Eliin Kronholm. Foto: Privat.Eliin Kronholm. Foto: Privat.
Eliin Kronholm. Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.
Tova.Tova.
Tova.

Jag kunde också ha varit en av de mördade flickorna

Publicerad

Jag tänker fortfarande att han var för ung för att förstå, för trasig och om han hade haft en stadigare familj så hade det inte blivit så här. Allt det kanske är sant men det gör det inte mer okej, skriver Eliin Kronholm.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När det först började skrivas om Tova Mobergs försvinnande var hon ingenting mer än en saknad person för mig. Även efter att hon bekräftats död var det ändå inte verkligt för mig. Jag har de senaste åren tagit avstånd från saker som händer runtom i världen, jag har försökt att inte beröras av allt. 

Inte förrän jag ramlade på en text skriven av Katarina Wennstam på Instagram blev det plötsligt verkligt: "Tova försökte avsluta en destruktiv, våldsam relation. En ung tjej som ville göra slut, en tjej som hittades dumpad i en sjö."

Jag hör min egen röst skrika på hjälp mitt ute i tomma natten. Jag försökte fly. Jag sprang ner från övervåningen, öppnade båda mina ytterdörrar, sprang rakt ut och skrek på hjälp. Det ekar högt i huvudet. Han kommer bakom mig, lägger armen om min midja och drar ner mig på golvet i hallen. 

 

LÄS MER: Till er som tittade på misstänkta våldtäkten men inte larmade 

 

Jag var femton år och skapade egna ursäkter åt honom. Det gör jag fortfarande. Jag tänker fortfarande att han var för ung för att förstå, för trasig och om han hade haft en stadigare familj så hade det inte blivit så här. Allt det kanske är sant men det gör det inte mer okej.

Tova blev en i statistiken. Jag kunde också ha varit en av de mördade flickorna och kvinnorna.

Det finns så mycket vi inte ser. Så mycket som sker bakom stängda dörrar. Vi måste sluta normalisera våld. Slår han dig så tycker han inte om dig! Jag berättade för mina vänner om min situation och fick flera gånger höra att det inte var så farligt, att han inte menade det så. 

Vi var femton år, det var okej att inte veta hur man ska hantera en sådan situation, men vi är vuxna nu. Vi måste våga lägga oss i, våga hamna mellan och säga ifrån. Det här handlar inte vem du var vän med först eller välja sida efter ett breakup. Det handlar om liv. Vi får inte blunda för våld i nära relationer, bara för att det är jobbigt att säga till!

 

LÄS MER: Hårdare straff är ingen lösning – behöver jobba med normer 

 

Jag är en av dem som aldrig anmälde. Jag flyttade 13 mil bort och har sen dess försökt lära mig hur ett förhållande ska fungera. Hur jag ska kunna fungera. För här sitter jag sex år senare och går sönder på nytt. Jag drömmer fortfarande mardrömmar, får fortfarande panikattacker och gömmer mig reflexmässigt när min nuvarande pojkvän rör sig för snabbt. Jag kedjeröker fortfarande cigaretter och får fortfarande samma känsla av tomhet i min kropp. Jag är fortfarande inte hel – men jag överlevde. Tova gjorde det inte.

Det här sker överallt. Hela tiden. Fysisk misshandel. Psykisk misshandel. Sexuell misshandel. Materiell misshandel. Bakom statistiken finns så mycket mer.

Vila i frid, Tova. Låt din död bli en räddning för någon annan som lever i en våldsam relation.

 

Eliin Kronholm

student

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag