MUF:s Rasmus Törnblom. Foto: Anna-Karin NilssonMUF:s Rasmus Törnblom. Foto: Anna-Karin Nilsson

MUF:s Rasmus Törnblom.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Louise Meijer, MUF. Foto: Rickard NilssonLouise Meijer, MUF. Foto: Rickard Nilsson
Louise Meijer, MUF. Foto: Rickard Nilsson
Kommunals Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/TTKommunals Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kommunals Annelie Nordström.

 Foto: Claudio Bresciani/TT
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall

Utrikesminister Margot Wallström.

 Foto: Sven Lindwall

Låt medlemmarna avgöra om fackavgiften

Publicerad

Skandalerna inom Kommunal skadar förtroendet för såväl Kommunal som facket i sin helhet.

Det är dags att låta fackmedlemmarna själva välja om deras medlemsavgifter ska kunna gå till politiska partier, skriver MUF:s Rasmus Törnblom och Louise Meijer.

Skandalerna med Margot Wallströms hyreskontrakt har satt fingret på ett betydligt mer omfattande problem. Nämligen den stora gråzon som facket och Socialdemokraterna samverkar inom utan insyn.

Kommunalskandalen har redan placerat sig i historieböckerna över skandaler inom den svenska fackföreningsrörelsen. Skandalerna är allvarliga och påverkar allmänhetens förtroende för en av arbetsmarknadens parter. Samtidigt har kommunalskandalen efter de många frågetecken som uppstod kopplade till Margot Wallströms attraktiva hyreskontrakt satt fingret på ett problem som i högsta grad är ett demokratiproblem.

Att Socialdemokraterna och LO har ett nära samarbete är ingen hemlighet. Vad som däremot är en stor hemlighet för såväl allmänheten som för vanliga medlemmar är hur samarbetet tar sig i uttryck med allt från förmåner till finansiering av ett politiskt parti.

Det är därför nödvändigt att stärka de vanliga fackanslutna arbetstagarnas ställning. Vi anser att det är dags att låta varje medlem själv ta ställning till om ens medlemsavgift ska kunna gå till politiska partier. I Storbritannien har David Camerons regering redan gått fram med ett liknande förslag för att normalisera och tydliggöra fackets relation med politiken. Det skulle behövas även i Sverige.

 

Inför 2014 års valrörelse pumpade LO in över 70 miljoner kronor i direkt stöd till Socialdemokraterna. Pengarna kom direkt från vanliga arbetstagares medlemsavgifter. Samtidigt används fackets olika verksamheter ofta som reträttposter med höga löner och arvoden för före detta socialdemokratiska politiker. Hur ofta och hur många som omfattas av denna typ av förmånliga karriärräddningar är varken för oss eller allmänheten känd.

I samband med rapporteringen kring Kommunal blev det tydligt att det inte är ovanligt att fackförbunden låter socialdemokratiska politiker gena förbi bostadsköerna genom fackets bostadsbestånd. Med ett mångmiljonstöd, välbetalda reträttposter för politiker och gräddfiler på bostadsmarknaden blir det uppenbart att Socialdemokraternas beroende av facket ur ett demokratiperspektiv behöver undersökas närmare.

Dels utifrån att facket är ett av Sveriges största särintressen med en omfattande politisk agenda att påverka makthavare, men också, inte minst utifrån en vanlig arbetstagares perspektiv. Många som betalar medlemsavgiften till ett fackförbund gör det för att få del av den trygghet och arbetsrättsliga hjälp som kommer med ett medlemskap. Inte för att se sina medlemsavgifter gå till politiska valkampanjer, höga arvoden eller lyxprivilegier till socialdemokratiska toppolitiker.

 

Att över 5 000 medlemmar i Kommunal redan har valt att lämna visar på hur lite vanliga fackansluta arbetstagare vet om organisationerna de betalar in tusentalskronor till varje år. När vanliga fackmedlemmar förfäras över hur medlen används förfärades samtidigt den förra SSU-ordföranden Anna Sjödin över att Margot Wallström ”stack en kniv i ryggen” på Annelie Nordström, en kamrat i arbetarrörelsen. För fackmedlemmarna måste de vara märkligt hur socialdemokrater snarare förfäras över interna strider i ”arbetarrörelsen” än hur deras medlemsavgifter missbrukas.

Samtidigt visar flertalet opinionsmätningar att stödet för Socialdemokraterna bland vanliga medlemmar inom LO är historiskt lågt. Trots det fortsätter LO och Socialdemokraterna att köra på som vanligt. Det riskerar att växa till såväl ett demokrati- som ett legitimitetsproblem.

Att inleda ett reformarbete för att stärka fackmedlemmarnas inflytande och beslutande över sina medlemsavgifter skulle börja sudda ut gråzonen och legitimera det stöd som facket väljer att ge till politiska partier.

 

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Louise Meijer

Vice Förbundsordförande Moderat Ungdomsförbundet

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag