Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Legalisering är ett måste för att bekämpa gängen

Vi måste flytta över handeln med cannabis till en reglerad marknad, skriver debattörerna.
Foto: ERIC ENGMAN/TT
Vladan Lausevic.
Mikael Bravin Karlsson.
Jens Adamik.

Sverige har ett trumfkort: Systembolaget. Med en legalisering av cannabis, krossas gängens ekonomi. Skatten som plockas in via ett sådant system skulle kunna öronmärkas till polis, rättsväsende, vård, socialtjänst och specifika operationer för att helt slå ut gängen, skriver Jens Adamik, Mikael Bravin Karlsson och Vladan Lausevic.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det råder i dag stora problem med våldsam organiserad brottslighet i Sverige. Men problemet går djupare än så: många i samhället anser att våra folkvalda inte klarar av att lösa problemen. Samtidigt som många kräver ”hårdare straff”, vilket i sig är en förenkling och otillräckligt för att lösa dessa komplexa problem. 

Idag saknas bland annat nya möjligheter till att aktivt bryta trenden med barn som skjuts ihjäl på öppen gata. Enligt Expressen/Sifo (15/8) tror 58 procent att gängvåldet kommer att öka. Hälften av de tillfrågade skulle inte vittna i domstol om de bevittnade ett gängmord. Sådana undersökningar bekräftar allvaret i frågan. 

Inget parti nämner grundproblemet

Att många i befolkningen saknar hopp om att politikerna kan lösa problemet är förståeligt. När Expressen frågar partierna vad de ska göra åt det ökade våldet svarar Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet att ”fler poliser” är en av de främsta lösningarna. Flera av partierna vill också ha skärpta straff, slopade ungdomsrabatter och andra juridiska förändringar. Några vill att Socialtjänsten skall göras om eller förstärkas.

Inget av partierna nämner dock det grundläggande problemet: varför dessa våldsamma grupperingar överhuvudtaget existerar, hur de har sådan makt i samhället och varför de skjuter folk på öppen gata.

Lagskärpningarna har inte hjälpt

Först och främst har lagstiftarna de senaste tjugo åren skärpt lagstiftning utan att det fått några som helst effekter på de här problemen. Till exempel, vapenlagstiftningen har skärpts betydligt de senaste två decennierna samtidigt som antalet skjutningar kraftigt ökat. Det visar tydligt att det inte existerar något som helst samband mellan förändring av den lagstiftningen och dödsskjutningar. 

Det var just det grova våldet och skjutningarna som vände den amerikanska diskussionen om alkoholförbudet. Resultaten lät inte vänta på sig.

För det andra är de här brottsliga grupperna primärt intresserade av en enda sak: pengar. När deras ekonomi får sig en törn försvarar de den, på alla sätt de kan, inklusive genom mord.

Lär av USA

De organiserade kriminella gängen säljer droger till alla som vill köpa, det är så de tjänar pengar. Så länge det finns pengar att tjäna kommer kriminaliteten att fortgå. Deras höga inkomster lockar till nyrekryteringen. För att stoppa den här våldsutvecklingen är det mot gängens inkomster staten måste sätta in resurser. Det är dessutom inte svårt, det har gjorts i andra länder och tidigare i historien, Sverige har stora möjligheter att få till ett trendbrott relativt snabbt.

Alla känner till hur USA satte Al Capone i fängelse för skattebrott. Detta är något som ofta refereras till i Sverige som en lösning på kriminaliteten. Naturligtvis ska våra myndigheter samarbeta och de kriminella gängen ska lagföras för samtliga brott de begår. Men de accelererande våldsdåden i USA på 30-talet löstes inte av att Al Capone sattes i fängelse. 

Våldet försvann först efter att USA legaliserade alkoholen. Det var just det grova våldet och skjutningarna som vände den amerikanska diskussionen om alkoholförbudet. Resultaten lät inte vänta på sig. Vi ser nu samma taktik användas i flera delstater och i Kanada, när de kriminella gängen blir allt rikare och allt våldsammare så legaliseras cannabis. 

Slå sönder ekonomin

Genom att slå sönder gängens ekonomi och krossa deras främsta inkomstkälla, kommer polis och myndigheter betydligt enklare kunna punktmarkera de kvarvarande brottslingarna, och på så sätt slå ut nyrekrytering och gängens sammanhållning. 

Sverige har ett trumfkort: Systembolaget. I och med en legalisering av cannabis, slås gängens ekonomi ut. Skatten som plockas in via ett sådant system skulle kunna öronmärkas till polis, rättsväsende, vård, socialtjänst och specifika operationer för att helt slå ut gängen.

Cannabis står för lejonparten av de kriminella gängens omsättning, anledningen är att det finns stor efterfrågan. Så länge efterfrågan är stor kan vi inte vinna mot de kriminella gängen. Vi måste göra som USA på 30-talet och USA i dag och flytta över handeln till en reglerad marknad. Endast så kan vi återfå befolkningens förtroende och inge hopp. Men framför allt skulle det rädda liv.


Av Jens Adamik

Medlem i Liberalerna 

Mikael Bravin Karlsson

Medlem i Liberalerna 

Vladan Lausevic

Medlem i Liberalerna