DEBATT | BROTTSLIGHET. Under onsdagens partiledardebatt lades ett stort fokus på hur samhället ska bemöta den organiserade brottslighet och det eskalerande våld som sköljer över landet. Från riksdagens talarstol anfördes krav om hårdare tag mot gängen, fler poliser och att kunna sätta in militären vid behov. Riksdagspartierna tycks mer eller mindre eniga om att mer våld ska minska den ökande otrygghet som sprider sig i samhället.
Den stora elefanten i kammaren tycktes inga av partierna vilja kännas vid, nämligen att den väg Sverige valt för narkotikapolitiken i själva verket förvärrar situationen.
I Sverige handlas cannabis på en oreglerad marknad helt i händerna på organiserad brottslighet.
I polisens rapport om allvarlig och organiserad brottslighet 2017 konstateras vad vi alla bevittnat med fasa, hur våldet inte bara ökar i omfattning utan även i brutalitet. I samma rapport beskrivs hur "cannabis är det vanligaste förekommande narkotiska preparatet" och att "Cannabis har stor betydelse i den lokala handeln i utsatta områden och utgör ofta en basinkomst för de kriminella aktörerna där".
Statistiken visar att våldsbrotten minskar när cannabis legaliseras
I länder som legaliserat cannabis omsätts miljarder som inbringar välbehövliga skattemedels. Statistiken tyder på att våldsbrotten minskat. I Sverige handlas cannabis på en oreglerad marknad helt i händerna på organiserad brottslighet. När det handlar om så stora summor kommer det alltid att finnas människor som är beredda att ta riskerna, oavsett hur mycket våld polisen, eller ens militären, bemöter det med. Betänk att människor är beredda att riskera sina liv i kriminella uppgörelser. Då finns det inte mycket staten kan ta till för att avskräcka den organiserade brottsligheten från att överge sin kassako.
LÄS MER: Wally, 34, vill göra cannabis lagligt
Det absolut bästa, och enda sättet, att stävja den våg av våld och otrygghet som sköljer över landet är att slå mot den organiserade brottsligheten där det verkligen känns: Plånböckerna.

Med en legalisering av cannabis berövas inte enbart den organiserade brottsligheten en stor del av sin viktigaste inkomstkälla. En reglerad marknad skulle även innebära ett välbehövligt tillskott till statskassan som skulle komma hela den svenska välfärden till gagn.
Prioritera hellre våldtäkter än folk som sysslar med ringa narkotikabrott
Ändå fortsätter riksdagspartierna att tala om fler poliser som att det vore en lösning. Det är allmän kännedom att den svenska poliskåren befinner sig i en kris med underbemanning, hög arbetsbelastning och låg uppklaringsgrad för brott.
Från polishåll blev det förra året uppmärksammat hur polisen, för att snygga till statistiken över uppklarade brott, fokuserade på enkla ringa narkotikabrott, samtidigt som uppklaringsstatistiken för exempelvis våldtäkter minskar.
Är det en vettig prioritering att straffa människor för offerlösa brott då de nyttjat cannabis, framför att exempelvis lagföra våldtäktsmän och ge deras offer upprättelse?
Vi kan mycket väl behöva fler poliser – men är det inte logiskt att använda de befintliga resurserna till brott med offer? Är det en vettig prioritering att straffa människor för offerlösa brott då de nyttjat cannabis, framför att exempelvis lagföra våldtäktsmän och ge deras offer upprättelse?
Låt inte de kriminella ha ensamrätt på försäljningen
I dagens Sverige straffas människor med kroniska sjukdomar för att de sökt lindring med cannabis, samtidigt som våldsmän går lösa på våra gator. Valet torde vara enkelt. Antingen står man upp mot den organiserade brottsligheten och legaliserar cannabis under reglerade former eller så fortsätter man på den väg Sverige valt i dag.
Den väg som enbart gör situationen värre och fortsätter att ge kriminella ensamrätt till en stor oreglerad marknad. Där polisens insatser mot de kriminella nätverken enbart skapar nya maktkamper mellan rivaliserande gäng när de tar över områden där polisen gjort insatser. Antingen är man en del av problemet eller en del av lösningen.
Av Hanna Wigh
Politiskt obunden riksdagsledamot, fd SD