Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt kvinnan besluta om hon vill föda åt en annan

Foto: NTB scanpix

Staten ska inte hindra människor från att bilda familj på andra sätt än det traditionella. Att tillåta kommersiellt surrogatmödraskap är en frihetsreform både för ofrivilligt barnlösa och kvinnor som vill bära någon annans barn, skriver Elin Hjelmestam och Marcus Willershausen, LUF Storstockholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Förra veckan valde Moderaterna att lyfta frågan om att reglerat värdmödraskap (surrogatmödraskap) borde tillåtas i Sverige. Reaktionerna på utspelet har varit väntade. Till höger välkomnas det att ämnet får uppmärksamhet, och till vänster har det bemötts med att högern vill göra kvinnor till handelsvaror. Vi i LUF Storstockholm tycker att det bra att frågan sätts på agendan, men det är beklagligt att man inte vågar ta ställning för kommersiellt värdmödraskap. 

Kvinnor är själva kapabla att fatta beslut som rör deras egna kroppar, vilket är varför det här i allra högsta grad är en feministisk fråga.

Det är inte en enkel fråga, och det skulle inte gynna debatten om vi låtsades som det. Inget i politiken är svart eller vitt. Grunden för vår liberala feminism kommer alltid att vara kvinnors rätt till sin egen kropp. Kvinnor är själva kapabla att fatta beslut som rör deras egna kroppar, vilket är varför det här i allra högsta grad är en feministisk fråga. 

Givetvis ska man kunna få ersättning

Det finns ett visst stöd för värdmödraskap utan kommersiellt syfte, så kallat altruistiskt, bland riksdagens partier, där Liberalerna, Centerpartiet och nu senast Moderaterna tagit ställning för att tillåta en sådan modell. Vi menar också att den som är beredd att utstå alla påfrestningar en graviditet kan innebära givetvis ska ha möjlighet att begära ekonomisk ersättning för det. 

Att bilda familj är ingen rättighet, men staten ska inte heller hindra människor från att bilda familj på andra sätt än det traditionella. Det finns många som drömmer om barn men som på grund av att man lever i en icke-heterosexuell relation, sjukdomar eller andra skäl aldrig får några. Att öppna upp för kommersiellt värdmödraskap skulle vara en frihetsreform både för ofrivilligt barnlösa och för kvinnor som vill bära någon annans barn.

Viktigt med stöd och information

Att genomgå en graviditet kan vara en komplicerad process, både fysiskt och psykiskt, och det är inget enkelt beslut att fatta ifall man vill vara värdmoder. Därför är det viktigt att informationen från ansvariga myndigheter är tydlig och att det finns stöd under processens gång till den som bär barnet. Den eller de personer som är föräldrar har rätt till barnet, men det får inte inskränka bärarens rätt till sin egen kropp. Därför är det självklart att graviditeten ska få avbrytas om den innebär en risk för kvinnans hälsa.

Den vanligaste invändningen mot värdmödraskap är att värdmödrarna riskerar att utnyttjas. Retoriken mot kommersiellt värdmödraskap skruvas upp så kraftigt att det likställs med människohandel och slaveri, men för debattklimatets skull vore det klädsamt ifall den faktiska sakfrågan kunde diskuteras. Självklart skulle det inte vara en oreglerad marknad, utan något som kommer kräva noggrann lagstiftning och hård kontroll från myndigheter. 

Abort och värdmödraskap – båda är kvinnans beslut

På sistone har abortfrågan varit uppe för debatt igen. Den folkpartistiska riksdagsledamoten och abortkämpen Ingegärd Fränkel sa i plenisalen om den att: ”Abortfrågan är ett etiskt dilemma. Det hävdas från en del håll att just därför måste beslutet fattas av samhället och inte av kvinnan. Min övertygelse är att just av den anledningen, att problemet upplevs så djupt personligt, måste det vara den enskilda kvinnan själv som tar ansvar för sitt beslut. Andra kan ge henne stöd och bistånd. Men ingen annan än hon själv kan fatta beslutet.”

Som liberaler och feminister kommer vi alltid att utgå från kvinnans rätt till sin egen kropp. Varje inskränkning är oacceptabel och ska bemötas. Det är vår utgångspunkt både vad gäller aborter och kommersiellt värdmödraskap.

 

Av Elin Hjelmestam 

ordförande LUF Storstockholm

Marcus Willershausen

styrelseledamot LUF Storstockholm