VALET ÄR ENKELT. Nog känns sommartiden mest lockande. Längre eftermiddagar och kvällar som främjar mer av utevistelse och rörelse, skriver Jakob Forssmed. Foto: COLOURBOXVALET ÄR ENKELT. Nog känns sommartiden mest lockande. Längre eftermiddagar och kvällar som främjar mer av utevistelse och rörelse, skriver Jakob Forssmed. Foto: COLOURBOX
VALET ÄR ENKELT. Nog känns sommartiden mest lockande. Längre eftermiddagar och kvällar som främjar mer av utevistelse och rörelse, skriver Jakob Forssmed. Foto: COLOURBOX
Jakob Forssmed är vice partiordförande för KD och har fått nog av meningslösa tidsomställningar. Foto: OLLE SPORRONGJakob Forssmed är vice partiordförande för KD och har fått nog av meningslösa tidsomställningar. Foto: OLLE SPORRONG
Jakob Forssmed är vice partiordförande för KD och har fått nog av meningslösa tidsomställningar. Foto: OLLE SPORRONG

Låt oss ställa om till sommartid – för alltid

Publicerad

Att ställa om klockan två gånger om året är farligt för hälsan och gör folks liv krångligare.

Varför har vi bara accepterat denna onödiga procedur som huggen i sten? undrar Jakob Forssmed. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hur kan vi år efter år upprätthålla en förordning - som drabbar småbarnsfamiljer, orsakar hälsoproblem för äldre och krånglar till livet för de flesta trots att den saknar större vinster?

För det gör vi faktiskt med proceduren med att två gånger per år ändra tiden genom att ställa om klockan mellan sommartid och vintertid.

Varför ska vi tillfoga redan kämpande föräldrar ytterligare sömnbekymmer genom en påbjuden klockvridning?

Vi är nog många som kan vittna om hur grånaden runt ögonen på småbarnsföräldrar förgråats ytterligare en smula veckan efter en tidsomställning. Då när barnets rutiner – och rutiner är ALLT – ruckats och sömnbekymren förvärrats i upp till en vecka. Varför ska vi tillfoga redan kämpande föräldrar ytterligare sömnbekymmer genom en påbjuden klockvridning?

 

LÄS MER: När klockorna ställs om ökar trafikolyckorna 

 

Goda argument för att sluta med tidsomställningarna

Och varför upprätthåller vi något som vi vet kan påverka hälsan negativt för äldre och sköra personer? Till exempel ökar antalet hjärtinfarkter som en direkt effekt av tidsomställningen.

Därutöver finns alla onödiga missar (med dess konsekvenser): ett viktigt möte, en date, starten på ett arbetspass, en gudstjänst eller en träning.

Att ställa om till sommartid infördes i flera länder 1916, under första världskriget, i syfte att spara på energi (olja) genom att nyttja mer av ljuset. I Sverige blev protesterna dock starka från framför allt jordbrukare och försöket avbröts för att återkomma igen först 1980. Många länder har numera vinter- och sommartid, men Island har alltid sommartid och Finland vill nu avskaffa denna tidsomställning.

 

LÄS MER: Fler riksdagsledamöter vill ha sommartid året om

 

Frågans psykologi är lite märklig: På något sätt tycks vi ha accepterat den säsongsmässiga proceduren som vore den huggen i sten.

Vi har kanske hållit med de enskilda riksdagsledamöter som lyft frågan, men samtidigt fnissat lite: kan vi inte ägna oss åt riktiga problem?

Nog känns sommartiden mest lockande. Längre eftermiddagar och kvällar som främjar mer av utevistelse och rörelse.

Men är det rimligt att vi, för att det finns betydligt större och viktigare problem att ta itu med, avstår från att med ett enkelt grepp göra livet lite lättare att leva? För så skulle det bli, särskilt för våra äldre och barnfamiljer. Jag och Kristdemokraterna tycker inte det. Därför bör vi avskaffa proceduren med tidsomställning.

Sommartid utklassar vintertid

Håller ni med? Bra. Då återstår bara frågan om vilken tid vi ska välja som – vintertid (normaltid) eller sommartid?

Nog känns sommartiden mest lockande. Längre eftermiddagar och kvällar som främjar mer av utevistelse och rörelse – inte minst för våra barn. Och vi slipper den dunkla känslan när vi upplevs skynda på förmörkandet genom att med klockvridning göra dagarna kortare.

Förmå EU-systemet att slopa omställningen mellan vinter- och sommartid och införa sommartid – från nu till tidens yttersta gräns!

Minskad ljustillgång kan dessutom öka antalet depressioner i samhället, vilket ytterligare talar för konstant sommartid. För även om eftermiddagens förkortning kompenseras att det blir ljust en timma tidigare på morgonen innebär vintertiden ofta att det är mörkt både vid jobbfärd och hemfärd.

Jonas Hallberg i "Spanarna" kanske sörjer – men inte vi andra

Jag skulle säga att den största förlusten med att avskaffa sommar- och vintertid och införa enhetlig tid är att Jonas Hallberg i P1-programmet "Spanarna" inte längre bereds samma tillfälle att redogöra för minnesregeln om att på våren "ställa fram trädgårdsmöblerna" och på hösten ställa tillbaka desamma. Å andra sidan tenderar nämnde Hallbergs spaningar att dra åt det historiska hållet, så kanske kan traditionen bevaras genom att han berättar om hur det var förr.

Jonas Hallberg får möjligen ett samtalsämne mindre i SR-klassikern "Spanarna". Men det är det värt, anser Jakob Forssmed.Foto: SUVAD MRKONJIC

Sedan 1996 har vi ensat tidsomställningarna inom EU (vilket på en gemensam marknad förstås kan vara klokt). Nästa vecka röstar Europaparlamentet om man ska uppmana EU-kommissionen att agera för att ändra på detta. Finland driver på i EU för en ändring. 

Jag menar att det är dags för Sveriges regering att göra gemensam sak med våra grannar i öst för att förmå EU-systemet att slopa omställningen mellan vinter- och sommartid och införa sommartid – från nu till tidens yttersta gräns!

 

Av Jakob Forssmed

Vice partiordförande Kristdemokraterna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag