Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt polacker göra gratis abort i Sverige

Cissi Wallin är bland annat krönikör i Expressen. I dag skriver hon debattartikel tillsammans med en rad personer med stark koppling till Polen.
Foto: OLLE SPORRONG
Bea Szenfeld, modedesigner.
Foto: Eero Hannukainen/TT
Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Foto: Jessica Segerberg

På 1960-talet åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Nu, decennier senare, är det vår tur att på allvar hjälpa de polska kvinnorna och andra med livmoder att ta tillbaka makten över sina egna kroppar, skriver Cissi Wallin med flera. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under senaste veckorna har vi kunnat följa den skrämmande utvecklingen i Polen – hur landets makthavare ännu en gång försökt strypa aborträtten. I Polen är rätten till abort redan kraftigt inskränkt – kvinnor och andra med livmoder kan i nuläget endast göra abort om kvinnan har blivit med barn på grund av våldtäkt eller incest, om graviditeten utgör en fara för kvinnans liv och hälsa eller om fostret är allvarligt skadat. 

Men även i de fall som abort är tillåtet är det svårt att få göra en abort till följd av olika administrativa hinder och möjlighet för läkare att vägra göra abort med hänvisning till sin privata övertygelse. Detsamma gäller så kallade dagen efter-piller som är receptbelagda, dyra och i praktiken svåra att få tag på.

Polska regeringen vill gå ännu längre

Men i coronakrisens skugga har den polska regeringen inte varit sena med att försöka dra åt tumskru­varna ytterligare. Två lagförslag har lagts fram till parlamentet som ytterligare inskränker rätten till abort och förbjuder modern sexualundervisning. Det första lagförslaget tar bort allvarliga fosterskador som en laglig grund för abort, vilket är det vanligaste skälet för abort i Polen i dag. Enligt det andra skulle alla som på något sätt ägnar sig åt sexual­under­visning kunna straffas med upp till tre års fängelse.

Våra systrar och syskon på andra sidan Östersjön förtjänar precis lika mycket frihet och bestämmanderätt över sina liv och livmödrar som oss.

Vi som undertecknat detta upprop kan inte bara stå och se på när ett EU-land, och vårt första eller andra hemland, så grovt kränker de mänskliga rättigheterna. Våra krav är att Polens regering ska införa fri abort samt ta bort receptkravet på dagen efter-piller, såsom vi har i Sverige. 

Ann Linde måste fördöma

Våra krav på Sveriges utrikesminister Ann Linde samt på jämställdhetsministern Åsa Lindhagen är att de snarast öppet ska fördöma Polens abortlagar och restriktioner kring preventivmedel. Vi som EU-land och med en uttalad feministisk regering har en skyldighet att agera mot ett annat EU-land som så allvarligt kränker dess invånares rätt till bestämmande över sin egen kropp och reproduktion. 

Vi vill också se att våra svenska politiker engagerar sig mer i möjligheten att låta polacker med livmoder komma till Sverige, kostnadsfritt och få utföra abort här. Varje år sker cirka 80 000 illegala aborter i Polen och många far illa, till och med mister livet till följd av detta. På 1960-talet ställde polackerna upp för oss genom att låta svenska kvinnor göra abort, när vår lagstiftning här inte tillät det på hemmaplan. Det är sedan länge dags för att oss ge tillbaka. 

Som taget ur ”Handmaid's tale”

Vi är svensk-polacker, polsk-svenskar och andra med stark koppling till vårt grannland på andra sidan Östersjön, och vi kräver att Sverige agerar mot denna brutala orättvisa och också – misogyni som tagen ur tv-serien ”Handmaid’s tale”. 

Våra systrar och syskon på andra sidan Östersjön förtjänar precis lika mycket frihet och bestämmanderätt över sina liv och livmödrar som oss.


Av Bea Szenfeld

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd (V), Stockholms stad

Edit Sklodowska

Ania Jansson

Cissi Wallin 

Sofia Hansson Söder 

Agnieszka Hansson 

Karolina Mroz

Theresa C Schneider

Julia Keller

Annette Pietrzak Lindholm 

Malin Bjärnlid

Freya Engel

Nicole Barnaby Gondek Baig

Marcela Szumislawska Bengtsson

Katta Masia Konkol