Låt storstäderna slippa fler nyanlända

Bert Karlsson
Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSEN
Asylboende utanför Oskarshamn.
Foto: Christian Örnberg

Integrationspolitiken har lett till en förgörande brist på eget boende och överfyllda smålägenheter, skriver Bert Karlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Låt storstäderna slippa ta emot fler nyanlända som fått uppehållstillstånd och ändra byggreglerna så att det inte går att överklaga byggloven. 

Det är ett par av de åtgärder som regeringen måste sätta in för att lösa integrationskrisen i storstäderna och för att kommunerna överhuvudtaget ska kunna komma i närheten av försörjningskraven när det gäller nya bostäder.

Migrationsminister Morgan Johansson hävdar att kommunerna måste se till att nyanlända med uppehållstillstånd får en bostad – till varje pris. Är det då så konstigt att kommunerna då vill ha tillbaka de lägenheter de i dag hyr ut till Migrationsverket?


LÄS MER: Asylpolitiken gör att unga får leva sina liv på gatan


I dag är kommunerna bakbundna i alla delar, vilket i praktiken innebär att en del kommer att tvingas köpa dyra bostadsrätter eller hyra hotellrum för att klara uppdraget. När migrationsministern i samma andetag påstår att det här skulle vara ett billigare alternativ än ett asylboende på ett vandrarhem i Åsele, gör han sig skyldig till en politisk lögn grundad på direkt felaktiga beräkningar och en slarvig beskrivning av verkligheten.

Vad migrationsministern glömmer att berätta är att kostnaderna med den nuvarande politiken förs över från Migrationsverket till en annan del av samhället, nämligen kommunerna. Med tanke på bostadspriserna i framför allt storstäderna kan vi bara ana var slutnotan för en så vårdslös integration landar.

Efter det amerikanska valet har det varit mycket diskussion om vikten av att inte sprida politiska lögner via Facebook. Migrationsministern har en del att lära av den. Vi har nu hamnat i en situation där kommunerna gör allt för att få fram nya bostäder för att klara det uppdrag som Morgan Johansson och integrationsansvariga ministern Ylva Johansson lagt i deras knä. Det är en kamp som alltså förs parallellt med Migrationsverkets ambitioner att behålla samma bostäder. Snacka om moment 22.


LÄS MER: Svenskarna behöver öppna sina bostäder för flyktingar


Det ska vara lika för alla, även när det gäller storstadsregionerna. Det hävdar i alla fall ansvariga politiker. Men de gör det utan att för ett ögonblick reflektera över att storstäderna för länge sedan har tagit det här ansvaret, och lite till. Resultatet av denna ensidiga fördelning? En förgörande brist på eget boende, överfyllda smålägenheter där det kan bo så många som 20 personer i en tvårummare. 70 000 tillåtits ordna bostad på egen hand i stället för att anvisas till Migrationsverkets boenden.

Det är så här vi skapar problemen i storstäderna, genom att inte kunna erbjuda unga människor acceptabla bostäder. När de inte har någonstans att ta vägen drar de ut på stan, och det är inte svårt att räkna ut vad det i förlängningen leder till. Självklart borde alla storstadskommuner slippa ta emot fler nyanlända med uppehållstillstånd. Av flera skäl. Ett av dem är att det bara skulle trissa upp redan höga bostadspriser ytterligare.

Regeringsföreträdare pratar nu högljutt om alla nya bostäder man tänker bygga. Ja, det är väl bra. Men till vilket pris? Vem ska ha råd att bo i lägenheter som kostar 60 000 kronor per kvadratmeter? Nej, lösningen stavas landsbygden och en politik som bäddar för rimliga byggkostnader. Politikerna har fastnat i storstadsfällan därför att det är där jobben finns, när det egentligen vore bättre att ge nyanlända, och andra, möjlighet att etablera sig i norra delen av Sverige. Istället för att bidra till en hysterisk bostadspolitik i våra storstäder, borde staten hjälpa de landsbygdskommuner som tar ett större ansvar.


Bert Karlsson

entreprenör