Erika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd i Stockholm. Foto: Magnus SelanderErika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd i Stockholm. Foto: Magnus Selander
Erika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd i Stockholm. Foto: Magnus Selander
Åsa Westlund är socialdemokratisk riksdagsledamot. Foto: KRISTOFER SANDBERGÅsa Westlund är socialdemokratisk riksdagsledamot. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Åsa Westlund är socialdemokratisk riksdagsledamot. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Paula Bieler är jämställdhetspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.Paula Bieler är jämställdhetspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Paula Bieler är jämställdhetspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Låt kvinnor ha sina kroppar i fred, SD

Publicerad

För oss är det tydligt att SD har inlett en offensiv mot svenska kvinnors rätt till sina egna kroppar. 

Vi motsätter oss kraftfullt sådana förändringar. Över kvinnans kropp ska ingen annan än hon själv bestämma, skriver Erika Ullberg och Åsa Westlund i en slutreplik.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | SJUKVÅRD. SD:s Paula Bieler och Per Ramhorn försöker slå brunblå dunster i ögonen på läsaren. Om det beror på okunskap eller på Sverigedemokraternas knepiga förhållande till fakta låter vi vara osagt. Men låt oss reda ut begreppen.

För det första: I Sverige är det landstingen som ansvarar för sjukvården. Regeringen spelar en liten roll. I landstinget i Stockholms län, där vi båda bor, motsvarar regeringens tillskott till vården mindre än en tiondel av vårdutgifterna under 2018. Då har ändå den socialdemokratiskt ledda regeringen, genom att ersätta den felkonstruerade kömiljarden med en professionsmiljard, en personalmiljard och en förlossningsmiljard, kraftigt ökat statens stöd till landstingen.

 

LÄS MER: Kvinnor, låt er inte luras av SD:s plan 

 

För det andra: Nej, Sverigedemokraternas politik leder inte till att landstingen får mer resurser till sitt förfogande. 

Sammantaget summerar deras åtstramningar för kommuner och landsting till 13 miljarder kronor. Fördelat efter invånarantal innebär det en nedskärning på nästan 900 miljoner kronor i Stockholms läns landsting. 

Drastiska nedskärningar medför knappast fler sjuksköterskor, undersköterskor eller barnmorskor.

Samvetsfrihet kan öka mödradödligheten

För det tredje: Samvetsfrihet borde kallas för vad det är – vårdvägran. Barnmorskeförbundets etiska råd framhåller, i stark kontrast till vad Bieler och Ramhorn påstår, att samvetsfrihet kan begränsa vårdens tillgänglighet. Rådet menar också att samvetsfrihet riskerar att urholka professionen och i längden öka mödradödligheten. 

Om SD kan hitta en enda verksamhetsansvarig barnmorska som anser att samvetsfrihet skulle ge ett meningsfullt bättre rekryteringsläge blir vi förvånade.

För oss är det tydligt att Sverigedemokraterna inlett en offensiv mot svenska kvinnors rätt till sina egna kroppar. Partiets förslag om samvetsfrihet och om sänkt gräns för fri abort markerar ett brott med den svenska traditionen av ambitiös jämställdhetspolitik. Vi motsätter oss kraftfullt sådana förändringar. Över kvinnans kropp ska ingen annan än hon själv bestämma.

 

Av Erika Ullberg 

Oppositionslandstingsråd (S) i Stockholm

Åsa Westlund

Riksdagsledamot (S)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag