Rickard Nordin (C) Foto: Hamid Ershab SarabiRickard Nordin (C) Foto: Hamid Ershab Sarabi
Rickard Nordin (C) Foto: Hamid Ershab Sarabi
Byggnads förbundsstyrelse visar solidaritet med de få kvinnorna i byggbranschen genom att bära rosa mössor. Foto: ByggnadsByggnads förbundsstyrelse visar solidaritet med de få kvinnorna i byggbranschen genom att bära rosa mössor. Foto: Byggnads
Byggnads förbundsstyrelse visar solidaritet med de få kvinnorna i byggbranschen genom att bära rosa mössor. Foto: Byggnads

Låt oss slippa löjliga fackpampar i hemmastickade fitthattar

Publicerad

Fitthattarna innebär inte att dessa män inte kan kämpa för jämställdhet och feminism, men det blir skrattretande då Byggnads verkar tro att rosa mössor är tillräckligt.

Den första bild som mötte mig när jag slog upp datorn i morse var femton män i rosa mössor. Jag trodde någon hade  photoshoppat lite, som ett halvkasst skämt på internationella kvinnodagen, för att uppmärksamma att Byggnads inte har några kvinnor i  förbundsstyrelsen. Döm om min förvåning när det var ett seriöst inlägg från Byggnads själva där de på något sätt fått för sig att genom att bära mössor, dessutom döpt till det kvinnliga könsorganet, så stöttar de kvinnor.

Det är självklart bra att Byggnads tar ställning för jämställdhet, men det är ett arbete som behöver ske varje dag och inte bara en enstaka dag genom att sätta på sig en ”pussy hat”. Projektet med ”pussy hats” är så mycket mer än ett gäng gubbar som tror att förändring sitter i huvudbonaden. I Byggnads förbundsstyrelse sitter inte en enda kvinna. Detta innebär inte att dessa män inte kan kämpa för jämställdhet och feminism, men det blir skrattretande då  förbundet verkar tro att rosa mössor är tillräckligt. Ett bra första steg vore att ta ett seriöst snack med sin valberedning. Jag är övertygad om att det finns kompetenta kvinnor som skulle kunna ta plats i den styrelsen om de, utan kvotering, helt enkelt fick lika möjligheter att ta plats. 

 

LÄS MER: Säg inte grattis till mig på internationella kvinnodagen  

 

Att kämpa för jämställdhet i realiteten handlar om att få in fler kvinnor i styrelser och ledande positioner. Att förändra ojämställda strukturer och att motverka den negativa machonorm  som tyvärr finns både i byggbranschen och i andra delar av samhället.  Ett mer jämställt samhälle handlar inte om vinnare och förlorare. Med mer jämställdhet kan alla bli vinnare. Att bekämpa machokulturen är en  vinst för kvinnor men självklart även för män. Företag med jämställda styrelser presterar bättre på börsen och på en jämställd arbetsplats är sjuktalen lägre. I privatlivet är jämställda par lyckligare och lever längre. Det finns därför all anledning för Byggnads att ta internationella kvinnodagen på allvar. Det handlar helt enkelt om  överlevnad för deras egna arbetare. Inte bara jobbmässigt, utan även bokstavligt. 70 procent av alla självmord begås av män. Det lär knappast vara genetiskt betingat. 

 

LÄS MER: Papporna behöver inte ett fars dag-grattis

 

Min uppmaning till Byggnads blir därför - ta av er mössorna och kavla upp ärmarna! Det här handlar inte om att visa stöd för kvinnor en dag om året. Det här handlar om att göra verklig  skillnad. Byggbranschen är en av Sveriges minst jämställda branscher. Bara en av tio i ledande position är kvinna och på arbetsplatserna är det bara någon enstaka procent kvinnor. Vill Byggnads verkligen göra upp  med problemen de lyfter har de alla möjligheter i världen att göra  något istället för förlöjliga sig själva och jämställdhetskampen. 

Sätt en nolltolerans mot avsaknad av omklädningsrum för kvinnliga  medarbetare. Utbilda medlemmarna i vad effekten av härskartekniker är och vad sådant nedsättande språk gör med människor. Ta dessutom rättslig strid varje gång en kvinna blir nekad ett jobb, eller får lägre lön, för att arbetsgivaren föredrar en man. 

Förändring kräver verkligt engagemang och riktiga åtgärder – inte hemmastickade fitthattar.

 

Rickard Nordin

Riksdagsledamot Centerpartiet

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag