Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låtsas inte att svensk kultur inte finns

Dan Korn är folklivsforskare, författare och rabbin.
Foto: Mccaren/Lnp/Rex/Shutterstock / MCCAREN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Svenska jultraditioner kan vara vägen till en större gemenskap och inte alls någon uteslutningsmekanism, skriver folklivsforskaren Dan Korn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vet du att jultomten är från Turkiet? Vet du att Lucia var från Italien? Om inte så får du säkert snart reda på detta. Jultraditioner kommer och går, men en tradition består, nämligen den att det till varje jul kommer minst en artikel i en svensk tidning som förklarar för oss att det finns inga svenska traditioner, eftersom de alla från början kommer någon annan stans ifrån. Julgranen är tysk och tomten som sagt turkisk och Lucia italienska.

Den amerikanske etnologen Marshal Sahlins kallar detta ”den genealogiska kultursynen”, detta att avfärda kulturella drag bara därför att man kan spåra påverkan någon annan stans ifrån. Den brittiske filosofen Roger Scruton har uppfunnit ordet ”oikofobi” för att beskriva ett välkänt fenomen, detta att hela tiden kritiskt granska och nedvärdera det egna, medan man beundrar den kultur och de traditioner andra har.


LÄS MER: Låt barnen fira jul utan oro


13 december 1942 vaknade min pappa på en flyktingförläggning av att en grupp vitklädda kvinnor, varav en hade ljuskrona i håret, stod vid hans säng och sjöng. De bjöd på vetebröd, en sällsynthet i det tyskockuperade Norge, som pappa just flytt från. Min pappa trodde att flykten till Sverige misslyckats, att han dött och att han nu vaknade i himlen. Det ger relief till följande ord i boken ”Kulturterrorismen” av Thomas Hylland Eriksen:

”Om man hävdar att det finns en norsk kultur och att den skiljer sig från en svensk kultur, måste man också kunna visa vad det är för något av betydelse som alla norrmän har gemensamt, som de inte har gemensamt med några svenskar. Det är inte så lätt.”

Jo, min pappas upplevelse visar faktiskt hur lätt det är. Han hade ingen aning om vad Lucia var. Och det berodde på att luciafirande var svenskt, inte norskt. Att hon var från Italien saknar i det sammanhanget fullständigt betydelse.

Numera är Lucia en utbredd tradition också i Norge, men det blev den först på 70-talet. Och som en norsk vän påpekar för mig är fortfarande midsommarstången, valborgsmässoafton och kräftskivan exotisk svenskhet i Norge.


LÄS MER: Ta en digital detox under julen


Hylland Eriksen talar med de bästa avsikter. Han vill bekämpa tron på en ”ren” kultur som måste bevaras genom uteslutande av människor. Men det ursäktar inte saken. De norska eller svenska kulturerna är i sig inte politiska, men vi vet att det finns grupper som vill politisera dem. Men varför skall vi då ge dem monopol på kulturen?

Många säger att vi inte skall skilja på ”vi och dom”. ”Vi” kan användas politiskt, men ”vi” är ingen politisk skapelse. ”Vi” kan omfatta en mängd människor som vi aldrig någonsin träffat, men som vi känner sympati med därför att vi på något vis liknar dem, exempelvis genom att vi håller på samma traditioner. Svenska jultraditioner kan därför vara vägen till en större gemenskap och inte alls någon uteslutningsmekanism. Det är därför på tiden att vi uppskattar våra traditioner och slutar upp att vara så oikofobiska inför dem. Och det spelar ingen roll hur gamla eller nya traditionerna är, inte heller om de också skulle finnas i andra länder. Den gemenskap som finns i saker som ses som svenska blir allt viktigare i en splittrad tid. Det finns det ingen anledning att ge en politisk grupp monopol på.

Men de som inte firar jul? För dem innebär väl traditionerna ett uteslutande? Nej det är just det de inte gör. Kunskap om de traditioner som finns i det omgivande samhället är ändå viktigt för gemenskapen. Därför är det så dumt att försöka låtsas att det inte finns någon svensk kultur. Jag firar själv inte jul, men önskar er ändå en riktigt god jul.


Dan Korn

Folklivsforskare, författare och rabbin

0