Låt vår skola befrias från Gustav Fridolin

Det kan tyckas självklart att det ska vara vuxna som styr skolan, men tydligen inte för Fridolin, skriver Isak Skogstad.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Isak Skogstad är högstadielärare och liberal skoldebattör.

Gustav Fridolins tid som utbildningsminister kan inte betraktas som något annat än fyra förslösade år. 

Skolan förtjänar bättre, och det är hög tid att Fridolin lämnar över makten till någon annan, skriver högstadieläraren Isak Skogstad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. Jag minns hur Miljöpartiet var det självklara valet för de flesta blivande lärare som jag umgicks med under min tid som lärarstudent. Jag ska erkänna att även jag hade fått upp ögonen för Fridolin – jag tyckte mig se en politiker som verkligen ville förbättra skolan. Miljöpartiet hade dessutom mycket högt ställda mål. De skulle bli det ledande skolpartiet och vinna väljarnas förtroende i skolfrågan. 

När det förra valet stundade var Fridolins självförtroende påtagligt. I den numera smått legendariska artikeln där Fridolin presenterar vad han ville göra under sina första 100 dagar vid makten ingick bland annat målet att öka antalet lärare, höja lärarlönerna, se till att alla elever lär sig räkna och skriva samt stärka likvärdigheten. Ja, skolan skulle verkligen skjuta i toppen om Fridolin fick vara med och bestämma.


LÄS MER: Fridolin: Här är allt genusflum som jag vill införa i skolan 


Väljarna genomskådade MP

Med facit i hand kan vi konstatera att det inte blev så bra trots allt. Det kanske var därför som Fridolin kände sig tvungen att skriva en ny artikel, nu med rubriken "Jag lovade inte att fixa skolan på 100 dagar". Det var inte bara MP:s självförtroende som var borta, nu hade även vi väljare genomskådat dem. Trots att partiet skulle bli det ”ledande skolpartiet” anser numera bara tre procent av väljarna att Miljöpartiet har den bästa skolpolitiken. 

Gustav Fridolin och Isak Skogstad debatterar skolpolitik i Almedalen 2018.
Foto: LISA MATTISSON

Vad har då hänt? Visst visade några mätningar att elevernas resultat slutade falla under hans tid vid makten. Kunskapsresultaten ligger visserligen fortfarande på en beklämmande låg nivå, men Fridolin menar nu att skolan är på väg åt rätt håll tack vare Miljöpartiets skolpolitik. Men en detalj han alltid råkar glömma att nämna är att de mätningar som han tar åt sig äran för genomfördes 2015 och 2016 – alltså innan Fridolin hade hunnit presentera ett enda förslag.

Lärarförbundet, som ofta tar ställning för Miljöpartiets politik, har anklagat Fridolin för att "vilseleda med statistik".

Sökande till lärarutbildningen minskar

Därtill har läraryrkets attraktivitet sjunkit. Efter att Alliansregeringen reformerade lärarutbildningarna ökade antalet sökande till lärarutbildningen med 70 procent. Men eftersom utbildningen samtidigt byggdes ut ökade inte konkurrensen om platserna märkbart, vilket var ett misslyckande från deras sida. Men under Fridolins tid vid makten har vi kunnat se hur antalet sökande till lärarutbildningen stannade av – och rentav minskade med 10 procent mellan 2016 och 2018. Nu är andelen obehöriga lärare är större än någonsin förut.

Fridolin brukar även säga att det försvann 13 000 anställda från skolan under alliansregeringen och att det under hans styre har tillkommit 10 000. Det är visserligen sant, men återigen undanhåller han viktig fakta: Elevkullarna har förändrats drastiskt. Minskar antalet elever minskar behovet av skolpersonal och vice versa. Det är därför inte konstigt att Lärarförbundet, som ofta tar ställning för Miljöpartiets politik, har anklagat Fridolin för att "vilseleda med statistik"

Ska vuxna eller barn bestämma i skolan?

Som om det inte vore nog har dessutom inte Fridolin lyft ett finger för att stärka studieron i skolan. Tvärtom har han förvärrat flummet genom att öppna upp för skolstyrelser med en majoritet av elever, något som Björklund satte stopp för 2010. Det kan tyckas självklart att det ska vara vuxna som styr skolan, men tydligen inte för Fridolin. 

Sverige är ett litet land i en liten del av världen. Vi har samtidigt stora ambitioner. För att vi ska klara oss i en allt mer globaliserad värld är det avgörande att vi har en kunskapsskola värd namnet. Skolan är en av våra viktigaste institutioner i samhället för att stärka demokratin och befolkningens bildning. Men inte minst: Skolan är allt för viktig för att låta dess framtid ligga i Gustav Fridolins händer.


Av Isak Skogstad

Högstadielärare och liberal skoldebattör