Oljeplattform till havs. Foto: Joachim Wall
Oljeplattform till havs.  Foto: Joachim Wall

Låt oljan stanna i marken

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nya enorma oljefyndigheter har hittats i Israel. Med tanke på klimatförändringarna och behovet av ny grön teknik bör oljan stanna där den hör hemma, i marken.

Klimatförändringarna är redan här. Under de senaste åren har forskare fastslagit att den ökade mängden extremt väder som hotar delar av världen är en direkt orsak av att vår planet blir allt varmare. I Internationella energirådets senaste rapport slogs det fast att mer än 80 procent av de fossila resurser som finns kvar i marken måste stanna där för att vi ska ha en rimlig chans att nå målet om att medeltemperaturen inte ska öka mer än två grader.

Nu ropas det glatt om fyndet, som om ingen förstått allvaret i situationen. Om oljan skulle utvinnas är problemet inte bara att klimatförändringarna skulle späs på, det skulle också dämpa prisutvecklingen av olja. Detta sätter käppar i hjulen för den gröna energiteknik som nu är på frammarsch.

 

Vi kan inte tillåta oss en situation där oljan fortsätter att vara billig och där alternativen hålls tillbaka. Därför behöver politiken flytta fram sina positioner. Världens länder måste på allvar börja ta i frågan när de träffas på de årliga klimattoppmötena, och här har Sverige en nyckelroll som ansett föregångsland. Men tills vi fått ett globalt pris på fossila bränslen krävs lokala och regionala initiativ. EU måste skärpa sin utsläppshandel så att utsläppens verkliga kostnad syns i priset. Så kan vi vända den negativa trenden.

 

Lorentz Tovatt

språkrör Grön Ungdom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag