Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt kvinnor ha sina kroppar i fred, SD

Erika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd i Stockholm.
Foto: Magnus Selander
Åsa Westlund är socialdemokratisk riksdagsledamot.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Paula Bieler är jämställdhetspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

För oss är det tydligt att SD har inlett en offensiv mot svenska kvinnors rätt till sina egna kroppar. 

Vi motsätter oss kraftfullt sådana förändringar. Över kvinnans kropp ska ingen annan än hon själv bestämma, skriver Erika Ullberg och Åsa Westlund i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | SJUKVÅRD. SD:s Paula Bieler och Per Ramhorn försöker slå brunblå dunster i ögonen på läsaren. Om det beror på okunskap eller på Sverigedemokraternas knepiga förhållande till fakta låter vi vara osagt. Men låt oss reda ut begreppen.

För det första: I Sverige är det landstingen som ansvarar för sjukvården. Regeringen spelar en liten roll. I landstinget i Stockholms län, där vi båda bor, motsvarar regeringens tillskott till vården mindre än en tiondel av vårdutgifterna under 2018. Då har ändå den socialdemokratiskt ledda regeringen, genom att ersätta den felkonstruerade kömiljarden med en professionsmiljard, en personalmiljard och en förlossningsmiljard, kraftigt ökat statens stöd till landstingen.


LÄS MER: Kvinnor, låt er inte luras av SD:s plan 


För det andra: Nej, Sverigedemokraternas politik leder inte till att landstingen får mer resurser till sitt förfogande. 

Sammantaget summerar deras åtstramningar för kommuner och landsting till 13 miljarder kronor. Fördelat efter invånarantal innebär det en nedskärning på nästan 900 miljoner kronor i Stockholms läns landsting. 

Drastiska nedskärningar medför knappast fler sjuksköterskor, undersköterskor eller barnmorskor.

Samvetsfrihet kan öka mödradödligheten

För det tredje: Samvetsfrihet borde kallas för vad det är – vårdvägran. Barnmorskeförbundets etiska råd framhåller, i stark kontrast till vad Bieler och Ramhorn påstår, att samvetsfrihet kan begränsa vårdens tillgänglighet. Rådet menar också att samvetsfrihet riskerar att urholka professionen och i längden öka mödradödligheten. 

Om SD kan hitta en enda verksamhetsansvarig barnmorska som anser att samvetsfrihet skulle ge ett meningsfullt bättre rekryteringsläge blir vi förvånade.

För oss är det tydligt att Sverigedemokraterna inlett en offensiv mot svenska kvinnors rätt till sina egna kroppar. Partiets förslag om samvetsfrihet och om sänkt gräns för fri abort markerar ett brott med den svenska traditionen av ambitiös jämställdhetspolitik. Vi motsätter oss kraftfullt sådana förändringar. Över kvinnans kropp ska ingen annan än hon själv bestämma.


Av Erika Ullberg 

Oppositionslandstingsråd (S) i Stockholm

Åsa Westlund

Riksdagsledamot (S)