Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låtsasproblem ska lösas på fritiden, SD

När SD i kommunstyrelsen i Bromölla med stöd av M, KD samt lokala Alternativet införde böneförbud ägnade de sig åt ett icke-problem. Sådant kan man göra på fritiden, skriver Menekse Mermer.Foto: JENS CHRISTIAN
Menekse Mermer är socialsekreterare och debattör.
Jonas Andersson (SD), är ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Vill SD och gänget i Bromölla sysselsätta sig med böneförbud, jaga marsgubbar eller liknande får de göra det under obetald rast. Men ett icke-problem som det här kan de rimligtvis inte hålla på med under arbetstid, bekostad av skattebetalarnas pengar, skriver Menekse Mermer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Jonas Andersson (SD) är ytterligare en politiker som har lagt ned sin arbetstid på en debattartikel på 3883 tecken om de nya riktlinjerna. Likt Eric Berntsson (SD) i kommunstyrelsen i Bromölla med stöd av M, KD samt lokala Alternativet när de införde böneförbud. 

Jag håller med Jonas Andersson om att skattefinansierade arbetstagare ska ta ansvar för sina arbetsuppgifter. Det vill säga utföra det arbete man de facto har betalt av arbetsgivaren för, men jag ifrågasätter de politiker som väljer att lägga skattefinansierad arbetstid på icke-problem. Borde inte Sverigedemokraterna och gänget leva som de lär?

Hur många av oss har haft problem med att judar, muslimer, kristna ber under arbetstid? Däremot har långa fikapauser flertals gånger nämnts som ett problem.

Nödvändigt förbud, men inget problem?

Jonas Andersson får böneförbudet framstå som nödvändigt men samtidigt bekräftar kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) i flera intervjuer, bland annat i Sveriges radio samt Kristianstadsbladet att så inte är fallet: ”Problem och problem vet jag inte riktigt utan detta är ett förtydligande av ett reglemente(...)” 

Jag tolkar Eric Berntssons svar som att vi inte har ett problem med bön under arbetstid i Sverige. Jag blir förundrad. Hur många av oss har haft problem med att judar, muslimer, kristna ber under arbetstid? Däremot har långa fikapauser flertals gånger nämnts som ett problem. 

Varför göra en icke-fråga till ett problem? 

Lika för lika, politiker

Vi kan nog sniffa till oss syftet och intentionen bakom böneförbudet, varför Diskrimineringsombudsmannen (DO) nu inleder tillsyn, samt att förslaget har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) . 

Vi skattebetalare är politikernas arbetsgivare och förväntar oss därmed att politikerna arbetar med frågor som är aktuella och viktiga för samhällets utveckling och inte med icke-frågor. Det är många skattefinansierade arbetstimmar som dessa politiker slänger i sjön. Vill SD och gänget i Bromölla sysselsätta sig med ett böneförbud, jaga marsgubbar eller liknande får de göra det under obetald rast, det har vi skattebetalare så klart inga synpunkter på, utan endast när detta sker under arbetstid.

För övrigt bör Jonas Andersson fundera på skattefinansierade ledigheter till exempel jul, påsk och midsommar i vårt sekulariserade land. Var härstammar de från om inte kristendomen?

 

Av Menekse Mermer 

Socialsekreterare