Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt nattklubbarna ha öppet hur länge de vill

Mats Wurnell.
Foto: Shutterstock.

I dag stänger de flesta barer vid 01 medan nattklubbarna har öppet till 03 (och i ett fåtal fall fram till klockan 05). Jag förespråkar en linje helt utan tidsmässiga begränsningar, vilket fungerar bra i många storstäder världen över, skriver journalisten Mats Wurnell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi människor har ett medfött behov av dans, musik, glädje och socialt umgänge. Restauranger, barer och nattklubbar är exempel på platser där vi kan leva ut dessa behov och träffa nya människor, få nya erfarenheter, dansa oss svettiga och uppleva euforisk glädje.

Ett hinder för att kunna göra detta är tyvärr nattklubbarnas alltför begränsade öppettider vilket jag anser leder till negativa konsekvenser för individen, men även för samhället, staden och för Sverige i allmänhet.

I dag stänger de flesta barer vid 01 medan nattklubbarna har öppet till 03 (och i ett fåtal fall fram till klockan 05). Jag förespråkar en linje helt utan tidsmässiga begränsningar, vilket fungerar bra i många storstäder världen över.


LÄS MER: Servitrisen: Bli aldrig den här gästen på restaurang

 

Mer generösa öppettider leder till många positiva effekter. Ett mer utspritt flöde med gäster till och från nöjesetablissemangen innebär en lugnare stad med mindre hets och en minskad risk för bråk och konfrontationer. När gäster kommer och går vid olika tidpunkter så undviker vi även stora högljudda folksamlingar utanför klubbarna.

Jag tror även att alkoholkonsumtionen blir måttligare när hetsen försvinner och intaget sprids ut över en längre tidsperiod. Som bonus blir trängseln mindre i kollektivtrafiken och på nattöppna restauranger.

I ett större perspektiv kan vi också fundera på hur vi vill att våra städer ska se ut. Jag vill se samhällen där sociala aktiviteter, dans och glädje uppmuntras. Jag vill se ett brett kulturutbud som passar alla, och inte behöver ta hänsyn till om klockan är 01, 03 eller 05. Vi ska inte behöva stånga oss blodiga för att skapa utrymmen för sociala aktiviteter, upplevelser och nya intryck, eller för att leva ut vårt behov av dans och umgänge.

 

Vidare finns här stora möjligheter för besöksnäringen då våra storstäder har potential att bli klubb- och nöjesdestinationer av hög internationell klass. Många europeiska städer har redan insett detta och arbetar aktivt med att lyfta fram sitt nattliv för att attrahera besökare och turister. Ett bra nöjesliv är också bra för mindre städer när det gäller att attrahera nya invånare och skapa inflyttning.

Jag förstår att vissa känner sig störda när musiken och folklivet tränger sig på och stör nattsömn och återhämtning. Men jag tror att vi kan komma långt med en bra dialog och en långsiktig tanke på stadens och invånarnas välmående.

Jag ser redan i dag många positiva saker som händer inom nöjeslivet. Som exempel kan nämnas att uteserveringarna får ha öppet längre, och att riksdagen har beslutat att det föråldrade danstillståndet ska avskaffas. Men vi är inte i mål, och det finns mycket som kan bli bättre.

Låt oss alla arbeta tillsammans för att skapa levande städer med mycket dans och glädje!

 

Mats Wurnell

Journalist med fokus på elektronisk musik och utelivskultur

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!