Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt oss folkomrösta om de urusla pensionerna

Statens finanser har aldrig varit så goda med stora överskott år efter år, men pensionärerna lämnas efter, skriver Daniel Suhonen.Foto: ANN JONASSON
Daniel Suhonen är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Dagens pensionssystem har aldrig varit ämne för ordentlig politisk debatt. Ingen i Sverige har fått rösta om det. Nu har verkligheten kommit ikapp.

Vad är legitimt med ett system där stora grupper av arbetare döms till fattigdom på ålderns höst? skriver Daniel Suhonen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Myndigheten som har ansvar för att leverera pensioner till Sveriges pensionärer kan utan vidare spendera tid och energi på att marknadsföra sitt orange kuvert på centralstationen i Stockholm – men inte se till att landets pensionärer får en välförtjänt höjning med 600 kronor i månaden.

Pensionsmyndighetens analyschef gick ut och argumenterade mot socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabis (S) förslag om att höja pensionerna med 600 kronor månaden. Enligt analyschefen är det inte möjligt att genomföra 2021 och det ruckar på systemets principer. Pensionsgruppen gick på Shekarabis linje och höjningen ska genomföras.

Kontraktet är brutet

Pensionssystemet har redan brutit sin grundläggande princip till löntagarna, nämligen att ge goda pensioner till dem som byggt vårt land. I dag räcker inte ett helt arbetsliv till en god pension, vilket Katalys visat i Elisabeth Lindbergs rapport ”Pensionssveket”

Vad är legitimt med ett pensionssystem där stora grupper av arbetare och framför allt kvinnor döms till fattigdom på ålderns höst? Har ett pensionssystem som inte levererar bra pensioner stor legitimitet i folkets ögon? Dagens principer som ämbetsmännen klamrar sig fast vid väger inte så tungt för vanligt folk. Fattigpensionärer som med nöd och näppe klarar vardagen offras på principernas altare. Det är anmärkningsvärt att Pensionsmyndigheten verkar närmast besatt av att med kraft bekämpa alla politiska krafter som vill se höjda pensioner.

Myndigheter ska inte opinionsbilda

Det ska vara de politiska partierna som opinionsbildar för att få förtroende att företräda folket. Myndigheterna är politikens förlängda arm som ser till att den politiska viljan folket gett uttryck för omsätts i praktiken. När den nuvarande generaldirektören tillträdde posten så sa han i en intervju i Dagens Industri följande: ”... Det är en viktig del i demokratin genom att genomföra det politikerna, oavsett färg, beslutar.”

Pensionsmyndigheten bör omedelbart skippa sin politiska opinionsbildning och lämna det åt de politiska aktörerna. Om det krävs resurser för att räkna ut pensionstillägget, låna lite från er kommunikationsavdelning.

Dagens pensionssystem har aldrig varit ämne för ordentlig politisk debatt. Ingen i Sverige har fått rösta om dagens system. Nu har verkligheten kommit ikapp systemet. Nära 300 000 fattigpensionärer gör att Socialdemokratin drev en rimlig höjning på 600 kronor i månaden, otillräckligt men ett nödvändigt första steg. 

Lägg ner riksdagens pensionsgrupp

Vi på Katalys vill att pensionsgruppen i riksdagen spricker och det skapas politisk konflikt om pensionerna igen. Folk måste få ta ställning. En folkomröstning om pensionssystemet borde komma till stånd. Sen är det myndigheternas uppgift att genomföra folkets vilja. 

Dagens pensionssystem dömer människor som arbetat ett helt yrkesliv till en ålderdom där pengarna inte räcker till. Rapporten ”Pensionssveket” visar tydligt hur dagens system måste göras om då det i dag spär på ojämlikheten och könsojämlikheten. Kvinnor över 75 löper en 35-procentig risk att falla i fattigdom. Det är dagens verklighet som myndigheten och politiker måste förhålla sig till. 

Staten har faktiskt råd

Statens finanser har heller aldrig varit så goda med stora överskott år efter år, men pensionärerna lämnas efter. Det är inte mer än rimligt att socialförsäkringsministern går ut och tar politisk strid för pensionärerna i denna situation. Det finns en rättvisa i att skjuta till mer pengar till dem som har varit med och byggt upp det här landet.  

Pensionsmyndigheten bör omedelbart skippa sin politiska opinionsbildning och lämna det åt de politiska aktörerna. Om det krävs resurser för att räkna ut pensionstillägget, låna lite från er kommunikationsavdelning. 

 

Av Daniel Suhonen

Chef för tankesmedjan Katalys och socialdemokrat

Tantpatrullen kämpar för kvinnors pensioner: