Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt mer vinst från vatten- och vindkraft stanna lokalt

Miljöpartiet vill ha sänkta arbetsgivaravgifter i glesbygd. Vi vill också att mer av vinsten från vatten- och vindkraft stannar lokalt, skriver Gustav Fridolin. Foto: OLOF ABRAHAMSSON
Gustav Fridolin är språkrör för Miljöpartiet. Foto: OLLE SPORRONG

Tro inte på dom som säger att miljöpolitiken är den stora orättvisan. De har aldrig velat göra något för miljön. Men de vill gärna att du ska vara så arg på flygskatt och bensinpris att du missar hur klyftorna växer, skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT & MILJÖ. Det finns riktiga orättvisor i Sverige. Miljöpolitiken är inte problemet, men den kan vara lösningen. Låt oss ta det från början.

För det första. Det finns ingen större rättvisefråga än att rädda planeten vi delar. Ju mindre du har, desto hårdare och snabbare drabbas du av klimatförändringarnas konsekvenser. Det är inte bara sant globalt att det är de fattigaste i världen som drabbas hårdast av miljöförstöringen, samma samband gäller här hemma. När torkan blir vanligare, matpriserna stiger och den globala ekonomin skakar så är det den som redan har en osäker anställning och låg inkomst som hamnar längst ut på plankan.

Boven: Affärsmän med statusbilar

För det andra. Det finns ingen mer kostymtät plats än en inrikesflygplats en onsdagsmorgon. De bränsletörstiga stadsjeeparna säljer bäst där inkomsterna är högst. Det är inte ensamstående mamman med gammal bil som skjutsar till fotbollsträningen som är miljöbov. Men affärsmannen som väljer ny stor statusbil trots att han skulle ha råd med något miljöbättre skulle gärna få tänka till en extra gång. Där behövs politik. Varför till exempel inte göra reseavdragen bättre för landsbygden, men mindre generösa i storstaden där kollektivtrafik finns? Det vill MP.

Den flygande affärsmannen är de verkliga miljöbovarna – inte ensamstående mamman som inte har råd med ny bil, menar MP:s språkrör.Foto: SHUTTERSTOCK

För det tredje. Klyftorna har växt i Sverige och i alla andra liknande länder. Det är farligt. Vi står inför stora förändringar när vi behöver ställa om våra samhällen. Vi kan inte fortsätta ha en ekonomi som slösar på naturresurser som om vi hade fyra jordklot. Prylbergen kan inte fortsätta växa. Den här typen av förändringar klarar vi bäst om vårt land hänger ihop.

Vinsten från naturresurserna

För det fjärde. Det behövs en riktig rättvisepolitik. En jämlik skola där alla elever får en ärlig chans, mer resurser till de skolor som har det tuffast. Mindre barngrupper i förskolan. Justa trygghetssystem som inte bollar människor mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Statliga investeringar i hyresrätter med rimliga hyror. MP vill ha höjt grundavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter i glesbygdskommuner. Att mer av vinsten från vatten- och vindkraft stannar lokalt. Vi vill utlokalisera fler statliga jobb från Stockholm. Laga revorna i LSS. Höja pensionen för människor som slitit ett helt yrkesliv till vanlig lön. 

Producera mat lokalt

För det femte. När vi tar tag i miljöpolitiken har vi också möjlighet att bygga ett mer rättvist land. Det är klart att det ger mer jobb i Sverige och framför allt på svensk landsbygd att tillverka biogas och förnybar el till våra bilar här, i stället för att köpa olja ofta från skurkstater. Och givetvis måste också miljöpolitiken vara rättvis. Fossila bränslen behöver fasas ut överallt, och staten ska säkra att det klimatsmarta valet alltid är billigare. Vi ska hjälpa industrin ställa om, flytta gods från långtradare till järnväg och sjöfart, producera mer mat lokalt, se till att bilar kan köra på annat än fossilt och minska bilismen i städerna där det finns alternativ. När skatter höjs på det som förstör ska samtidigt ekonomin förbättras för alla som har det tufft att få månaden att gå ihop.

LÄS MER: Ser ni hur klimatdiktaturen normaliseras?

Följ i Greta Thunbergs spår

Till sist. Det är svårt att tänka sig något som är mer orättvist än att låta bli att göra det som krävs för klimatet. Vi är några få generationer som släppt ut som om det inte finns en morgondag. Notan har vi satt upp på våra barn. De har inte stått för utsläppen, men det är de som får betala om vi inte ställer om i tid. Vi ser redan torkan, krigen i resursbristens spår, en allt snabbare artutrotning. Det är därför en generation unga i Europa följer Greta i spåren och går ut på gatorna för att kräva radikal klimatpolitik. Det är vår tur att lyssna. Det handlar om framtiden, och det handlar om riktig rättvisa. 

 

Av Gustav Fridolin

Språkrör Miljöpartiet