Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt oljan stanna i marken

Oljeplattform till havs.
Foto: Joachim Wall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nya enorma oljefyndigheter har hittats i Israel. Med tanke på klimatförändringarna och behovet av ny grön teknik bör oljan stanna där den hör hemma, i marken.

Klimatförändringarna är redan här. Under de senaste åren har forskare fastslagit att den ökade mängden extremt väder som hotar delar av världen är en direkt orsak av att vår planet blir allt varmare. I Internationella energirådets senaste rapport slogs det fast att mer än 80 procent av de fossila resurser som finns kvar i marken måste stanna där för att vi ska ha en rimlig chans att nå målet om att medeltemperaturen inte ska öka mer än två grader.

Nu ropas det glatt om fyndet, som om ingen förstått allvaret i situationen. Om oljan skulle utvinnas är problemet inte bara att klimatförändringarna skulle späs på, det skulle också dämpa prisutvecklingen av olja. Detta sätter käppar i hjulen för den gröna energiteknik som nu är på frammarsch.


Vi kan inte tillåta oss en situation där oljan fortsätter att vara billig och där alternativen hålls tillbaka. Därför behöver politiken flytta fram sina positioner. Världens länder måste på allvar börja ta i frågan när de träffas på de årliga klimattoppmötena, och här har Sverige en nyckelroll som ansett föregångsland. Men tills vi fått ett globalt pris på fossila bränslen krävs lokala och regionala initiativ. EU måste skärpa sin utsläppshandel så att utsläppens verkliga kostnad syns i priset. Så kan vi vända den negativa trenden.


Lorentz Tovatt

språkrör Grön Ungdom