Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt polisen sköta sitt jobb nästa gång

Andreas Henriksson.
Foto: JOHAN NILSSON / TT

Polisen fick ta ohyggligt mycket skit när de ville sköta sig jobb och genomföra de aktioner som kom att kallas för Reva, skriver Andreas Henriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Statsminister Stefan Löfven (S) är frustrerad för att den misstänkta och nu häktade huvudgärningsmannen vid Åhlénsattacken inte blev utvisad efter avslagsbeslutet på vederbörandes ansökan om uppehållstillstånd.

Varför utvisas inte de som bevisligen inte har tillstånd att vistas i Sverige, efter beslut i domstol?

Låt oss för en stund tala klarspråk: bland annat för att polisen (den som nu alla kramar om och överöser med blommor) fick ta ohyggligt mycket skit av ett antal opinionsjournalister och andra opinionsbildare när de ville sköta sitt jobb och genomföra de aktioner som kom att kallas för Reva, för ett par år sedan. Låt mig visa på ett par exempel.


LÄS MER: Klart rasisterna är glada nu 


Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet (10/10 2014). Rubrik: Nu jagar polisen mörkhåriga igen. "De ska nu jagas av polismyndigheterna. Det borde inte få ske i vårt namn, ­Sverige bör hoppa av super-Reva."

Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet (12/3 2013). Rubrik: Reva – ett hot mot folkhälsan. "Här i Sverige har ju reva kritiserats för att vara just rasprofilering. Och rasprofilering är inte bara ett hot mot ens rättigheter, utan är också ett hot mot ens hälsa."

Men även på nyhetsplats går det att hitta intressanta artiklar i ämnet. Sydsvenskan (12/03 2014). Rubrik: S attackerar regeringen. "Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) tycker att regeringen borde ge polisen direktiv att jaga brottslingar i stället för papperslösa invandrare. – Bara fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp. Om jag fått bestämma skulle polisen prioritera det i stället, säger han till Sydsvenskan."

Mot detta, som visar hur tonläget och analysen såg ut när vi lyssnade på majoriteten av de opinionsbildande rösterna i dagspressen kan vi ställa följande text. Sådana här inslag fanns också, men var en klar minoritet både under tiden som Reva-projekten pågick, och efteråt. 

Osignerad ledare, Dagens Nyheter (03/29 2014). Rubrik: Vad vi missade i Reva. "Det var delvis en anka, förra årets rapporter om Reva-poliser och Reva-kontroller. Det nu nedlagda projektet handlade aldrig om att stoppa och kräva papper av tunnelbaneresenärer.

I en tillbakablick i ”Kaliber” i P1 (23/3 2014) luftar de inblandade myndigheterna sin frustration. Projekt Reva – Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – hade att göra med rutiner kring av- och utvisningar. Byråkrati, kort sagt, inte spaningsmetoder."


LÄS MER: Alla poliser som närvarade förtjänar beröm


Det här skriver jag inte för att konstatera att det är lätt att vara efterklok, utan för att visa att ord verkligen kan betyda något och få konsekvenser, långt i efterhand. Lagstiftningsarbetet, och rättsväsendets efterlevnad av dessa lagar, är för viktigt för att ogenomtänkta ledarskribenter och andra opinionsbildare eller till och med lagstiftare ska lägga sig i polisens operativa arbete hursomhelst, när stiftade lagar och givna direktiv ska efterlevas.

Nu befinner vi oss i ett onödigt allvarligt läge. Ett läge som inte hade behövt uppstå om vi låtit bli att hetsa mot polisen och i stället låtit dem göra det arbete som lagstiftarna ålagt dem, i tid.

Land ska med lag byggas. Och dessa lagar ska efterlevas och verkställas. Svårare är så är det inte. Men det är ett faktum som ett antal opinionsbildare och folkvalda representanter tydligen behöver påminnas om.


Andreas Henriksson

Debattredaktör Realtid.se