Ledningen i Malmö tycks sväva i skyn

Göran Skytte.
Foto: Jens L'Estrade
Foto: Fritz Schibli / EXPRESSEN/KVP

Jag är övertygad att poliser, givet sina resurser, gör ett utomordentligt jobb. Men att ledningen tycks sväva i skyn. Det är inte sant att det som händer i Rosengård inte påverkar oss andra i Malmö, skriver journalisten Göran Skytte.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det kan vara så som Malmös polismästare Stefan Sinteus säger att ”allmänheten inte drabbas” av skottlossningarna i Malmö – vilket bland annat innefattar mordet på 16-årige Ahmed Obaid. Men det kan också hända att polismästaren i Sveriges mest trigger-happy stad är medialt oerfaren eller på annat sätt naiv. Det kan möjligen förklara att han med lätthet kan säga att ”allmänheten inte drabbas av” skottlossningarna och morden i Malmö.

Jag tänker på några situationer i mitt eget liv.

Som journalist var jag ett tag placerad i Beirut under ett av deras inbördeskrig. Gatorna i den ena stadsdelen var fyllda av bomber och skottlossning. Någon kilometer därifrån drack man sitt kaffe på gatornas uteserveringar. Men man var medveten, påverkad av det som hände i andra delar av staden. Naturligtvis.

Jag vistades i Belfast under en del av det irländska inbördeskriget, de bombade huset mitt emot mitt, mina kompisar på andra sidan stan hade inte en aning, det var bara ytterligare en bomb, ändå visste alla inom några minuter – och det påverkade alla. 


När jag bodde på Guadeloupe i Västindien attackerade franska främlingslegionärer huvudstadens centrum – men i mera skyddade kvarter på kullarna en bit bort märktes mycket lite, man blandade sin gin tonic som vanligt. Men man visste vad som hände, man påverkades. (På olika sätt, men ändå.)

Man kan alltså vara på plats i den stad där det skjuts och bombas – men inte höra ett dugg – och ändå blir man påverkad, ofta djupt påverkad. 

Det för mig senaste exemplet: på nyårsafton stod vi på min balkong, betraktade fyrverkeriet över Malmö. Mera sparsamt (eller fattigt) än tidigare. Men jag såg – på några kilometers håll - att det sprakade särskilt vid Möllevångtorget.

Man kunde se det som ett uttryck för glädje, firande, förhoppningar. Men några minuter senare: genom medierna fick vi snabbt veta att det var ungdomar i huvor som skjutit raketer direkt mot vanliga nyårsfirare och mot poliser vid Möllevångstorget.

Alltså ren ondska.


Allt det här (och mycket annat) visar mig att stadens polischef Sinteus i Malmö inte förstår situationen när han säger att ”allmänheten inte drabbas”– efter de dödande skotten på öppen gata mot 16-årige Ahmed.

Hallå! De som bor i Rosengård – är inte de också ”allmänhet”? Hallå!  Är inte de som bor i staden (och i Sverige) utanför Rosengård delaktiga i det som ”drabbar allmänheten.”

Jag är övertygad att poliser, givet sina resurser, gör ett utomordentligt jobb. Men att ledningen tycks sväva i skyn.

Det är inte sant att det som händer i Rosengård inte påverkar oss andra i Malmö. Min väninna gråter flera gånger om dagen inför det som händer - trots att hon bor i Limhamn – på motsatta sida av Malmö. Jag själv känner sorg och vrede – trots att jag bor i välbeställda Slottstaden, också detta på andra sidan staden.

Nej, det är inte så som polischefen i Malmö tycks tro: att vi i ”allmänheten inte drabbas ”av skottlossningarna och morden i Malmö. En del av oss bryr sig säkert inte. Men många av oss bryr oss allt mer. Och polisens ledning bör lyssna uppmärksamt. På oss.


Göran Skytte

Journalist