Mats Wurnell.Mats Wurnell.
Mats Wurnell.
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.

Låt nattklubbarna ha öppet hur länge de vill

Publicerad

I dag stänger de flesta barer vid 01 medan nattklubbarna har öppet till 03 (och i ett fåtal fall fram till klockan 05). Jag förespråkar en linje helt utan tidsmässiga begränsningar, vilket fungerar bra i många storstäder världen över, skriver journalisten Mats Wurnell.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi människor har ett medfött behov av dans, musik, glädje och socialt umgänge. Restauranger, barer och nattklubbar är exempel på platser där vi kan leva ut dessa behov och träffa nya människor, få nya erfarenheter, dansa oss svettiga och uppleva euforisk glädje.

Ett hinder för att kunna göra detta är tyvärr nattklubbarnas alltför begränsade öppettider vilket jag anser leder till negativa konsekvenser för individen, men även för samhället, staden och för Sverige i allmänhet.

I dag stänger de flesta barer vid 01 medan nattklubbarna har öppet till 03 (och i ett fåtal fall fram till klockan 05). Jag förespråkar en linje helt utan tidsmässiga begränsningar, vilket fungerar bra i många storstäder världen över.


LÄS MER: Servitrisen: Bli aldrig den här gästen på restaurang

 

Mer generösa öppettider leder till många positiva effekter. Ett mer utspritt flöde med gäster till och från nöjesetablissemangen innebär en lugnare stad med mindre hets och en minskad risk för bråk och konfrontationer. När gäster kommer och går vid olika tidpunkter så undviker vi även stora högljudda folksamlingar utanför klubbarna.

Jag tror även att alkoholkonsumtionen blir måttligare när hetsen försvinner och intaget sprids ut över en längre tidsperiod. Som bonus blir trängseln mindre i kollektivtrafiken och på nattöppna restauranger.

I ett större perspektiv kan vi också fundera på hur vi vill att våra städer ska se ut. Jag vill se samhällen där sociala aktiviteter, dans och glädje uppmuntras. Jag vill se ett brett kulturutbud som passar alla, och inte behöver ta hänsyn till om klockan är 01, 03 eller 05. Vi ska inte behöva stånga oss blodiga för att skapa utrymmen för sociala aktiviteter, upplevelser och nya intryck, eller för att leva ut vårt behov av dans och umgänge.

 

Vidare finns här stora möjligheter för besöksnäringen då våra storstäder har potential att bli klubb- och nöjesdestinationer av hög internationell klass. Många europeiska städer har redan insett detta och arbetar aktivt med att lyfta fram sitt nattliv för att attrahera besökare och turister. Ett bra nöjesliv är också bra för mindre städer när det gäller att attrahera nya invånare och skapa inflyttning.

Jag förstår att vissa känner sig störda när musiken och folklivet tränger sig på och stör nattsömn och återhämtning. Men jag tror att vi kan komma långt med en bra dialog och en långsiktig tanke på stadens och invånarnas välmående.

Jag ser redan i dag många positiva saker som händer inom nöjeslivet. Som exempel kan nämnas att uteserveringarna får ha öppet längre, och att riksdagen har beslutat att det föråldrade danstillståndet ska avskaffas. Men vi är inte i mål, och det finns mycket som kan bli bättre.

Låt oss alla arbeta tillsammans för att skapa levande städer med mycket dans och glädje!

 

Mats Wurnell

Journalist med fokus på elektronisk musik och utelivskultur

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag