 70 miljoner människor som fick dö i revolutionen. Det vi vet är att hundratals miljoner genom den terror som Lenin la grunden för förlorade sin frihet. Lenin la grunden för Sovjetstaten, skapade de koncentrationsläger som kom att kallas Gulag dit miljoner människor deporterades för att leva för att dö eller för att överleva med skador för livet. 

Jan Guillou tog emot Leninpriset 2014.
Foto: Berit Roald/TT

Det var Lenin som genom oktoberrevolutionen 1917 krossade hoppet om en demokratisk utveckling i Ryssland. Lenin förintade all opposition och varje tendens till demokratisk rörelse, förföljde oliktänkande, utrotade etniska grupper som ansågs som revolutionens fiender bara på grund av sitt ursprung och lät mörda människor som på grund av familj, yrke eller utbildning dömdes som klassförrädare. Med samma grymhet som IS i vår tid och med samma förakt för människolivet som nazismens. 

Vänsterprofilerna som inte tackat nej

Som ett litet chict, progressivt och lustigt upptåg firar en betydande grupp vänsterintellektuella varje år Lenin med att utdela ett pris om 100 000 kronor i hans namn. Det är inte nog med att priset delas ut för att hedra en av historiens värsta massmördare. De tar emot det. Och de festar vidare på Leninfesten. 

Bland dem som mottagit priset finns de inom vänstern som vill visa att de inte anser att demokratin har ett värde i sig. Mattias Gardell, Jan Guillou, Sven Wollter, Göran Therborn, May Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Mikael Wiehe och Kaisa Ekis Ekman är några som fått sina pengar för att hedra Lenin. Och nu 2021 Nina Björk

För vänstern är demokratin relativ

Björk har den politiska finkänsligheten – till skillnad från sina mer devota företrädare som pristagare – att säga att Lenin var ”inte en bra förebild”. Nej, massmördare, diktatorer och demokratiföraktare är motsatsen till förebilder. När en stor grupp inom vänsterns beundrade elit väljer att hedra Lenin med sina namn säger de något om demokratins hot som det är alltför tyst om. 

Tystnaden från den övriga vänstern säger att de ser demokratin som något relativt. Så har demokratins fiender alltid känt det. 


Av Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark är ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker (M). Han är god vän med en lång rad av dem som växte upp i Gulag, som levde som dissidenter och som med risk för sina liv stod upp emot den terror Lenin skapade. 

Nina Björk skrev feministklassikern ”Under det rosa täcket”:

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.